fbpx
6.1 C
Vranje
četvrtak, 23.03.2023

Novi album Ivane Tasić Mitić „Zaplakala Šar-planina“, u izdanju PGP-RTS

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Ivana Tasić Mitić objavila je album „Zaplakala Šar-planina“ u izdanju izdavačke kuće PGP-RTS-a sa sedamnaest izvornih narodnih pesama, među kojima su i dve autorske kompozicije, u pratnji Narodnog orkestra RTS-a pod upravom Vlade Panovića.

„Ovo je moj skromni doprinos očuvanju našeg prebogatog muzičkog nasleđa“ – napisala je Tasić Mitić na društvenim mrežama.

„Zaplakala Šar-planina“ je pesma za koju je Ivana napisala tekst i dala predloge melodijskih motiva, dok konačnu kompoziciju potpisuje Vlada Panović. Ivana do sada ima nekoliko desetina pesama snimljenih za zvučni trajni arhiv Radio televizije Srbije. Njena prva vranjanska pesma „Zemi me, zemi“ napravljena je kada je imala svega petnaest godina.

Svojevremeno je Ivana za program Radio Vranja rekla da je najponosnija na taj deo svoje karijere, jer je snimanje interpretacije za trajni arhiv za vokalnu solistkinju „velika privilegija koja dokazuje vrednost njenog truda, zalaganja i talenta“.

Ispričala je za RTV da se kod nje ljubav prema izvornoj narodnoj pesmi postepeno razvijala pod uticajem porodičnog muzičkog nasleđa od najranijeg detinjstva.

„U početku je to bila samo želja da što vernije i lepše interpretiram pesme koje sam učila prvenstveno od svog oca, a kasnije, kako sam sazrevala i prodirala u njihovu estetsku i poetsku dimenziju, počela sam da svatam koliki je njihov značaj za očuvanje identiteta našeg nacionalnog bića“ – rekla je Tasić Mitić.

Poslednjih deset godina Tasić Mitić je vokalna solistkinja vranjanskog vokalno-instrumentalnog sastava „Izvor“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci