6.7 C
Vranje
četvrtak, 29.10.2020

[Nova.rs] Srbija je nedemokratska, novinari i lideri opozicije označeni kao neprijatelji

Odabrani članci

[EKSKLUZIVNO] Urednik “Kod Civrića”: Biti naša tema je politički prestiž

Po prvi put od osnivanja 2012. godine, a nakon višegodišnje pauze u objavljivanju, urednik satiričnog bloga i kreator sadržaja na Facebook stranici Kod Civrića u...

Milion iz gradskog budžeta za izbornu kampanju u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Državna Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon ukazivanja organizacije Transparentnost Srbija na nelogičnosti u bazi podataka o finansiranju izborne kampanje,...

10 godina od lažne najave vlasti da je Vranje prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa

VRANJE - Pre deset godina svi nacionalni mediji, uključujući Radio-televiziju Srbije, preneli su pompezne najave i odluku gradskih vlasti da će od 1. septembra...

Autor knjige “Zablude srpske istorije”: Nema podataka o boravku Gavrila Principa u Vranju

VRANJE - Poznati srpski istoričar Dejan Ristić, autor knjiga Mitovi srpske istorije i nedavno izdate Zablude srpske istorije, u kojima je naučnim dokazima "razbio" neke...

Stojanović: Mladi u Srbiji prepoznaju dobre strane EU, opozicija da iskoristi stav evroparlamentaraca

BEOGRAD – Opozicija mora da iskoristi to što postoje grupe u Evropskom parlamentu koje neće da sklone pogled sa svega što se dešava u Srbiji,...
Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

Tekst “Srbija je nedemokratska zemlja i autokratija” je izvorno objavljen 7. oktobra na portalu Nova.rs, a originalnu verziju možete pogledati ovde >>>

Izveštaj Evropske komisije kojim je Srbija ponovo dobila “ćušku” zbog izbornog procesa i pravosudnog sistema samo je jedna u nizu kritika koje Vlada dobija od raznih međunarodnih institucija.

Prema najnovijem izveštaju EK umereni napredak Srbije registrovan je kada je u pitanju borba protiv korupcije (strukturne reforme i saradnja između agencija) i reforma javne administracije.

Ocene i izveštaji međunarodnih organizacija godinama unazad, a naročito u 2020. govore da je Srbija je “nedemokratska država”, koja se u poslednjih 10 godina “autokratizovala”, u kojoj je “opasno biti novinar” i gde se na njih i lidere opozicije gleda kao na neprijatelje.

Srbija je izborna autokratija

Srbija je nedavno, krajem septembra, dobila ubedljivo najnižu ocenu u regionu u analizi V-Dem Instituta pri Univerzitetu u Geteborgu u Švedskoj. Svrstana je u zemlje koje su u zadnjih 10 godina najviše autokratizovale i koja se kao izborna autokratija nalazi se na 139. mestu od ukupno 179 zemalja.

Prema oceni tog instituta Srbija je lošije plasirana u odnosu na sve zemlje regiona – Hrvatsku, Severna Makedonija, BiH, Crnu Goru i Albaniju, a na listi je lošije prošla čak i od Kosova.

Nedemokratska država, hibridni režim i opasnost za novinare

Najoštriji izveštaj koji je objavila organizacija Fridom haus objavljen je ove godine, ali se odnosi na 2019. Naime, konstatovano je da Srbija uz Crnu Goru nije demokratska država, kao i da su obe zemlje svrstane u kategoriju vlada u tranziciji ili hibridnih režima, u kojima je vlast zasnovana u autoritarizmu.

Ista organizacija “izbacila” je izveštaj i u martu ove godine, a u kom je pisalo da se Srbija sa još tridesetak država nalazi u grupi sa najvećim padom sloboda u poslednjih 10 godina.

Srbija je pala i na lestvici medijskih sloboda, koju prave Reporteri bez granica. U obrazloženju te organizacije ističe se da je naša država postala zemlja u kojoj je opasno biti novinar, da je broj napada na njih naglo porastao, te da zvaničnici u komunikacijama sa predstavnicima medija sve više koriste zapaljivu retoriku.

Novinar povređen tokom građanskih protesta, Beograd, jul 2020. godine; Foto: FoNet

Izbori se dobijaju kupovinom glasova

Status Srbije pao je sa “slobodan” na delimično slobodan, ocenio je Fridom Haus u izveštaju o stanju sloboda za 2018. To je, kako je bilo navedno, “posledica pogoršavanja izbornih uslova, kontinuiranih pokušaja vlade i provladinih medija da uruše nezavisnost novinara kroz kampanje zastrašivanja, kao i uvećanje izvršne moći predsednika Aleksandra Vučića, koje je u suprotnosti sa njegovom ustavnom ulogom”.

Fridom haus je konstatovao i zloupotrebu javnih resursa i kupovinu glasova na poslednjim predsedničkim izborima na kojima je Aleksandar Vučić osvojio 55 odsto glasova. Takođe je navedeno da je SNS tokom kampanje za izbore 2017. imala značajne finansijske olakšice u odnosu na političke rivale i dodatne beneficije iz javnih resursa, uključujući zloupotrebu javnog servisa i javnih autobusa za prevoz simpatizera na mitinge.

“Vučić je ostao premijer tokom predizbornog perioda, bez jasne granice između zvaničnih i predizbornih aktivnosti”, pisalo je u izveštaju.

U isto vreme Reporteri bez granica objavili su još jedan pad Srbij i tome za 14 mesta Svetskom indeksu medijskih sloboda. Autori izveštaja navode da je Srbija, pod vlašću predsednika Aleksandar Vučića, za pet godina postala mesto u kome novinarstvo nije bezbedna profesija niti uživa podršku vlasti.

Vučić zarobio državu

Da demokratija u Srbiji četvrtu godinu za redom beleži pad, konstatovano je 2018. godine. Kako je ocenio Fridom haus, pogoršanje je zabeleženo u svim posmatranim kategorijama – od nezavisnosti medija i civilnog sektora, do državnog upravljanja i lokalne vlasti.

Srbija je tada, zajedno s Hrvatskom, Crnom Gorom, Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom, svrstana u grupu “polukonsolidovanih demokratija”, ali je u toj ionako problematičnoj grupi najlošije ocenjena.

“Aleksandar Vučić u Srbiji i Milo Đukanović u Crnoj Gori zarobili su svoje države, pretvarajući ih u mehanizme koji služe za jačanje njihovih partija”, navodi se u izveštaju Fridom Hausa i dodaje da je nacionalističko podstrekivanje koje je dovelo do sukoba u Jugoslaviji, ponovo omiljeni rečnik političara.

I u 2017. zabeležen je pad Srbije na listi medijskih sloboda i to za 10 mesta.

“Pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića, Srbija je postala zemlja u kojoj nije bezbedno biti novinar. Ovo je jasno iz alarmantnog broja napada na novinare koji nisu istraženi, rešeni ni kažnjeni, kao i iz agresivnih kampanja koje provladini mediji vode protiv istraživačkih novinara”, navodi se u izveštaju Reportera bez granica.

Policija na ulicama Beograda tokom građanskih protesta, 8. jul 2020. godine; Foto: FoNet

Demokratija se pogoršava

I pre četiri godine konstatovano je da se demokratija u Srbiji pogoršava, te da je reč o trendu koji traje dve godine. Taj vremenski period poklapa se sa izborom lidera SNS za premijera.

“Dok su poboljšanja bila vidljiva u nekim oblastima povezanim sa pristupanjem Evropskoj uniji, ona su poništena negativnim događajima u izbornom procesu, demokratskoj vladavini i slobodi medija. Kao rezultat, ocena demokratije u Srbiji je pala na najniži nivo od 2005”, ocenio je Fridom haus u svom izveštaju, u kom je Srbije ostala u kategoriji polukonsolidovanih demokratija.

I u 2016. Srbija je pala na rang listi slobode medija Reportera bez granica, a u obrazloženju se navodi da medijske slobode opadaju otkada je Aleksandar Vučić, nekadašnji ministar informisanja za vreme vlasti Slobodana Miloševića, došao na mesto premijera maja 2014. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

IZVORNova S
- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Ozvaničeno – U Vladi Srbije 11 žena, ministri se zakleli na očuvanje Kosova

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije izabrali su večeras novu Vladu Srbije, a poslanici su se javno prozivkom izjašnjavali za ili protiv programa rada i...

Listu “Danas” i ekipi N1 uručena nagrada “Dušan Bogavac”

BEOGRAD - Novinarki i snimatelju televizije N1, Jeleni Zorić i Aleksandru Cvrkotiću i redakciji lista "Danas" uručena je danas novinarska nagrada "Dušan Bogavac" za...

Preko 1.300 novih zaraženih i još 5 preminulih, u Vranju hospitalizovano 37 ljudi

BEOGRAD / VRANJE - U protekla 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo pet osoba, a od 9.690 testiranih osoba bilo je...

Vučić: Nema previše smisla da Kamberi ukazuje na probleme

BEOGRAD / BUJENOVAC - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas da je, komentarišuću govor šefa poslaničke grupe "Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka" Šaipa Kamberija u...

U prvih 8 meseci priliv od turizma 668 miliona evra

BEOGRAD - U prvih osam meseci ove godine, prema podacima centralne banke, u Srbiji je ostvaren devizni priliv od turizma u iznosu od 668...