fbpx
9.8 C
Vranje
ponedeljak, 27.03.2023

„Nečista krv“ vraća na scenu Voju Nanovića, osniva se i zadužbina

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Nakon velikog uspeha festivalske premijere na Evropskom filmskom festivalu Palić i nagrade publike koju je osvojio, u utorak 24. avgusta film „Nečista krv – Greh predaka“ reditelja Milutina Petrovića imaće bioskopsku premijeru u Beogradu. Ekipa filma često ističe scenario Vojislava Nanovića, koji je nekoliko dela Bore Stankovića „pretvorio“ u višedecenijsku porodičnu sagu, a na juče održanoj konferenciji povodom premijera u Kombank dvorani i bioskopu Cineplexx Galerija, najavljeno je i osnivanje zadužbine koja će poneti njegovo ime.

Kako je na konferenciji podsetio reditelj ovog ostvarenja Milutin Petrović, 1989. godine je izašla knjiga Vojislav Nanović – pionir jugoslovenskog filma, koju je napisala „njegova generacija“, koja je prethodnih nekoliko godina bila „opsednuta otkrićem Voje Nanovića“ i cele posleratne kinematografije, koja je, zbog „velike frke oko Crnog talasa i priče sa modernizmom nekako skrenuta“.

„U čitavoj toj priči oko njega, nismo saznali gde je scenario koji je on pisao sedamdesetih godina i tu je ostala rupa u knjizi. Kada sam ga pronašao i krenuo da čitam, shvatio sam da je više nego relevantno da se realizuje, ako je ikako moguće“ – rekao je Petrović o originalnom scenariju po kojem je rađen novi film i serija Nečista krv.

Na jučerašnji dan, 12. avgusta 1922. godine u Skoplju je rođen upravo Nanović, a na isti dan prošle godine je počelo snimanje filma Nečista krv – greh predaka, podsećaju iz produkcijske kuće This and That.

U čast obeležavanja njegovog rođenda, juče su zvanično objavili da se formira Zadužbina Vojislav Nanović, a glavna svrha je čuvanje trajne uspomene na ovog scenaristu.

Nanović, režiser filma Ciganka iz 1948. godine, je 1963. morao da napusti Jugoslaviju i preseli se u SAD, gde je bio urednik čuvenog ABC studija. Između 1970. i 1974. godine je u Njujorku napisao scenario za projekte koje je trebalo da radi TV Beograd, po njegovom povratku.

Međutim, to se nikada nije desilo, a smatralo se da je scenario bio izgubljen sve dok reditelj Milutin Petrović u nekom od beogradskih skladišta nije pronašao poslednju verziju.

Zadužbina će se baviti zaštitom autorskih dela Vojislava Nanovića i imovinskih i moralnih prava na tim delima, podsticanjem umetničkog stvaralaštva dodelom nagrade „Vojislav Nanović“, kao i podsticanjem svih vrsta obrazovnih, književnih, filmskih, video ili televizijskih radova i manifestacija posvećenih životu, liku i delu Vojislava Nanovića.

„Zadužbina se osniva na inicijativu producentske kuće This and That Productions, koja je producirala film „Nečista krv – Greh predaka“ i zakonskih naslednika ovog umetnika“ – rekli su iz produkcijske kuće.

Takođe, u Jugoslovenskoj kinoteci biće priređen poseban program „Fokus posvećen Vojislavu Nanoviću“. Juče je prikazan popularni film „Čudotvorni mač“ (1950), a zatim od 23. do 27. avgusta, uz reprizu te ekranizacije narodne bajke o Baš-Čeliku, i „Tri koraka u prazno“ (1958), „Ciganka“ (1953), „Bolje je umeti“ (1960) i „Besmrtna mladost“ (1948).

Podsećamo, pre bioskopske premijere, festivalska publika u Srbiji imaće priliku da film pogleda u Vrnjačkoj banji, 13. avgusta, na otvaranju 45. Festivala filmskog scenarija, u Smederevu, 20. avgusta na svečanom otvaranju četvrtog Dunav Film Festa i 22. avgusta u Nišu, na 56. Festivalu glumačkih ostvarenja – Filmski susreti. Film će se naći u glavnom takmičarskom programu ova tri festivala.

Glumci i ekipa filma pokloniće se publici nakon sve tri festivalske projekcije.

Ovaj film od nacionalnog značala podržali su Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, MEDIA fond Kreativne Evrope, Delegacija EU u Srbiji, kao i brojni sponzori.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci