fbpx
8.3 C
Vranje
četvrtak, 29.02.2024

NBS: Banke otpisale potraživanja

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da ukupan iznos potraživanja koje banke neće naplaćivati od korisnika iznosi 2,94 milijarde dinara, odnosno prosečno 14.280 dinara po korisniku.

U vezi sa svim otpisanim potraživanjima banke ne mogu pokretati postupak prinudne naplate, a podaci o docnji se brišu iz evidencije Kreditnog biroa, i to najkasnije nakon isteka tri godine od kada su u skladu sa mišljenjem NBS bili ispunjeni uslovi za otpis tih potraživanja.

Kako se navodi u saopštenju, NBS je, sprovodeći postupke kontrole banaka u oblasti zaštite korisnika, utvrdila određene nepravilnosti koje se odnose na postupanje banaka prema fizičkim licima, korisnicima takozvanih „neaktivnih“ tekućih računa.

Radi se o računima koje korisnici dugi niz godina nisu upotrebljavali za izvršavanje platnih transakcija, a na kojima postoji njihovo određeno dugovanje, koje je, usled dugogodišnje naplate naknade za održavanje računa i kamate na nedozvoljeno prekoračenje, odnosno zatezne kamate, značajno uvećano.

Kod nekih računa je negativan saldo postojao već u trenutku izvršenja poslednje transakcije od strane korisnika, dok je, u određenim slučajevima, obračunavanjem naknade za održavanje računa, korisnik uveden u nedozvoljeno prekoračenje, nakon čega je započet obračun kamate.

Na osnovu naloga NBS u tim kontrolnim postupcima, tri banke su trajno otpisale potraživanja u iznosu od 735 miliona dinara. Tim otpisom je obuhvaćeno oko 49.000 korisnika.

Nakon toga, NBS je uputila zahtev preostalim bankama da postupe na istovetan način, pa je tako još 16 banaka trajno otpisalo svoja potraživanja po osnovu neaktivnih računa u iznosu od 2,2 milijarde dinara, a otpisom, potpunim ili delimičnim, obuhvaćeno je oko 157.000 korisnika.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci