fbpx
15.4 C
Vranje
nedelja, 29.05.2022

Nastavljeni eko-protesti, zbog nasilja i privođenja najavljen još jedan

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo “zakrpi”

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni “strani plaćenici” i “budale”

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Protest u organizaciji “Eko straže” pod sloganom “Za bezopasan vazduh” završen je danas ispred Hrama Svetog Save, a organizatori su nove proteste najavili za dve nedelje u gradovima širom Srbije. Ranije je bilo najavljeno da će protest biti završen ispred Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, ali je odlučeno da se ne ide tamo da ne bi uznemiravali pacijente u bolnicama koje se nalaze u tom delu grada.

Protest je počeo u 12 sati na Terazijama, a posle govora u kojima je zatraženo od države da promeni odnos prema problemima zaštite životne sredine i počne da primenjuje zakone na najveće zagađivače, građani su krenuli u šetnju, a saobraćaj je duž trase šetnje bio obustavljen.

Tokom šetnje, ispred zgrade predsednika Srbije na Andrićevom vencu Bojan Simišić iz “Eko straže” rekao je da po Ustavu imaju pravo da dišu zdrav vazduh i upitao kakav je to predsednik ako ne poštuje Ustav.

“Mi nećemo u ekološko izbeglištvo. Ovo je malo i naša zemlja, rešili smo da se borimo” – poručio je Simišić, preneo je N1.

Kako je navela ova organizacija, protest se organizuje povodom nereagovanja Vlade Srbije na problem zagađenja vazduha na teritoriji Srbije koji ima razmere humanitarne katastrofe. Današnji protest je prvi deo protesta, a drugi deo će biti održan nedelju i dve nedelje kasnije u svim drugim većim gradovima Srbije.

Aleksandra Kirilić iz organizacije “Eko straža” istakla je da je Beograd najzagađeniji grad u Evropi, a 15 gradova u Srbiji je među najzagađenijima na starom kontitentu. Kirilić je rekla da su se okupili treći put kako bi ukazali na neaktivnost institucija i vlasti u Srbiji, ali pre svega jer je u septembru otkriveno da je Institut za javno zdravlje “Batut” godinu dana skrivao podatak o “crnim tačkama”, odnosno najzagađenijim delovima Srbije.

“U Srbiji od zagađenog vazduha godišnje umre 15.000 ljudi”, rekla je Kirilić i citirala direktorku “Batuta” Vericu Jovanović koja je građanima “savetovala” da stave šal u danima zagađenja.

Svako šesto dete u Srbiji boluje od astme, upozorila je ona i naglasila da građani ne žele da žive u “zlatnom dobu, već kao sav normalan svet”.

Protest zbog nasilja i privođenja danas od 18:00

Brutalno prebijen, pa doživeo infarkt

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” najoštrije su osudili jučerašnje hapšenje njenih članova u Zrenjaninu i brutalno prebijanje Dragana Živanova iz Sindikata radnika pošte “Sloga”, koji je završio u bolnici nakon što je doživeo infarkt.

“Sloga” je pozvala ministra policije Aleksandra Vulina, nekada deklarisanog levičara, a sada promotera krupnog kapitala, da odmah naredi puštanje svih uhapšenih u Zrenjaninu, posebno majku troje dece Sonju Pernat koju su policajci nasilno i okrutno lišili slobode i stavili joj lisice kao najvećem kriminalcu.

“Puštanje zahtevamo za sve uhapšene u današnjim protestima i kao sindikat izražavamo veliku zabrinutost za sve policajce koje vlast sa očiglednom namerom duboko gura u anarhiju kroz političko poltronstvo, zbog čega bi mogle nastati katastrofalne posledice po bezbednost svih građana Srbije” – navodi se u saopštenju.

Pokret Ekološki ustanak je nakon jučerašnjih blokada saobraćajnica zbog izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji u Srbiji uspela preko očekivanja.

“Hiljade ljudi se izlilo na ulice širom zemlje sa jasnim ciljem da kaže ‘ne’ zakonu za otimanje imovine i ‘lopovskoj vlasti koja je obesmislila sve institucije u državi'” – naveli su u saopštenju.

Ističe se da su blokade Mostarske petlje i mosta Gazela paralisale Beograd i dodaje da su kordoni policije, izraz bezidejnosti i besmisla naprednjačkog režima, doprineli opštoj blokadi.

Ekološki ustanak navodi da je režim na građane potegao batinaše sa motkama i čekićima, kao i do zuba naoružanu žandarmeriju, i da je uhapšeno na desetine ljudi, a mnogi su pretrpeli fizičke povrede.

Osuđujemo svako nasilje policije i organizovanih SNS bandi prema građanima i zahtevamo puštanje svih na slobodu, navodi se u saopštenju i dodaje da su u toku dogovori oko sledećih koraka, o čemu će javnost uskoro biti obaveštena”, rekli su iz ove organizacije.

Besplatna pravna pomoć za uhapšene

Najavljena jednočasovna blokada vitalnih saobraćajnica u celoj Srbiji uspešno je izvedena zahvaljujući veličanstvenoj hrabrosti i dostojanstvenom protestu svih građana koji su u njoj učestvovali, ocenili su iz pokreta Kreni-Promeni.

Kako se navodi u saopštenju, uslovi za prekid protesta su da predsednik države Aleksandar Vučić odbije da potpiše protivustavni Zakon o eksproprijaciji i da se izmeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Direktor za kampanje u pokretu Kreni-Promeni Savo Manojlović je rekao da će, u slučaju da ta dva uslova ne budu ispunjena, pozvati sve građane Srbije da naredne subote sednu u automobile i da u grupama od 10 do 20 vozila blokiraju autoputeve i magistralne puteve. On je pozvao i sve političke grupacije da učestvuju u najavljenim protestima, ali da ne prave veća grupisanja koja je lakše blokirati.

“Posebno ističemo da je policija odbila predlog da se mirnim i koordinisanim okupljanjem kontrolišu skupovi, zbog čega je širom Srbije dolazilo do brojnih incidenta, za šta odgovornost snose funkcioneri policije koji su odbili kontrolisani protest” – kazao je Manojlović.

On je pozvao advokate koji žele da pruže besplatane usluge uhapšenima da se jave Pokretu, a sve građane koji su imali problema da ih kontaktiraju na mejl uzuz@kreni-promeni.org, gde će Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti koordinisati pružanjem pravne pomoći.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

IZVORFoNet
- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Zbog duga za struju, EPS postaje jedan od vlasnika Jumka

VRANJE / BEOGRAD - Skoro 900 miliona dinara, koliko Jumko duguje EPS-u za struju, konvertovano je u kapital koji je rešenjem Privrednog suda u...

Promocija knjige “Elastične priče” Aleksandra Stankova sutra u Vranju

VRANJE - Novinar i pisac Aleksandar Stankov promovisaće svoju zbirku priča "Elastične priče" u subotu, 28. maja od 18:00 časova u Medijskom skloništu u...

Cela Srbija čeka na Veliki Trnovac, prvi problemi na biračkom mestu

BUJANOVAC - Biračko mesto broj 6 u Bujanovcu na kome se danas po drugi put ponavlja glasanje na parlamentarnim izborima otvoreno je sa malim zakašnjenjem,...

Agencije će tražiti doplatu za gorivo za već plaćena letovanja

BEOGRAD - Usled poskupljenja avio-goriva, turističke agencije će uvesti doplate za gorivo za sve putnike koji su do sada uplatili svoje letnje aranžmane, a...

Čomić: Počinje zapošljavanje Albanaca u državnim firmama i institucijama

BUJANOVAC - Do juna će se znati šta će još država uraditi po pitanju zapošljavanja Albanaca u bujanovačkom Domu zdravlja, Bolnici u Vranju, javnim...