fbpx
15.4 C
Vranje
nedelja, 29.05.2022

Nagrade “Danasa” Jeleni Obućini i Mariji Stojanović, žiri pohvalno o dopisniku iz Vranja

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo “zakrpi”

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni “strani plaćenici” i “budale”

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Dnevni list Danas, povodom Dana lista 9. juna, ove godine nagradu “Stanislav Staša Marinković” dodeljuje novinarki Newsmax Adria Jeleni Obućini, a nagradu koja se dodeljuje unutar redakcije “Nikola Burzan” novinarki političke rubrike Mariji Stojanović.

Kako prenosi list Danas, žiri za dodelu nagrade Stanislav Staša Marinković odlučio je većinom glasova da novinarka Jelena Obućina bude dobitnica ovog priznanja za 2021. godinu zbog svog originalnog autorskog pristupa u vođenju i uređivanju emisije Pregled dana Newsmax Adria koja se emituje na TV Nova S. U saopštenju žirija se navodi da je Obućina, autorskim pristupom i stilski osobenim nastupom, u saradnji sa svojim kolegama, stvorila vrhunsku informativnu polusatnu emisiju koja pomera standarde u domaćem TV novinarstvu.

“Emisija koju uređuje i vodi pleni relevantnošću i aktuelnošću sadržaja i ležernom duhovitošću kojom je stilski boji” – navodi se u obrazloženju žirija.

Kako se dodaje, uvodnici Jelene Obućine su suptilne analize, dijagnoze događaja i pojava, svojevrsni satirični eseji koje prenose mnogi mediji, i koji se, ni malo slučajno, poput “dobrog virusa šire društvenim mrežama i prepričavaju”.

Jelena Obućina je i vrhunska intervjuerka koja znalački demonstrira najviše domete televizijskog dijaloga. Njeni su razgovori izvanredni primeri profesionalizma zasnovanog na znanju i istraživačkom entuzijazmu u otkrivanju istine i odbrani javnog interesa“, ističe se u odluci žirija.

Prema obrazloženju, Obućina je vrhunski stvaralac u novinarstvu, čiju čast i smisao brani na najbolji način svojim ukupnim profesionalnim angažmanom.

Komentar i intervju, kao tradicionalne novinarske žanrove, Jelena Obućina podigla je na viši nivo, dala im lični pečat, i izdvojila se u prethodnih godinu dana kao novo hrabro lice srpskog žurnalizma, iako je u novinarstvu prisutna skoro 15 godina“, ocenili su članovi žirija.

U užem izboru za nagradu ove godine su se našli i redakcija KRIK, novinarka CINS Jovana Tomić, urednica RTS (sada Juronjuza) Svetlana Janićijević i urednik RTS Bojan Bosiljčić.

Žiri je radio u sastavu Dragana Marinković (supruga Stanislava Staše Marinkovića), profesorka FPN Snježana Milivojević, urednici u Danasu Ivana Matijević i Aleksandar Milošević, novinar TV N1 Vojislav Stevanović, Rade Radovanović i glavni urednik Danasa Dragoljub Petrović.

Stojanović najbolja novinarka lista Danas

Godišnja nagrada Dan Grafa “Nikola Burzan” za najboljeg novinara lista Danas pripala je većinom glasova žirija novinarki političke rubrike Mariji Stojanović.

Žiri je konstatovao da je Stojanović, kao novinarka, ne samo u prethodnih godinu dana, već i svojim celokupnim stažom u Danasu uvek uspevala da rubrikama u kojima je radila ponudi odličan sadržaj, a samim tim i čitaocima nova saznanja o najvažnijim društvenim i političkim temama.

Marija Stojanović; Foto: Medija centar Beograd

“Zahvaljujući jakim izvorima u diplomatskim krugovima omogućila je listu da na stranama političke rubrike i u proteklih godinu dana ima ekskluzivne i relevantne činjenice o položaju Srbije i domaćih političara u svetskim i evropskim krugovima” – ističe se u odluci žirija.

Njena istraživačka crta i novinarska radoznalost bili su dobitna kombinacija za teme koje su izazivale ne samo pažnju čitalaca, već i da uzburkaju sve političke činioce na domaćoj sceni.

U razmatranje je, kako se dodaje, uzeto u obzir i to što je Stojanović i kao prevodilac dodatno doprinela obogaćivanju sadržaja lista, kao i njena svestranost u praćenju oblasti od unutrašnje i spoljne politike, pa sve do tema iz društva i kulture.

Žiri u sastavu Safeta Biševac, Aleksandra Ćuk, Aleksandar Milošević, Zoran Lazić i Vladimir Živanović istakao je da je ove godine imao izuzetno težak zadatak, pošto je u izboru figuriralo više kvalitetnih kandidata.

Zbog toga želimo da naročito istaknemo Katarinu Živanović, Ivanu Šundić Mihovilović, Vesnu Andrić i Olgicu Nikolić, čiji je visoko kvalitetan rad ozbiljno razmotren, a za konačnu odluku su prevagu donele doslovno nijanse” – ističe žiri.

Prilikom odlučivanja, navodi se na kraju saopštenja žirija, razmotren je i rad dopisnika iz Novog Pazara i Vranja, Slađane Novosel i Vojkana Ristića, koji je takođe ocenjen visoko kvalitetnim.

Pročitajte više:

Ljudi bi da novinari presuđuju, a to nije naš posao

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Zbog duga za struju, EPS postaje jedan od vlasnika Jumka

VRANJE / BEOGRAD - Skoro 900 miliona dinara, koliko Jumko duguje EPS-u za struju, konvertovano je u kapital koji je rešenjem Privrednog suda u...

Promocija knjige “Elastične priče” Aleksandra Stankova sutra u Vranju

VRANJE - Novinar i pisac Aleksandar Stankov promovisaće svoju zbirku priča "Elastične priče" u subotu, 28. maja od 18:00 časova u Medijskom skloništu u...

Cela Srbija čeka na Veliki Trnovac, prvi problemi na biračkom mestu

BUJANOVAC - Biračko mesto broj 6 u Bujanovcu na kome se danas po drugi put ponavlja glasanje na parlamentarnim izborima otvoreno je sa malim zakašnjenjem,...

Agencije će tražiti doplatu za gorivo za već plaćena letovanja

BEOGRAD - Usled poskupljenja avio-goriva, turističke agencije će uvesti doplate za gorivo za sve putnike koji su do sada uplatili svoje letnje aranžmane, a...

Čomić: Počinje zapošljavanje Albanaca u državnim firmama i institucijama

BUJANOVAC - Do juna će se znati šta će još država uraditi po pitanju zapošljavanja Albanaca u bujanovačkom Domu zdravlja, Bolnici u Vranju, javnim...