fbpx
14 C
Vranje
sreda, 27.09.2023

Nagrada za Milenu Stošić na ovogodišnjem „Joakimu“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

ZAJEČAR / VRANJE – Milena Stošić, glumica Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju, dobitnica je nagrade za najbolje glumačko ostvarenje na 59. Festivalu „Joakim Vujić“ u Zaječaru.

Stošić je ovo priznanje osvojila igrajući Snežanu u predstavi „4 zida ili tragikomedija o karantinu“, Bojana Tasića, Aleksandre Jovanović i Nine Plavanjac, u režiji Stevana Bodrože.

„Istanačanim glumačkim sredstvima Milena Stošić je verodostojno dočarala lik teskobnog, mnogim životnim nedaćama, pritisnutog bića“ – navodi se u obrazloženju žirija, a prenosi Pozorište „Zoran Radmilović“ iz Zaječara na svojoj Fejsbuk stranici.

Četiri ravnopravne glumačke nagrade, osim Mileni Stošić, glumici vranjskog pozorišta, dodeljene su i Vanji Kovačević za ulogu Veročke vaspitačice u predstavi „Mesec (dana) na selu“, Ivana Sergejeviča Turgenjeva, u režiji Milana Neškovića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica.

Ovu nagradu osvojio je i Miloš Cvetković za ulogu Malog Šaulisa u predstavi „San o zavičaju“, kao i Miloš Tankosić za uloge u predstavi „Čehovljeva soba, sezona prva“.

Najbolja predstava ovogodišnjeg Festivala „Joakim Vujić“ je „San o zavičaju“ Narodnog pozorišta iz Niša, čiji je režiser, Milan Nešković, osvojio nagradu za režiju. Predstava niškog pozorišta rađena je prema tekstu Ivana Velisavljevića.

Specijalna nagrada dodeljena je glumačkom ansamblu i autorskom timu predstave „Čehovljeva soba, sezona prva“, u režiji Nikole Zavišića i izvođenju Narodnog pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, za istraživački i posvećenički pristup postavci i realizaciji predstave.

Nagrada za scenografiju pripala je Mariji Kalabić za scenografiju u predstavi „San o zavičaju“ niškog Narodnog pozorišta, a nagrada za kostimografiju dodeljena je Tatjani Radišić za kreaciju kostima u predstavi „Ona koja raspušta vojske“, po teksu i režiji Slobodana Bobana Skerlića, nastaloj pema Aristofanoj „Lisistrati“, u izvođenju Narodnog pozorišta u Prištini.

Nagradu za najboljeg mladog glumca/glumicu osvojila je Marija Stanković za uloge u predstavi „Čehovljeva soba, sezona prva“.

Nagradu okruglog stola kritike za najbolju predstavu u celini dodeljena je predstavi „Mesec (dana) na selu“, a nagrada publike pripala je predstavi „San o zavičaju“, uz ocenu 9,32.

Predsednik žirija 59. Festivala „Joakim Vujić“ bio je prof. dr Milivoje Mlađenović (teatrolog), a članovi Mladen Knežević (glumac) i dr Millica Đurov (scenografkinja), koji su odluke o nagradama doneli nakon sedam odgledanih predstava u zvaničnom, takmičarskom programu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Званични захтеви грађанских протеста „Србија против насиља“

#01 Сазивање ванредне седнице Народне скупштине на којој ће се расправљати о стању после две трагедије у којима је убијено 18 људи, махом деце и младих;

#02 Институционална одговорност и смена министара Ружића и Гашића и шефа БИА Вулина, јер су директно одговорни за урушени систем и неадекватно реаговање надлежних;

#03 Оставке чланова Регулаторног тела за електронске медије, који се сматрају одговорним за промовисање насиља, агресије и неморала на телевизијама са националном фреквенцијом;

#04 Гашење штампаних медија и таблоида који објављују лажне вести и континуирано крше новинарски кодекс;

#05 Одузимање националних фреквенција телевизијама које слуђују грађане, трују и промовишу насиље, као што су ТВ Пинк и ТВ Хепи;

#06 Хитно укидање програма који промовишу насиље, неморал и агресију на телевизијама са националном фреквенцијом, попут ријалити програма и

#07 Смена руководства Радио-телевизије Србије.