fbpx
6.1 C
Vranje
četvrtak, 23.03.2023

Nagli rast stope siromašne dece u Srbiji

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Stopa apsolutnog siromaštva dece u Srbiji 2021. godine bila je 10,6 odsto, a najumerenijim procenama taj procenat je povećan na 13,6 odsto u 2022. godine, rečeno je danas na predstavljanju projekta „Jačanje socijalne zaštite u Srbiji kroz uvođenje elemenata za reagovanje na krizu/krizne situacije“.

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova istakla je da su najugroženija deca u velikim porodicama, ruralnim domaćinstvima i u romskim naseljima.

Istakla je da su potrebne sveobuhvatne mere socijalne politike i budžeti, pristup koji je usmeren ka siromaštvu i deci, bolja finansijska pomoć koja uključuje i dečji dodatak.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji Fransoaz Žakob istakla je da je danas predstavljeni projekat poziv na jačanje službi i sistema socijalne zaštite.

Žakob je naglasila da je od suštinskog značaja da sistemi socijalne zaštite budu pravilno usmereni kako bi ugroženi mogli da dobiju podršku za bezbedan i produktivan život.

Ona je pročitala i „Poziv na akciju“ kojim se, između ostalog, Vlada poziva da usvoji zajedničko ministarsko obećanje o opredeljenosti da unapredi svoje napore na progresivnom okončanju siromaštva.

Vlada se poziva i da poveća finansiranje programa socijalne zaštite i sprovođenja politika usmerenmih na ugrožene populacije.

Šefica kancelarije Populacionog fonda UN Borka Jeremić rekla je da je stopa apsolutnog siromaštva kod starijih od 65 godina porasla sa 6,8 odsto 2020. godine na 10,3 odsto u 2022. godini.

Šefica odeljenja za zaštitu izbeglica u Visokom komesarijatu za izbeglice UN (UNHCR) Eldira Baka Pečo istakla je da bi se za poboljšanje položaja svih ugroženih grupa moralo osigurati da prinudno raseljeni i interno raseljeni građani i ljudi bez državljanstva ne budu izostavljeni.

Naglasila je da je od ogromnog značaja da svima njima bude poboljšan pristup ličnim dokumentima i zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti.

Specijalna savetnica u Vladi zadužena za agendu 2030 Slavica Đukić Dejanović rekla je da prvi rezultati popisa iz ove godine pokazuju u Srbiji ima 6,9 odsto manje građana.

Ukazala je da će, prema procenama, do 2030. godine u Srbiji biti najmanje 22 odsto starijih od 65 godina.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci