3.9 C
Vranje
četvrtak, 15.04.2021

Na udaru oni koji za 3 godine potroše 150.000 evra više nego što zarade

Odabrani članci

[EKSKLUZIVNO] Urednik “Kod Civrića”: Biti naša tema je politički prestiž

Po prvi put od osnivanja 2012. godine, a nakon višegodišnje pauze u objavljivanju, urednik satiričnog bloga i kreator sadržaja na Facebook stranici Kod Civrića u...

Milion iz gradskog budžeta za izbornu kampanju u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Državna Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon ukazivanja organizacije Transparentnost Srbija na nelogičnosti u bazi podataka o finansiranju izborne kampanje,...

10 godina od lažne najave vlasti da je Vranje prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa

VRANJE - Pre deset godina svi nacionalni mediji, uključujući Radio-televiziju Srbije, preneli su pompezne najave i odluku gradskih vlasti da će od 1. septembra...

Autor knjige “Zablude srpske istorije”: Nema podataka o boravku Gavrila Principa u Vranju

VRANJE - Poznati srpski istoričar Dejan Ristić, autor knjiga Mitovi srpske istorije i nedavno izdate Zablude srpske istorije, u kojima je naučnim dokazima "razbio" neke...

Stojanović: Mladi u Srbiji prepoznaju dobre strane EU, opozicija da iskoristi stav evroparlamentaraca

BEOGRAD – Opozicija mora da iskoristi to što postoje grupe u Evropskom parlamentu koje neće da sklone pogled sa svega što se dešava u Srbiji,...
Avatar
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD  – Poslanici Narodne skupštine usvojili su sinoć izmene i dopune Zakona o utvrđivanju porekla imovine i o posebnom porezu, a najvažnija promena odnosi se na promenu termina “nezakonito stečena imovina” u “imovina na koju se utvrđuje poseban porez”, kako se taj izraz ne bi poistovećivao sa izrazom “imovina proistekla iz krivičnog dela”, prenosi FoNet.

Pomenuti Zakon je usvojen još u martu 2020. i trebalo je da se primenjuje od 12. marta ove godine, a prema pisanju Insajdera, stručnjaci su od početka upozoravali da nije precizan i jasan, što pokazuje i činjenica da je bilo izmena i pre primenjivanja.

Uvid i u “izdatke za privatne potrebe”

Cilj zakona je unapređenje efikasnosti poreskog sistema, sprečavanje mogućnosti poreske utaje i nelegalnog sticanja, kao i povećanje efikasnosti borbe protiv korupcije. Pored preciziranja pomenutih termina, promena se odnosi i na dodavanje izraza “izdaci za privatne potrebe fizičkog lica” koji su definisani kao izdaci koje je fizičko lice imalo za privatne potrebe, a radi utvrđivanja porekla prihoda koje je steklo fizičko lice, a n  ije ih potrošilo na sticanje imovine.

“Imovina na koju se utvrđuje poseban porez predstavlja razliku između zbira uvećanja imovine i izdataka za private potrebe fizičkog lica i prijavljenih prihoda koji su uvećani za iznos koji ne podležu oporezivanju u Srbiji, besteretno stečene imovine, imovine stečene zaduživanjem, odnosno imovine stečene na drugi zakoniti način” – navodi se u tekstu Zakona, prenosi FoNet.

Ministar finansija Siniša Mali je, obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, rekao da se on “odnosi na sve i predviđa mogućnost ispitivanja celokupne imovine fizičkih lica”. Prema njegovim rečima, “na udaru” osnovnih rešenja će se naći oni kod kojih je najveća nesrazmera između zakonitih prihoda i rashoda.

“Odnosi se na sve građane Srbije, tako da se isključuje bilo kakva selektivnost u njegovoj primeni” – rekao je Mali.

Sumnjivi oni koji za 3 godine na imovinu potroše 150.000 evra više nego što zarade

Kako prenosi Insajder, iz Ministarstva pravde su takođe poručili da će se zakon odnositi jednako na sve građane, kao i da će se na udaru naći oni za koje se posumnja ili utvrdi da za najviše tri uzastopne kalendarske godine imaju razliku iznad 150.000 evra između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda. Nezakonito stečena imovina će biti oporezovana stopom od 75 posto.

Definisanje “izdataka za privatne potrebe fizičkog lica”, navodi dalje ovaj portal, je važno kako bi se utvrdilo šta je uopšte osnovica za oporezivanja jer nije važno samo šta neko poseduje, već i šta je i koliko potrošio u posmatranom periodu.

Nenadić: Nejasno šta će se desiti ako obveznik tvrdi suprotno od Poreske uprave

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije je za Insajder govorio o novim izmenama, za koje kaže da neće otkloniti neke od najvećih nedoumica Zakona usvojenog u martu prošle godine. Prema njegovim rečima, problem je što zakonska intervencija nije bila veća, jer Zakon ima mnogo spornih tačaka:

“Ne samo sa stanovišta celishodnosti, već i elementarne ustavnosti, da je morao biti podvrgnut ozbiljnoj proveri pre nego što počne da se primenjuje. Koliko znam, Ustavni sud to nije učinio ni po sopstvenoj inicijativi, ni na predlog nekog državnog organa” – napominje.

Osim pitanja usklađenosti sa Ustavom, za Transparentnost nema ni uverljivih obrazloženja zbog čega Vlada smatra da su zakonska rešenja dobra i da će doneti rezultate u borbi protiv korupcije. Dodaje da postoji još jedan osnov za osporavanje zakonitosti, jer je “nejasno šta će se desiti ako, na primer, obveznik tvrdi da je imao znatno manje troškove nego što to tvrdi Poreska uprava”.

Porez od 75 odsto bez oduzimanja imovine?

Nenadić dalje podseća da izmene donose i definiciju “imovine na koju se utvrđuje poseban porez”, što je u prethodnoj verziji nazvano “nezakonito stečena imovina”, čime se u startu kršila pretpostavka nevinosti. Ističe da bi, u slučaju nezakonito stečene imovine, morao da se primenjuje Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, koji je usvojen još 2009.

“Kada bi zaista bilo reč zaista o ‘nezakonito stečenoj imovini’, ne bi bilo nikakve logike da se ta imovina samo oporezuje, čak ni po ‘kaznenoj’ poreskoj stopi od 75 odsto, a ne i da se u celosti oduzme. Izmenjena definicija će otkloniti ovaj rizik za primenu Zakona” – objašnjava Nenadić za Insajder.

Kriterijumi Poreske o tome koga će kontrolisati proglašeni tajnom

Prema navodima Nenadića, možda se neće znati koga će Poreska uprava kontrolisati, jer su prvom verzijom Zakona kriterijumi po kojima će ona odlučivati koga će kontrolisati proglašeni tajnu. Zbog toga ističe izmenu koja se tiče pokretanja “prethodnog postupka”, odnosno postupka koji prethodi samom postupku kontrole.

“Prethodni postupak sprovodi se u skladu sa godišnjim smernicama koje donosi direktor Poreske uprave, na osnovu analize rizika. Godišnje smernice nisu javno dostupne” – navodi se u trenutnoj verziji Zakona.

40 novih inspektora za poreklo imovine

Kako je saopštio ministar finansija Siniša Mali, u okviru Poreske uprave koja će sprovoditi ovaj zakon, formiran je poseban sektor za poreklo imovine u kome trenutno radi 20 inspektora, a kada zakon bude u punoj primeni radiće ih 60, prenosi FoNet. Sinoć usvojen Zakon stupa na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -

Poslednji članci

Priznanje “Cvet jednakosti” još jednoj novinarki iz Vranja

UŽICE / VRANJE - Priča Poezija terapija, novinarke Jelene Stojković iz Vranja, objavljena u listu Večernje novosti pobedila je u kategoriji štampanih medija, na konkursu...

U Srbiji dokazan samo “britanski soj” virusa COVID-19

BEOGRAD - Virusološkinja i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović izjavila je danas da, osim britanskog soja korona virusa, u Srbiji nisu dokazane druge preteće...

Pola tone kokaina među bananama iz Južne Amerike

DUBROVNIK - U Luci Ploče zaplenjeno je oko 500 kilograma kokaina koji je dopremljen u kontejneru banana iz Južne Amerike, saznaje Jutarnji list, navodeći...

Lončar: Plata lekara u kovid bolnici danas 1.500 evra, neće biti obavezne vakcinacije

BEOGRAD - U Srbiji nema potrebe za uvođenjem obavezne vakcinacije, jer zemlja ima dovoljno vakcina i dovoljno zainteresovanih za taj proces, rekao je sinoć...

Vakcinisani iz Srbije moći će da dobiju digitalni EU “kovid pasoš”

BRISEL – Digitalni zeleni sertifikati, koji bi trebalo da postanu operativni u Evrposkoj uniji do početka leta, biće izdavani za sve vakcine protiv koronavirusa,...

Budite odgovori prema sebi i drugima!

ВАКЦИНИШИТЕ СЕ! 💉

Društvena odgovornost će nas izvući iz pandemije. Ne širite neproverene informacije!