fbpx
-0.3 C
Vranje
petak, 08.12.2023

N1: SNS počeo sa prikupljanjem „kapilarnih glasova“, na formularu nema naziva stranke

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Aktivisti Srpske napredne stranke (SNS) krenuli su u kampanju „od vrata do vrata“, u kojoj će prikupljati takozvane „sigurne glasove“ za svoju stranku, potvrdili su za N1 članovi SNS, prosleđujući ovom mediju formulare za upisivanje podataka birača koje su prethodnih dana dobili iz partijske centrale.

Od birača koji se izjasne da će na narednim izborima glasati za SNS, stranački aktivisti treba da zatraže sledeće podatke: ime i prezime, datum rođenja, opština, mesto, adresa i broj telefona. Za one čija se imena nađu na spisku „kapilarnih glasova“ spremljen je i promotivni materijal sa logoom stranke, poput upaljača, hemijskih olovaka i blokčića.

Na formularu pod nazivom „Tabela kapilarnih glasova“ nema naziva stranke, ali su vidno istaknute poruke „Vukovi su uvek uz tebe“, što je slogan kojim su naprednjaci u januaru dali podršku svom tadašnjem predsedniku, Aleksandru Vučiću, i „Predaja nije opcija“, krilatica koju je skovao Vučić.

Da su u redovima naprednjaka već započete pripreme za vanredne izbore, čiji datum održavanja još nije određen, potvrđuje i izvor N1 blizak rukovodstvu SNS-a, koje svoje članstvo već godinama drži u stanju permanentne (pred)izborne kampanje.

„Intenzivirani su i sastanci funkcionera sa članstvom u lokalnim odborima stranke, a centralna tema je priprema za predstojeće izbore. Paralelno s tim rade se i nezavisna istraživanja javnog mnjenja o rejtingu stranke na republičkom, ali i na lokalnom nivou“, napominje izvor N1 blizak rukovodstvu naprednjaka, dodajući da se „predsednik sada malo igra sa opozicijom zato što je u svom zvaničnom zahtevu tražila da izbori do kraja godine budu samo raspisani, a ne i održani“.

Jedan od pouzdanih indikatora da će birališta biti vanredno otvorena u decembru predstavlja i obraćanje predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, 8. septembra, kada je, iako to ne spada u njegovu nadležnost, najavio da će od 25. novembra do 5. decembra više od 1,6 miliona penzionera dobiti od države po 20.000 dinara.

Jednokratna novčana pomoć u identičnom iznosu penzionerima je isplaćena i 10. februara 2022. godine, a, slučajno ili ne, samo pet dana kasnije raspisani su vanredni parlamentarni izbori. Vlast je i tada tvrdila da „najveća jednokratna pomoć koja je ikada isplaćena penzionerima u Srbiji nema nikakve veze sa izborima“.

Da bi vanredni parlamentarni izbori bili održani u decembru, neophodno je da ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije bude donet u periodu od 4. oktobra do 9. novembra. Izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike, a, da bi to učinio u vanrednom terminu, potrebno je da, prethodno, na obrazloženi predlog Vlade, raspusti Narodnu skupštinu.

Istovremeno sa raspuštanjem parlamenta, predsednik države raspisuje izbore za narodne poslanike i to tako da se izbori okončaju najkasnije za 60 dana od dana raspisivanja. Uslov je i da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 45 dana, što je, zapravo, vreme ostavljeno za izbornu kampanju.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci