fbpx
3 C
Vranje
nedelja, 10.12.2023

Mladom kovid pacijentu u Sloveniji presađena pluća

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

LJUBLJANA – U ljubljanskom Kliničkom centru tridesetčetvorogodišnjem pacijentu su presađena pluća zbog pneumonije izazvane kovidom-19, što je prva takva transplatacija od posledica korona virusa u Sloveniji i jedna od desetak do sada izvedenih u svetu. Postupak je trajao deset sati, presađena pluća dobro rade, a stanje pacijenta je stabilno. Osim blage astme, pacijent je bio potpuno zdravi i nikada nije pušio, preneo Siol.net

Ovo je bila prva transplantacija pluća zbog posledica kovida-19 u Sloveniji i jedna od desetak do sada urađenih u svetu, rekao je šef kliničkog odeljenja za torakalnu hirurgiju Tomaž Štupnik . U nekim slučajevima upala pluća zbog kovida-19 može nepovratno da uništi pluća. To se naziva definitivnim zatajenjem pluća i pacijenta tada može spasiti samo transplantacija, objasnio Štupnik.

Prema podacima Univerzitetskog medicinskog centra Ljubljana, 34-godišnjaku je pozlilo krajem oktobra, kašljao je i imao temperaturu. Posle otprilike nedelju dana imao je i probleme sa disanjem koji su brzo napredovali, a nakon desetodnevnog lečenja i mehaničke ventilacije pluća su mu potpuno otkazala, pa je skoro mesec dana bio na tretmanu vantelesne cirkulacije krvi.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci