fbpx
13 C
Vranje
ponedeljak, 02.10.2023

Milion evra za nauku

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Fond za nauku Srbije otvorio je Dokaz koncepta, novi program za finansiranje naučno-istraživačkih projekata u Srbiji, sa ukupnim budžetom od milion evra, saopšteno je danas, prenosi FoNet.

Kako javlja ova agencija, program je namenjen testiranju naučnih ideja ili pretpostavki sa mogućnostima komercijalne primene, podržava projekte iz svih naučnih oblasti, a naučnici mogu sami da formulišu teme istraživanja.

Vršilac dužnosti direktora Fonda za nauku, Milica Đurić Jovičić, rekla je da „program nudi podršku istraživačima, čija rešenja imaju potencijal za komercijalizaciju, u skladu sa potrebama tržišta“.

„Istraživači će kroz ovaj program imati mogućnost da testiraju naučni koncept koji bi ukoliko se pokaže tehnički izvodivim predstavljao osnovu za buduće komercijalne ili društveno korisne proizvode“, rekla je Đurić Jovičić.

Izjavila je da taj program „podstiče saradnju nauke i privrede, koja omogućava naučnicima da razumeju potrebe tržišta i pronađu načine za primenu svojih otkrića“.

Maksimalan budžet po projektu iznosi 2,4 miliona dinara, dok je trajanje projekata 12 meseci.

Sredstva su obezbeđena kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Srbiji, što je partnerski projekat Srbije, Evropske unije i Svetske banke.

Javni poziv za prijavu predloga projekata otvoren je do 15. septembra.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci