fbpx
20.2 C
Vranje
nedelja, 28.05.2023

Meteorolog najavio hladniji Uskrs, toplije tek od 20. aprila

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Meteorolog Nedeljko Todorović izjavio je danas da se od četvrtka, 6. aprila očekuje porast dnevne temperature i otapanje snega.

„U jutarnjim satima bi bilo slabog mraza, ne u svim mestima, a danju bi već bilo za tri, četiri stepena toplije, pa onda u petak, subotu dalji porast temperature. Tako da bi u subotu, nedelju u većini mesta maksimalna temperatura dostigla vrednosti 10 do 12 stepeni, što je pet, šest stepeni niže od prosečnih uobičajenih vrednosti za taj deo aprila. Sledeće sedmice, opet neki porast temperature, ne mnogo, negde oko 15 stepeni“ – rekao je Todorović u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije (RTS).

Sneg će se, dodao je, otopiti za dan, dva, tri, zavisi da li ga ima više ili manje, tako da se ulazi u uobičajeno proleće, ali sa temperaturama koje bi do 20. aprila trebalo da budu ispod prosečnih vrednosti.

Kada je reč o uskršnjim praznicima, Todorović je objasnio da u prirodi postoji zakonitost – kada je u jednom periodu natprosečno toplo, kao za Božić, kasnije, za Uskrs, dođe hladnija varijanta vremena, navodi se na sajtu RTS.

“Za Uskrs bi bilo prohladno, pogotovo u jutarnjim satima. Ne bi trebalo da bude mraza. Da li će biti padavina taj dan, to je unapred teško definisati. Neka sveža varijanta vremena“, naveo je Todorović.

On je rekao da je zanimljivo da je na Kopaoniku ukupna količina novog snega slična kao i u Beogradu, ali da je tamo već bilo snežnog pokrivača, tako da ga sad ima oko 50 centimetara.

Očekuje da se sneg na planinama zadrži dovoljno dugo da će skijaši moći za praznike da odu na skijanje.

Kada je reč o prognozama za proleće, ponavlja da priroda pravi ravnotežu.

„Ako je zima bilo topla, znači mora da dođe jedan period hladnijeg vremena, sa temperaturama ispod prosečnih vrednosti. Upravo sada sa ulaskom u april mesec, to se donekle potvrđuje. Po toj nekoj logici, do 20. aprila bi bila svežija varijanta vremena, potom sledi porast maksimalne temperature iznad 20 stepeni. Ako se prognoza ostvari, april bi ostao u principu sa nekom temperaturom nižom od prosečnih vrednosti, što je kompenzacija, donekle, za toplu zimu“ – rekao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci