3.9 C
Vranje
četvrtak, 15.04.2021

Mediji postali sredstvo za obračune

Odabrani članci

[EKSKLUZIVNO] Urednik “Kod Civrića”: Biti naša tema je politički prestiž

Po prvi put od osnivanja 2012. godine, a nakon višegodišnje pauze u objavljivanju, urednik satiričnog bloga i kreator sadržaja na Facebook stranici Kod Civrića u...

Milion iz gradskog budžeta za izbornu kampanju u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Državna Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon ukazivanja organizacije Transparentnost Srbija na nelogičnosti u bazi podataka o finansiranju izborne kampanje,...

10 godina od lažne najave vlasti da je Vranje prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa

VRANJE - Pre deset godina svi nacionalni mediji, uključujući Radio-televiziju Srbije, preneli su pompezne najave i odluku gradskih vlasti da će od 1. septembra...

Autor knjige “Zablude srpske istorije”: Nema podataka o boravku Gavrila Principa u Vranju

VRANJE - Poznati srpski istoričar Dejan Ristić, autor knjiga Mitovi srpske istorije i nedavno izdate Zablude srpske istorije, u kojima je naučnim dokazima "razbio" neke...

Stojanović: Mladi u Srbiji prepoznaju dobre strane EU, opozicija da iskoristi stav evroparlamentaraca

BEOGRAD – Opozicija mora da iskoristi to što postoje grupe u Evropskom parlamentu koje neće da sklone pogled sa svega što se dešava u Srbiji,...
Avatar
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Mediji se u Srbiji koriste za obračun sa slobodnom reči, oni su sredstvo, a ne akter na javnoj sceni i služe za obračun sa političkim protivnicima ili kao sredstvo za promociju vlasti, rečeno je danas za okruglim stolom Srbija 2030: Mediji i demokratija, prenosi FoNet.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je da je demokratija, kakvu je znamo, civilizacijsko dostiguće, ali je mnogi različito shvataju, nekad toliko različito da se mora braniti i u zemljama poput Švedske i Srbija, rekao je Lundin.

U svakoj demokratiji ima medija koji podržavaju vlast i onih koji su naklonjeni opoziciji, rekao je Lundin, ukazavši kako ima onih koji su i u srednjoj poziciji poput javnih servisa. Potrebno je pronaći ravnotežu između slobode i odgovornosti medija, dodao je on i napomenuo da se i u njegovoj zemlji o tome vodi aktivna diskusija.

Lundin je rekao da njega manje brine medijska regulativa nego činjenica da institucije demokratije koje su uspostavljene i tiču se funkcionisanja medija ne daju rezultate koji su bili očekivani kada je reč o medijskoj kontroli ili razvoju održivog modela poslovanja.

“Za mene je, kao nekadašnjeg sportskog novinara, od posebnog značaja kada su se u Skupštini govori o istraživačkim novinarima da se udružuju sa kriminalnim udruženjima ili kad ih ministri nazivaju tako” – rekao je ambasador.

Istraživački novinari rade ozbiljan posao i imaju za to odgovornost, ali političari imaju još veću odgovornost za ono što govore. To su pitanja koja zadiru duboko u demokratiju, naglasio je Lundin za okruglim stolom Srbija 2030: Mediji i demokratija.

Direktor i glavni urednik agencije FoNet Zoran Sekulić ocenio je da mediji nikada nisu bili oslobođeni političkog uticaja, ali ih politčki centri nikad nisu ni tretirali kao deo demokratskog poretka i procesa.

“Sistem uticaja je usavršen proteklih 10 godina i direktan ili posredan uticaj se nekada kreće u rasponu od direktne agresije do uticaja bez otisaka prstiju” – naglasio je Sekulić.

Mediji su sredstvo, a ne akter na javnoj sceni i, po njegovoj oceni, služe kao batina za obračun sa političkim protvnicima ili sredstvo za promociju sopstvenih političkih i drugij interesa. Problem je, konstatovao je on, što mediji na to pristaju, voljno ili nevoljno.

Oni koji na to ne pristaju, rekao je Sekulić, smeštaju se u rezervat u kojem se svakodnevo bore za preživaljavanje i da rade u javnom interesu.

Građani danas nisu celovito, pravovremeno i objektivno informisani, već vlast kreira sliku onoga u šta žele građani da poveruju, rekao je Sekulić i istakao da za njega tema nisu mediji u 2030. godini, već sutra.

Mediji se koriste za obračun sa slobodnom reči

Izvršni producent N1 Igor Božić ukazao je da je Srbija u situaciji koja se nikad nije dešavala, a to je da mediji targetiraju one koje doživljavaju kao opoziciju vlastima. Mediji se korisite za obračun sa slobodnom reči u Srbiji. To zabrinjava, mi ne možemo da vratimo ovde dijalog ako vas neko satire onim što priča, od laži, najprimitvnijih uvreda koje dobijaju novinari koji sede za ovim stolom, predočio je Božić.

“Mediji se brane u tim napadima i ne rade svoj posao, skrenuti ste sa onoga što je vaša osnovna stvar, da istražujete, izveštavate. To je veoma važan element” – dodao je on.

Direktor Color Press Grupe Robert Čoban rekao je da nikad nije bila veća zavisnost medija od netržišnog finansiranja, da li od ambasada, pokrajinskih ili republičkih vlasti.

“Vi imate i dva velika operatora – Telekom Srbija i Junajted medija koji ne finansiraju svoje proizvode samo od oglasa. Golim okom se vidi da je brojne serije i filmove nemoguće pokriti samo od oglašavanja” – istakao je Čoban.

KRIK stavljen “između dve vatre”, Južne vesti imaju “blizanca”

Vesna Radojević iz mreže KRIK rekla je da su novi napadi na njihovu redakciju “još jedan medijski linč”, ali su opasni jer su novinare KRIK “stavili” u centar obračuna dva kirminalna klana. “Predsednik se lažno izvinio i sigurna sam da sve što je izašlo od prvog do poslednjeg slova u tabloidima o KRIK, on je naredio” – rekla je Radojević.

Glavna i odgovorna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić istakla je da je njihova redakcija pod velikim napadom, jer je napravljen sajt koji se isto zove i izgleda, ali se objavljuju hvalospevi vlastima.

“Zvanični izvori su zatvoreni za nas, ali ovde su zatvoreni za sve profesionalne medije već jako dugo” – rekla je Bjeletić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -

Poslednji članci

Priznanje “Cvet jednakosti” još jednoj novinarki iz Vranja

UŽICE / VRANJE - Priča Poezija terapija, novinarke Jelene Stojković iz Vranja, objavljena u listu Večernje novosti pobedila je u kategoriji štampanih medija, na konkursu...

U Srbiji dokazan samo “britanski soj” virusa COVID-19

BEOGRAD - Virusološkinja i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović izjavila je danas da, osim britanskog soja korona virusa, u Srbiji nisu dokazane druge preteće...

Pola tone kokaina među bananama iz Južne Amerike

DUBROVNIK - U Luci Ploče zaplenjeno je oko 500 kilograma kokaina koji je dopremljen u kontejneru banana iz Južne Amerike, saznaje Jutarnji list, navodeći...

Lončar: Plata lekara u kovid bolnici danas 1.500 evra, neće biti obavezne vakcinacije

BEOGRAD - U Srbiji nema potrebe za uvođenjem obavezne vakcinacije, jer zemlja ima dovoljno vakcina i dovoljno zainteresovanih za taj proces, rekao je sinoć...

Vakcinisani iz Srbije moći će da dobiju digitalni EU “kovid pasoš”

BRISEL – Digitalni zeleni sertifikati, koji bi trebalo da postanu operativni u Evrposkoj uniji do početka leta, biće izdavani za sve vakcine protiv koronavirusa,...

Budite odgovori prema sebi i drugima!

ВАКЦИНИШИТЕ СЕ! 💉

Društvena odgovornost će nas izvući iz pandemije. Ne širite neproverene informacije!