fbpx
10.4 C
Vranje
nedelja, 25.02.2024

Mandić: Države se treba plašiti

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Države se treba plašiti, ne samo zbog monopola sile, već i zato što je spremna da prekrši sva pravila, i u stanju je da zloupotrebi svaki svoj mehanizam, ali to ne znači da će nas strah sprečiiti da pokrenemo akciju, rekla je danas pravnica i aktivistkinja Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja.

Mandić je, na konferenciji Građani imaju moć u okviru panela Biti uzbunjivač u Srbiji: teorija i praksa, na pitanje o tome šta pokreće aktiviste i uzbunjivače odgovorila da nije rešenje ćutati, ali ni uništiti sebe pokušavajući da ispravimo nepravdu.

Ako imamo mogućnost da se zaštitimo kao uzbunjivači, ako imamo javni i medijski prostor, onda smo to dužni sebi i društvu u kome živimo“ – rekla je Mandić.

Istakla je primer uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića, koji zbog zdravstvenih problema nije mogao da učestvuje na konferenciji.

Ukazala na manjkavosti Zakona o zaštiti uzbunjivača, poput one da sam Obradović formalno nema status uzbunjivača, pošto nije ispunio preduslove da se javnosti sa informacijama o zloupotrebama u Krušiku obrati samo ako postoji „neposredna opasnost za život, imovinu ili od uništenja dokaza“.

„On bi uslov ispunio ako bi nadležnog tužioca zatekao sa upaljenom šibicom nad hrpom papira u Krušiku“ – ilustrovala je Mandić nemoguće uslove koji propisuje Zakon.

Cvijić: „Neki mediji kao u nacističkoj Nemačkoj“

Novinar NIN Vuk Cvijić takođe se pozvao Obradovićev slučaj, opisujući kako se na njega obrušio čitav državni mehanizam. Kako je rekao, zapanjen je „zloupotrebom sudstva, tužilaštva, policije, BIA“:

„Takva organizacija napada, sadejstvo institucija, predstavnika vlasti i medija nije postojalo ni devedesetih godina, koje su bile strašne“ – upozorio je Cvijić.

Medije koji učestvuju u takvim napadima uporedio je sa onima koji su stvoreni u vreme nacističke Nemačke da napadaju određene društvene grupe, a pre svih Jevreje i intelektualce.

Danas imamo medije koji napadaju svakoga ko je protiv vlasti“ – rekao je Cvijić.

Na pitanje moderatorke, novinarke KRIK Vesne Radojević, da ipak ne preteruje u takvom opisu, Cvijić je odgovorio da se Obradović suočio sa tajnim hapšenjem i boravkom u zatvoru, što se promenilo tek izlaskom u javnost i posle protesta ispred Centralnog zatvora u Beogradu.

Mislim da nisam bio grub i da koristim pristojne reči. Nisam rekao da je neko nacista, ali jesam u istoriji našao primer koji je istovetan sa onim što se dešava“ – zaključio je Cvijić.

Dvodnevna konferencija Građani imaju moć, koju je organizovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku uz podršku USAID, posvećena je debati o unapređenju položaja aktivista i pitanju kako ohrabriti građane da im se priključe u borbi za bolju i pravedniju zemlju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci