fbpx
12.1 C
Vranje
subota, 24.02.2024

Mali: Vozovi 200 kilometara na sat od Beograda do Vranja

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Tokom rasprave o predloženom budžetu za 2023. godinu u Narodnoj skupštini, ministar finansija Siniša Mali najavio je potpisivanje sporazuma o izgradnji brze pruge Beograd – Niš – Preševo i dodao da bi „vozovi koji se kreću brzinom od 200 kilometara na sat u narednim godinama trebalo da počnu da prevoze putnike na toj relaciji“, prenosi portal Južne vesti.

On je rekao da će putnici, nakon Novog Sada, i iz Niša i Preševa moći da putuju brzim vozovima do glavnog grada i nazad, kao i da će to biti podsticaj za razvoj juga Srbije.

„Mi ćemo 22. decembra potpisati sporazum o izgradnji brze pruge Beograd – Niš. Dakle, kako sada vozovi idu brzom prugom Beograd – Novi Sad, a za tri godine će ići od Beograda do Budimpešte, tako ćemo potpisati sporazum i za par godina brzi vozovi će 200 kilometara na sat ići do Niša, pa dole skroz do Preševa“ – rekao je Mali.

Kako pišu Južne vesti, ministar nije govorio o konkretnim rokovima i početku radova, ali je predsednik Aleksandar Vučić ranije navodio 2026. godinu, a u avgustu 2021. godine je najavio da će ugovor o izgradnji biti potpisan „u naredna dva meseca“.

Prema ranijim najavama predsednika, pruga od Beograda do Niša biće dugačka 204 kilometara i na toj relaciji putovaće se sat i dvadeset minuta.

Izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, pa sve do Preševa i granice sa Severnom Makedonijom, Vučić je bio najavio i ranije, krajem aprila 2021, prilikom posete Briselu, a tada je rekao da će se projekat delimično finansirati iz evropskih fondova.

„Da će ugovor biti potpisan „u naredna tri meseca“ Vučić je najavljivao i jula 2020. godine, na svom nalogu na Instagramu, kada je navodio da će ona biti gotova do 2023. Najsvežija obećanja o tome Vučić je dao krajem oktobra u Jelašnici, gde je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen obišao radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija – Bugarska“ – podseća portal Južne vesti.

Srbija će za izgradnju brze pruge između Beograda i Niša od Evropske unije dobiti 600 miliona evra, rekao je Vučić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci