fbpx
10.4 C
Vranje
nedelja, 25.02.2024

Lazarević: Status službenog lica će prosvetare više opteretiti nego zaštititi

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE –  Predsednica Školske uprave Leskovac i predsednica Odbora predškolskih ustanova Srbije GSPRS Nezavisnost, Suzana Lazarević, obratila se redakciji portala Slobodna reč povodom nedavno održanih protesta prosvetnih radnika, navodeći da su do „štrajka upozorenja“ doveli zahtevi Vladi i Ministarstvu prosvete „koji se zbog neshvatanja odugovlače i ne rešavaju“ i istakla da Nezavisnost ne podržava dobijanje statusa službenog lica, jer će prosvetne radnike to „više opteretiti nego zaštititi“.

Lazarević ističe da je juče u Srbiji u ustanovama i školama gde je Sindikat GSPRS Nezavisnost registrovan, obustavljen rad u 300 škola, 32 predškolske ustanove i 28 domova učenika na jedan sat, odnosno čas.

Podseća da su njihovi zahtevi isplata jednokratne materijalne pomoći u visini od 20.000 dinara zbog otežanih uslova rada i preopterećenosti za sve zaposlene u prosveti do marta 2023. godine, isplata Novogodišnje nagrade za sve nivoe obrazovanja koja je predviđena Kolektivnim ugovorima, povećanje plate – cene rada za sve zaposlene u obrazovanju za 25 odsto u 2023. godini, kao i inicijativa za kupovinu stanova po regresiranoj ceni kao što imaju vojska i policija.

„Ne zagovaramo dobijanje statusa službenog lica jer ne može da nas zaštiti u meri u kojoj može da nas optereti, budući da je mali broj normi koje službeno lice štiti od loših situacija, dok je mnogo više onih koje bi nam nametnule posebne obaveze i odgovornosti. Svaki napad na prosvetno lice mora da bude kvalifikovan kao krivično delo odnosno da nastavnici dobiju znatno konkretniju zaštitu u Krivičnom zakonu koji obrazovanje i formalno prepoznaje kao profesiju od javnog značaja“ – navodi Lazarević u dopisu našem portalu.

U Školskoj upravi Leskovac koja je nadležna za Pčinjski i Jablanički okrug, u štrajku je, kako navodi, bilo 99 odsto škola i ustanova a rad nije obustavila škola u Preševu i predškolska ustanova u Vlasotincu.

Lazarević navodi da su se štrajku Nezavisnosti po dogovoru priključili i sindikati SOS, UNIJA, SSSS koji su štrajkovali jedan čas.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci