fbpx
13.3 C
Vranje
nedelja, 01.10.2023

Kvir kultura i veganstvo: Stvara se narativ da manjinske grupe žele nešto da nametnu

Odabrani članci

Dejana Cvetković
Dejana Cvetković
Freelance novinarka iz Vranja i bivša saradnica portala.

BEOGRAD – „Ukoliko se ne bavite politikom, ona će se baviti vama“, poručila je politikološkinja, poslanica u pokrajini Severne Holandije i članica tamošnje Stranke za životinje Ines Kostić, tokom panel diskusije „Kvir kultura i veganstvo“, koja održana u okviru Evroprajda, a na kojoj se govorilo o identitetima koje sebi pripisujemo i povezanosti veganskog, feminističkog i kvir pokreta.

Prema njenim rečima, politika je ta koja odlučuje o tome hoće li biti više solidarnosti i prava i hoće li se zaštititi životinje, uz neophodne aktiviste.

„To je zajednički doprinos. Nema nas dovoljno u politici ni na lokalnom, ni na regionalnom nivou. Ako želiš da promeniš nešto, da promeniš zakone, treba da se baviš politikom“ – istakla je ona.

Kako je dodala, ni u Holandiji nije lako, ali je „bolje biti manjina u zgradama moći nego van njih“. Budi unutra i ponavljaj jednu te istu poruku, poručila je.

Ona smatra da je potrebno promeniti prezentaciju manjinskih grupa u javnosti. Komentarišući to što je na čelu države premijerka koja je lezbejka ali se ne zalaže aktivno za prava Lgbt+ osoba kaže shvata da se ona nalazi u teškoj poziciji i da joj je žao što je izabrala stranku i političke ideje koje ona nosi i da sada mora između toga da balansira.

Dodala je da bi puno toga promenio pozitivan narativ o LGBT zajednici, kao i da bi političare koji „šire mržnju trebalo izbaciti sa njihovih mesta“.

Aktivistkinja za ženska, romska i LGBT+ prava Vera Kurtić navela je da ima mnogo sličnosti između veganstva, feminizma i mirovnog pokreta, te smatra da je „nemoguće biti mirovna aktivistkinja i jesti meso“ i dodaje da „životinje imaju najmanje moći“.

Panel diskusija „Kvir kultura i veganstvo“. Foto: Konstantin Malaev

„Način na koji se tretiraju životinje, tako se tretiraju i žene. Postoje mehanizmi kako se to čini, da bi se životinja ubila, jer ljudski um ne može tek tako da prihvati da je to ubistvo, mora da pribegne objektivizaciji. Ne vidimo prase ili pile, nego prasetinu, meso koje je neprepoznatljivo“ – rekla je ona.

„Feministički, veganski i kvir pokret spaja odnos prema ‘drugima’, a žene, životinje, LGBT+ osobe su ono što je ‘drugo’. Prvo i na vrhu je beo muškarac koji ima moć, a naš zajednički neprijatelj je sistem koji favorizuje samo određenu grupu ljudi. Antirasni pokret treba da shvati isto“ – dodala je.

„Kada kažemo ‘tretiraju nas kao pse, kao životinje’,  na taj način se normalizuje takav odnos prema životinjama jer ‘to je loše ali je normalno i nas ne bi trebali tako da tretiraju’. Moraš da uđeš u ulogu drugog, moramo da menjamo svest i shvatimo da niko ne može da bude slobodan dok svi ne budemo slobodni“ – kaže Kurtić.

Filmska i medijska kritičarka, prevoditeljica i aktivistkinja iz Hrvatske Mima Simić navodi da predrasude postoje i prema muškarcima koji biraju saosećanje, te da muškarci koji ne jedu meso često budu okarakterisani kao „manje muževni“.

U publici je tokom događaja bilo dosta vegana i veganki koji su naveli da se protiv  veganstva i kvir ljudi koriste gotovo isti argumenti i da se stvara narativ u kom se veruje da „manjinske grupe žele nešto da nametnu“, a da se takav argument upravo koristi protiv onih koji su žrtve.

Jedna od organizatorki panela „Kvir kultura i veganstvo“ u okviru Evroprajda Jelena Disić iz Vege zajednice, rekla je da se oni protive svakom obliku nepravde, bez obzira na koju zajednicu ta nepravda utiče jer je diskriminacija kako navode u svom korenu pogrešna bez obzira na to na koga se odnosi.

Kostić: Vlada preko Ane Brnabić priča lepe priče, realnost drugačija

Poslanica u Severnoj Holandiji Ines Kostić bila je pozvana na prijem kod predsednice Vlade Ane Brnabić, na kojem su bili i ostali evropski zvaničnici, ali, kako kaže, prethodno u pozivu nije bilo navedeno povodom čega se prijem organizuje.

Dodala je da je u Beogradu kako bi podržala ljude koji hoće slobodu i ljudska prava, te da Srbija ima „fantastične aktiviste“, kao i da je uslov za njen dolazak bio da Vlada dozvoli Prajd i obezbedi sigurnost, što je, kako navodi, Brnabić „jasno i glasno obećala“.

„Ova Vlada aktivistima za ljudska, prava životinja i ekološka prava otežava pravo na protest, dok previše prostora daje agresivnim grupama koje šire mržnju. Ponosim se radom svih aktivista da je barem uspelo ovo zadnjih dana. Ali to nije zbog Vlade, naprotiv. Srpska Vlada treba da se osvesti i da kažnjava sve grupe koje šire mržnju“ – zaključuje Kostić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci