fbpx
21.8 C
Vranje
petak, 30.09.2022

Kvir kultura i veganstvo: Stvara se narativ da manjinske grupe žele nešto da nametnu

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo „zakrpi“

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni „strani plaćenici“ i „budale“

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
Dejana Cvetković
Saradnica portala i članica mreže Novinarke protiv nasilja prema ženama.

BEOGRAD – „Ukoliko se ne bavite politikom, ona će se baviti vama“, poručila je politikološkinja, poslanica u pokrajini Severne Holandije i članica tamošnje Stranke za životinje Ines Kostić, tokom panel diskusije „Kvir kultura i veganstvo“, koja održana u okviru Evroprajda, a na kojoj se govorilo o identitetima koje sebi pripisujemo i povezanosti veganskog, feminističkog i kvir pokreta.

Prema njenim rečima, politika je ta koja odlučuje o tome hoće li biti više solidarnosti i prava i hoće li se zaštititi životinje, uz neophodne aktiviste.

„To je zajednički doprinos. Nema nas dovoljno u politici ni na lokalnom, ni na regionalnom nivou. Ako želiš da promeniš nešto, da promeniš zakone, treba da se baviš politikom“ – istakla je ona.

Kako je dodala, ni u Holandiji nije lako, ali je „bolje biti manjina u zgradama moći nego van njih“. Budi unutra i ponavljaj jednu te istu poruku, poručila je.

Ona smatra da je potrebno promeniti prezentaciju manjinskih grupa u javnosti. Komentarišući to što je na čelu države premijerka koja je lezbejka ali se ne zalaže aktivno za prava Lgbt+ osoba kaže shvata da se ona nalazi u teškoj poziciji i da joj je žao što je izabrala stranku i političke ideje koje ona nosi i da sada mora između toga da balansira.

Dodala je da bi puno toga promenio pozitivan narativ o LGBT zajednici, kao i da bi političare koji „šire mržnju trebalo izbaciti sa njihovih mesta“.

Aktivistkinja za ženska, romska i LGBT+ prava Vera Kurtić navela je da ima mnogo sličnosti između veganstva, feminizma i mirovnog pokreta, te smatra da je „nemoguće biti mirovna aktivistkinja i jesti meso“ i dodaje da „životinje imaju najmanje moći“.

Panel diskusija „Kvir kultura i veganstvo“. Foto: Konstantin Malaev

„Način na koji se tretiraju životinje, tako se tretiraju i žene. Postoje mehanizmi kako se to čini, da bi se životinja ubila, jer ljudski um ne može tek tako da prihvati da je to ubistvo, mora da pribegne objektivizaciji. Ne vidimo prase ili pile, nego prasetinu, meso koje je neprepoznatljivo“ – rekla je ona.

„Feministički, veganski i kvir pokret spaja odnos prema ‘drugima’, a žene, životinje, LGBT+ osobe su ono što je ‘drugo’. Prvo i na vrhu je beo muškarac koji ima moć, a naš zajednički neprijatelj je sistem koji favorizuje samo određenu grupu ljudi. Antirasni pokret treba da shvati isto“ – dodala je.

„Kada kažemo ‘tretiraju nas kao pse, kao životinje’,  na taj način se normalizuje takav odnos prema životinjama jer ‘to je loše ali je normalno i nas ne bi trebali tako da tretiraju’. Moraš da uđeš u ulogu drugog, moramo da menjamo svest i shvatimo da niko ne može da bude slobodan dok svi ne budemo slobodni“ – kaže Kurtić.

Filmska i medijska kritičarka, prevoditeljica i aktivistkinja iz Hrvatske Mima Simić navodi da predrasude postoje i prema muškarcima koji biraju saosećanje, te da muškarci koji ne jedu meso često budu okarakterisani kao „manje muževni“.

U publici je tokom događaja bilo dosta vegana i veganki koji su naveli da se protiv  veganstva i kvir ljudi koriste gotovo isti argumenti i da se stvara narativ u kom se veruje da „manjinske grupe žele nešto da nametnu“, a da se takav argument upravo koristi protiv onih koji su žrtve.

Jedna od organizatorki panela „Kvir kultura i veganstvo“ u okviru Evroprajda Jelena Disić iz Vege zajednice, rekla je da se oni protive svakom obliku nepravde, bez obzira na koju zajednicu ta nepravda utiče jer je diskriminacija kako navode u svom korenu pogrešna bez obzira na to na koga se odnosi.

Kostić: Vlada preko Ane Brnabić priča lepe priče, realnost drugačija

Poslanica u Severnoj Holandiji Ines Kostić bila je pozvana na prijem kod predsednice Vlade Ane Brnabić, na kojem su bili i ostali evropski zvaničnici, ali, kako kaže, prethodno u pozivu nije bilo navedeno povodom čega se prijem organizuje.

Dodala je da je u Beogradu kako bi podržala ljude koji hoće slobodu i ljudska prava, te da Srbija ima „fantastične aktiviste“, kao i da je uslov za njen dolazak bio da Vlada dozvoli Prajd i obezbedi sigurnost, što je, kako navodi, Brnabić „jasno i glasno obećala“.

„Ova Vlada aktivistima za ljudska, prava životinja i ekološka prava otežava pravo na protest, dok previše prostora daje agresivnim grupama koje šire mržnju. Ponosim se radom svih aktivista da je barem uspelo ovo zadnjih dana. Ali to nije zbog Vlade, naprotiv. Srpska Vlada treba da se osvesti i da kažnjava sve grupe koje šire mržnju“ – zaključuje Kostić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Pokajala se: Nakon pisanja CINS-a, Vranjanka povukla 1.200 zahteva

BEOGRAD / VRANJE - Nakon što je CINS pisao da je Povereniku za informacije od javnog značaja za mesec dana stiglo preko 5.000 žalbi...

Janković: Nedopustiv senzacionalizam, ovakav intervju ne služi svrsi

BEOGRAD - Povodom intervjua sa višestrukim počiniocem krivičnih dela protiv polne slobode, koji je uznemirio javnost, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je...

Počeo sa radom Info-centar Popisa stanovništva

BEOGRAD / VRANJE - Info-centar Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. počeo je sa radom 15. septembra 2022. Pozivom Info-centra, putem broja telefona 0800...

EPS pokreće mini hidroelektranu na Banjštici

VRANJSKA BANJA - Elektroprivreda Srbije ponovo će staviti u pogon MHE Prvonek, koja je, prema pisanju portala Ekapija, prva EPS-ova mini hidroelektrana izgrađena pre...

Grad kupuje kombi od 34.000 evra, uslovi bela boja i kožni volan

VRANJE - Za potrebe Gradske uprave, novcem građana će Grad Vranje kupiti novi putnički kombi i platiti ga 4 miliona dinara, a prema pisanju...