fbpx
7.8 C
Vranje
utorak, 29.11.2022

KTJS: Prorežimskim medijima najviše novca na konkursu iz oblasti javnog informisanja

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo „zakrpi“

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni „strani plaćenici“ i „budale“

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE –  Kao i prethodnih godina, prorežimskim medijima pripalo najviše novca poreskih obveznika Grada Vranja za sufinansiranje projekata za proizvodnju medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja, navodi Koalicija za transparenotnost juga Srbije (KTJS) u svojoj analizi.

Za sufinansiranje projekata za proizvodnju medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2020. godinu iz budžeta Grada Vranja izdvojeno je ukupno 19,5 miliona dinara. 

„Najviše novca pripalo je dvema televizijskim kućama – RTV Vranje i TV Vranjska plus – ukupno 15.150.000 dinara“, navodi KTJS i dodaje da su obe televizije, inače bliske režimu, dobile po 6,5 miliona dinara.

KTJS navodi da je pored ove dve televizije, Komisija za ocenu projekata predložila, a Gradsko veće Grada Vranja potvrdilo, da se 800 hiljada dinara da TV Ritam iz Vranjske Banje, zatim 700 hiljada RTV Bujanovac, dok je TV Info puls sufinansirana sa 500 hiljada dinara. Od štampanih medija jedino je Srpski venac čiji je vlasnik Novinsko-izdavačko preduzeće Novi srpski venac Bujanovac, je dobilo 100 hiljade dinara.

U kategoriji radija, najveći deo novca je dobio OK radio 600 hiljada dianra, zatim sledi RTV Vranje sa 500 hiljada dinara za svoj radio program. Radio Skay iz Ranutovca je sufinansiran sa 150 hiljada dinara, dok je Radio Ritam iz Vranjske Banje dobio 100 hiljada dinara.

Što se tiče internet portala, najveći deo novca je dobio portal TV Vranjska plus (1.150.000 dinara). Pola miliona dinara je dobio Internet portal RTV Vranje. Još dva portala: Informativni internet portal Vranje News 100 hiljada i novoosnovani portal Pod Pržar press, čiji je osnivač malo poznati Centar za unapređenje položaja mladih – Euros.

KTJS navodi u svojoj analizi da u pogledu raspodele tih sredstava nije bilo naročitog odstupanja od prakse prethodnih godina, te da su prednost uglavnom imali prorežimski mediji, a jedan od članova komisije je bio i sporan.

Član komisije je blizak vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci

KTSJ navodi da članovi Komisije za ocenu projekata nisu poznati vranjskoj javnosti. Nju su činili Violeta Jovanov-Peštanac, predstavnica Društva novinara Vojvodine, novinar Đorđe Kovačević, u ime Saveza udruženja „Asocijacija radio-televizija Srbije“ – koji je i prošle godine bio u Komisiji – kao i medijski stručnjak i menadžer iz Subotice, Vladan Stefanović.

Citirajući istraživanje portala Cenzolovka iz aprila 2017, analiza navodi da član žirija Vladan Stefanović iz Subotice poseduje tri firme koje su po konkursu za sufinansiranje medijskih projekata u Subotici od 20,5 miliona dinara dobili više od 7,6 miliona.  

Široj javnosti poznat po spornim privatizacijama lokalnih medija u Vojvodini i bliskosti sa Srpskom naprednom strankom, te učešću u spornim komisijama za medijske projekte. Tako KTSJ navodi i tekst Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) koji kaže da su mediji u vlasništvu Vladan Stefanovića i Jožefa Pintera na konkursu za sufinansiranje u Subotici od 37,1 milion dinara dobili gotovo polovinu sredstva. 

„Uzimajući u obzir navedena istraživanja koja su sproveli vojvođanski istraživački portali, pre svega deo o Stefanovićevoj „bliskosti sa SNS-om“, ne treba da čude ni rezultati tog konkursa i konačan sud Komisije za ocenu projekata“, zaključuje KTSJ.

Novi portal blizak SNS-u takođe dobio sredstva

„Ne bi stoga trebalo da građanke i građane Vranja zapanji ni to što je na medijskom konkursu u Vranju za 2020. godinu sufinansiran portal Pod Pržar press, koji je u Registar medija pri Agenciji za privredne registre upisan tek 27. novembra prošle godine“, navodi KTSJ u svojoj analizi.

Kada je u pitanju portal Pod Pržar press, KTSJ u svojoj analizi obrazlaže da tekstovi nisu potpisani, nema impresuma – podataka o glavnom uredniku ni osnivaču, ne može se naći matični broj ili PIB, nema ni broja bankovnog tekućeg računa, registracionog broja medija, adrese ili kontakt telefona.

„Navedene su samo dve imejl-adrese preko kojih se može kontaktirati – „neko“, pretpostavka je vlasnik medija ili urednik“, ističe KTSJ.

Međutim, na sajtu Agencije za privredne registre, kao odgovorni urednik je naveden Darko Radenković. KTJS navodi da je Centar za unapređenje položaja mladih – Euros, koji je izdavač ovog medija, sa dolaskom SNS-a na vlast u gradu počela da dobija novac za sufinansiranje na raznim gradskim konkursima.

„Na prošlogodišnjem konkursu za sufinansiranje programa i projekata udruženja u oblasti društvenog i humanitarnog rada od javnog interesa, Euros, čiji je lider Slavko Dojčinov, dobio je 800 hiljada dinara. Iste godine za sufinansiranje projekata iz kulture još 50 hiljada, a godinu ranije 250 hiljada“, piše KTSJ.

Oni zaključuju da se na osnovu primera Euros-a i portala Pod pržar može zaključiti da je „na neki način predata štafeta u ruke novog medija, koji preti da postane mezimac lokalne vlasti kao i drugi pre njega, a baš u vreme kada se raspisuju konkursi“.

Koalicija za transparentnost juga Srbije je udruženje gražana postoji od 2012. i okuplja preko 30 nevladnih organizacija medija, sindikalnih organizacija, omladina političkih stranaka, strukovnih udruženja, sa područja Vranja, Bujanovca i Preševa.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

„Doteralo cara do duvara“: U 47 mesta u Srbiji nema nastave 1. decembra

BEOGRAD / VRANJE - Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković najavila je danas da će u četvrtak, 1. decembra biti obustavljena...

Iste muke ove zemlje žive i ljudi kojima treba Zakon o istopolnim zajednicama

Koliko god nemali struje, imate pravo da nasledite penziju. Koliko god strepeli od sankcija, možete da posetite partnera ili partnerku u bolnici. Koliko god...

Gostovanje Vladimira Pištala obeležilo svečano otvaranje Književne kolonije

VRANJE - Gostovanjem književnika i direktora Narodne biblioteke Srbije, Vladimira Pištala, sinoć je u Vranju otvorena Književna kolonija 2022. Potom je usledilo predstavljenje književnog...

Za novčane nagrade koje daje Grad prijavljeno 75 studenata iz Vranja

VRANJE - Na Javni poziv za dodelu novčanih nagrada uspešnim studentima iz Vranja, prijavilo se njih 75, rekla je za agenciju Jugpress zamenica gradonačelnika Zorica...

Aktivni na mrežama, a ne predlažu ništa: Malo zainteresovanih za Javnu raspravu o budžetu

VRANJE - Iako je vest o pozivu Vranjancima da na Javnoj raspravi o Nacrtu odluke o budžetu za 2023. godinu nadležnima predlažu na šta...