fbpx
11.1 C
Vranje
ponedeljak, 27.03.2023

Konačno: Bitan „update“ Borinih pozorišnih dana

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Nagrada publike koja se predstavama i do sada dodeljivala na Borinim pozorišnim danima, od ove godine nosiće ime osnivača festivala i velikana pozorišne umetnosti u Vranju, Radislava Radivojevića, saopšteno je iz Pozorišta Bora Stanković tokom najave ovogodišnjeg, 41. po redu festivala, koji će imati novi koncept i vizuelni identitet.

Na današnjoj konferenciji za novinare najavljen je sam program Borinih pozorišnih dana koji će se pod sloganom Od Sofke do Nejre održati od 21. do 28. oktobra. Već je predstavljena selekcija predstava, za koju je bio zadužen Slobodan Savić.

Od osam predstava koje će se odigrati na festivalu, šest će biti u takmičarskoj selekciji.

U pitanju su Nečista krv Narodnog pozorišta u Beogradu, Ana Karenjina Novosadskog pozorišta, komad Pučina Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, Ivanovo samoubistvo’ Gradskog pozorišta Semberija iz Bijeljine, kao i predstave „64“ beogradskog Ateljea 212 i Ako dugo gledaš u ponor regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Van konkurencije su premijera vranjskog teatra Okamenjeno more i Placebo Narodnog pozorišta Priština, koja će biti izvedena poslednje večeri festivala, u čast nagrađenih.

„Rukovodstvo ima cilj da uz novi koncept i novi vizuelni identitet, glavni i prateći program, ovogodišnji festival predstavlja pravi primer decentralizacije u kulturi“ – poručili su na konferenciji organizatori.

Festival se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Vranja, a realizuje ga Pozorište Bora Stanković.

Prema rečima gradonačelnika dr Slobodana Milenkovića, kvalitetu festivala doprinosi i nova zgrada „sa najsavremenijom tehnikom“, a namera je i da se ovogodišnjim Borinim pozorišnim danima obeleži i 125 godina od izvođenja prve pozorišne predstave u Vranju.

Kako je najavljeno, 21. oktobra, prvog dana festivala, biće obeležen i Dan pozorišta, kada če biti premijerno biti izvedena nova predstava vranjskog teatra, Okamenjeno more.

Prema rečima umetničkog direktora Pozorišta Bora Stanković Bojana Jovanovića,  ovogodišnji festival je „podignut na viši nivo“, u smislu postojanja stručnog žirija i jasno definisanih nagrada, koje će nositi ime Borisava Stankovića.

„Biće dodeljene nagrade za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju i adaptaciju, najbolju mušku i žensku ulogu. Uz ove četiri nagrade koje će dodeliti stručni žiri festivala, ostaje nagrada publike, uz izmenu da će ova nagrada počev od ovogodišnjeg festivala nositi ime Radoslava Radivojevića, utemeljivača ovog festivala“ – rekao je Jovanović novinarima.

Posebno je istakao novi vizuelni identitet festivala, koji će biti trajan, kao i  idejno rešenje za glavnu nagradu festivala, koje su zajedno osmislili Dragan Dejanović, Dejan Mihajlović i Marko Stamenković.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci