fbpx
15.6 C
Vranje
sreda, 28.02.2024

Komrad želi da poveća cene usluga za 15 odsto

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Po drugi put ove godine, nakon poskupljenja usluga od 10 odsto u januaru, JKP Komrad želi da poveća cene usluga za još 15 odsto, a zahtev i obrazloženje objavljeni su 4. novembra na sajtu Gradske uprave. Ukoliko se Gradsko veće složi sa ovim zahtevom, a potom se odluka usvoji i na Skupštini, to bi značilo da će, na primer, prosečan račun za iznošenje smeća za domaćinstva koji trenutno iznosi 733,28 dinara bez PDV-a, uz povećanje od 15 odsto bio 843,27 dinara bez PDV-a, odnosno blizu 1.000 dinara sa PDV-om. Zahtev za povećanje cena se odnosi na sve usluge ovog preduzeća, a iz dokumenta se može zaključiti i da je Komradu potrebno više novca i za plate zaposlenih, koje će od januara biti veće.

U zahtevu prosleđenom gradonačelniku, Gradskom veću i Skupštini grada Vranja, koji potpisuje direktor Zoran Dimitrijević, navodi se da je Komrad u prethodnom periodu imao „značajno povećanje troškova koji su nastali zbog obavljanja poslova, sakupljanja i deponovanja komunalnog otpada, održavanja javne higijene, upravljanja pijacama, grobljima, čišćenja dimnjaka“.

Podsećaju da su već za 10 odsto povećali cene svojih usluga u januaru ove godine, ali i da je inflacija u Srbiji u poslednjih 9 meseci dostigla 14 odsto, a u tabeli o povećanju troškova poslovanja, prikazani su cena rada i troškovi za gorivo.

Izvor: JKP Komrad/Grad Vranje

Trenutno domaćinstva Komradu za iznošenje smeća plaćaju 7,70 dinara bez PDV-a po metru kvadratnom stambenog objekta i 0,35 dinara bez PDV-a po kvadratu za dvorišta, a nove cene bi bile 8,86 dinara po kvadratu za objekte i 0,40 dinara po kvadratu za dvorište.

Primera radi, ukoliko živite u stanu od 60 kvadrata, i do sada ste Komradu plaćali oko 460 dinara bez PDV-a, odnosno oko 550 dinara sa PDV-om, za iznošenje smeća, nakon poskupljenja plaćaćete oko 640 dinara sa PDV-om.

Računi za seoska domaćinstva, koja imaju jedinstvenu cenu odnošenja smeća od 535,70 dinara bez PDV-a, iznosiće 615,90 dinara bez PDV-a, odnosno oko 730 dinara sa PDV-om.

Skuplje pijačne tezge, sahrane, odžačari…

Komrad pruža usluge iznošenja i deponovanja smeća na teritoriji Grada Vranja, odnosno u Vranju i Vranjskoj Banji, za 18.260 domaćinstava i 1.568 pravnih lica.

Pravna lica će nakon poskupljenja, umesto 12,10 dinara po metru kvadratnom, plaćati 14 dinara po kvadratu. Najveći broj među njima je 880 trgovisnkih radnji koje trenutno imaju račun 1.318,18 dinara bez PDV-a, a sa povećanjem od 15 odsto iznosio bi 1.515,91 dinara, navodi Komrad u obrazloženju.

Nova cena za škole koje imaju subvencionisanu cenu od 3,68 dinara po metru kvadratnom, biće 4,23 dinara po metru kvadratnom.

Poskupeće i sahrane, i sa novim cenama uvećanim za 15 odsto, cena sahrane biće 10.925 dinara bez PDV-a, odnosno oko 13.100 dinara sa PDV-om. Poskupeće i usluge održavanja grobalja.

Pored toga, poskupeće i cene pijačnih usluga i zakupa tezgi, osim na pijaci u naselju Ogledna stanica, gde i do sada poljoprivredni proizvođači obavljaju prodaju bez pijačnih troškova.

Nove cene pijačnih usluga; Izvor: JKP Komrad/Grad Vranje

Pozivajući se na izveštaj Poslovnog udruženja „Komdel“, iz Komrada kažu da su cene usluga iznošenja i deponovanja smeća u prethodnom periodu „rasle sporije od ostalih cena“:

„Zbog toga bi trebalo da u narednom periodu budu veće u proseku 34 odsto, kako bi se pokrili svi troškovi poslovanja i obezbedila minimalna akumulacija. Na osnovu svega navedenog smatramo zahtev za povećanje cena naših usluga opravdanim“ – stoji u Zahtevu.

Predstavnici lokalne izvršne i zakonodavne vlasti, odnosno članovi Gradskog veća i odbornici Skupštine grada Vranja, do sada se nisu oglašavali o zahtevu Komrada. Na poslednjoj sednici Gradskog veća koja je održana 7. novembra, povećanje cena usluga Komrada nije bilo na dnevnom redu, a nema ga ni u sutrašnjem, odnosno, na dnevnom redu sednice Skupštine grada koja je zakazana za četvrtak 17. novembar.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci