fbpx
21.2 C
Vranje
sreda, 04.08.2021

Koliko novca Vranjanci mogu očekivati za zamenu stolarije

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo “zakrpi”

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni “strani plaćenici” i “budale”

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
Avatar
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Prvi ugovori o zameni vrata i prozora, spoljnoj izolaciji kuća i stambenih zajednica, promeni kotlova za grejanje i ugradnji solarnih panela za grejanje vode, sa građanima će biti potpisani u avgustu, najavljeno je iz Ministarstva rudarstva i energetike. Gradsko veće grada Vranja je 18. maja usvojilo Program sufinansiranja energetske efikasnosti stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, a za njegovu realizaciju biće izdvojeno 2,5 miliona dinara.

Potpisivanje ugovora sinoć je najavio državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević za TV Vesti, koji je rekao da će nakon potpisivanja ugovora sa Ministarstvom sledeće nedelje, lokalne samouprave (LS) raspisati dva javna poziva – jedan za kompanije koje će učestvovati u radovima, a drugi prema zainteresovanim građanima, prenosi FoNet.

“Ministarstvo i LS obezbeđuju 50 odsto sredstava, a drugu polovinu plaćaju građani, što je za prosečan stan oko 50.000 dinara. Za sredstva će moći da se prijave i stambene zajednice, za šta će biti potrebna odluka većine stanara” – rekao je državni sekretar.

U odluci o pomenutom Programu koji je usvojilo Gradsko veće grada Vranja, navodi se da će lokalna samouprava u toku 2021. godine raspisati javni poziv za privrednike i domaćinstva koji žele da zamene stolariju, stare kotlove za nove koji kao gorivo koriste drvnu biomasu (pelet, briket, sečka, piroliza drveta) prirodan gas ili tečni naftni gas, ili bi da ugrade solarne kolektore za grejanje vode, za šta je opredeljeno 2,5 miliona dinara.

Takođe je najavljeno da će realizacija dva pomenuta javna poziva biti bliže određena Pravilnikom i konkursnom dokumentacijom, odnosno uskoro bi trebalo da bude poznato ko se, za šta i do kada može prijaviti.

Kada građani plaćaju svojih 50 odsto

Među brojnim odgovorima ministarstva na pitanja lokalnih samouprava, građanima je od koristi onaj o tome kada će oni morati svojih 50 odsto da isplaćuju privrednicima.

Kako su objasnili iz Ministarstva, lokalne samouprave će odrediti propise za dalju raspodelu sredstava podsticaja za pojedinačne projekte energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, kao i kada građani moraju da plate svoju polovinu.

“Sredstva odobrena od strane ministarstva, jedinica lokalne samouprave može da prebaci na račun privrednika nakon uplate građana” – stoji u odgovoru Ministarstva.

Po ovom, grad firmama koje će raditi zamenu stolarije, ugradnju novih kotlova ili ugradnju solarnih panela, prebacuje sredstva nakon što građani uplate 50 odsto troškova.

Prateći “računicu” državnog sekretara, od planiranih 2,5 miliona u Vranju, neku “vajdu” bi moglo da ima 50 domaćinstava.

Kako će izgledati procedura

Jasni uslovi se neće znati dok opštine ne raspišu javne pozive, a prema pisanju lista Danas, oni koji žele da dobiju ovu subvenciju će morati da imaju neku vrstu predračuna sa firmom koja bi im to radila, gde će se znati troškovi i da to dostave opštini u kojoj žive. Neko iz lokalne samouprave bi nakon toga trebalo da odlazi na teren i vidi u kakvom su stanju kuća ili zgrada, a opštine posle obilaska terena prave spisak onih koji će biti sufinansirani.

Građani su generalno najviše zainteresovani sa zamenu stolarije, čija se cena razlikuje, zavisi od firme, materijala, dimenzija, da li su jednokrilni ili dvokrilni, vrste zatvaranja u slučaju prozora i vrata itd.

“Kada se radi o prozorima najjeftiniji su PVC, gde za običan prozor sa dvostrukim staklima u proseku treba nekih 130 evra, ili od 85 do 160 evra po kvadratnom metru” – navodi Danas.

Najskuplji su kombinovani prozori, drveno-aluminijumski, koji su često i duplo skuplji od običnih PVC prozora. Montaža se naplaćuje dodatno između pet i 10 evra po kvadratu.

Iz Ministarstva je najavljivano da postoji i mogućnost da cela zgrada zaključi ugovor i sa Upravom za energetsku efikasnost koja će biti formirana u junu i sa lokalnim samoupravama, da se radi izolacija zgrade i da Uprava učestvuje u finansiranju toga.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -

Poslednji članci

Kako nas je Geoks izuo iz cipela

Kolumna Aleksandra Miloševića Geoks nas izuo iz cipela izvorno je objavljena na portalu lista Danas 2. avgusta 2021. godine, a originalnu verziju možete pogledati ovde...

Protest radnika Geoksa, traže otpremnine

VRANJE - Oko 150 radnika italijanske kompanije Geoks koja od juče i zvanično zatvara pogon u Vranu, protestovalo je jutros oko 7 časova na...

Šta je Šešelj macolom skinuo, Tadić tražio da se vrati, a vranjski Narodni muzej sačuvao

Tekst Slađane Veljković originalnog naslova Potraga za pločom izvorno je objavljen u Večernjim novostima 1. avgusta 2009. godine. Makedonska državna delegacija u nedelju će, posle četiri...

[FOTO] Dramatične scene požara kod zgrada za “bezbednjake”

VRANJE - Ceo donji deo grada obavijen je gustim dimom zbog požara koji je danas popodne izbio u naselju Donji Asambair, u blizini novoizgrađenih...

Zaraženo blizu 400 osoba, preminule 4

BEOGRAD - U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 386 novozaraženih, od 9.275 testiranih, a umrle su četiri osobe, saopštilo je danas Ministarstvo...

Budite odgovori prema sebi i drugima!

ВАКЦИНИШИТЕ СЕ! 💉

Društvena odgovornost će nas izvući iz pandemije. Ne širite neproverene informacije!