fbpx
15.5 C
Vranje
nedelja, 25.02.2024

Kako izgleda Komradov đubretarac od 136.000 evra

Odabrani članci

Dušan Pešić
Dušan Pešić
Novinar iz Vranja sa višegodišnjim iskustvom u lokalnim i nacionalnim medijima. Član redakcije "Slobodne reči" od juna 2023. godine.

VRANJE – Javno komunalno preduzeće „Komrad“ kupuje, novcem građana, novi kamion za odnošenje smeća, a cena je privukla veliku pažnju javnosti. Naime, „Komrad“ će se „podnoviti“ kamionom od 16 miliona dinara (oko 136.000 evra), ali kakav je to autosmećar, u narodu poznatiji kao „đubretarac“, koji košta kao stan od 60 kvadrata u Beogradu, pokušali smo da saznamo iz tenderske dokumentacije, ali i od izvršne direktorke, Nele Cvetković. Zanimljivo je i to da se traži nov kamion iz 2024. godine.

„Novi kamion autosmećar do 7 metara kubnih + 1,3 metara kubnih“ platiće narod, a rukovodstvo ovog preduzeća je postavilo kriterijume za kupovinu. Neki od njih su da vozilo mora da ima „broj sedišta u kabini 1+2“, da je „boja komunalna – narandžasta“, kao i da poseduje „sistem dijagnostike stanja vozila, prikaz na originalnom fabričkom displeju u kabini na srpskom jeziku“ – navodi se u dokumentaciji dostupnoj na Portalu javnih nabavki (PJN).

JKP „Komrad“ je naručilac, procenjena vrednost nabavke je pomenutih 16 miliona dinara, a sprovodi se u otvorenom postupku – što u praksi znači da svi zainteresovani privredni subjekti mogu da podnesu ponudu – radi „sakupljanja i deponovanja neopasnog otpada“. Kriterijum za dodelu ugovora biće „cena“, odnosno ponuda „ekonomski najpovoljnijeg ponuđača“. Ukoliko dve ili više ponuda imaju istu ponuđenu cenu, kao najpovoljnija biće izabrana – „ponuda onog ponuđača koji je ponudio kraći rok isporuke“.

Pozvali smo izvršnu direktorku JKP „Komrad“, Nelu Cvetković – kako bi nam rekla nešto više o kamionu koji je predmet ovog tendera, o tome sa koliko autosmećara ovo javno komunalno preduzeće trenutno raspolaže, da li je novo vozilo neophodno, kao i ko je vrednost tendera procenio na 16 miliona dinara. Do objavljivanja ovog teksta, Cvetković se nije javila novinarima Slobodne reči.

Najpre je, juče, na poziv odgovorila SMS porukom u kojoj je napisala da je „na sastanku“, ali se nije javila nakon našeg odgovora da nas „pozove kad bude u prilici“. Poslednja poruka koju smo primili juče bila je da je „na sahrani“, te do kraja dana nismo insistirali na odgovoru.

Žele kamion iz 2024. godine

U odeljku koji se odnosi na tehničke karakteristike osnovnog vozila – šasije, osim toga da „šasija mora biti nova i nekorišćena, proizvedena minimalno 2024. godine“ i da je „dozvoljena ukupna masa vozila minimalno 12.000 kilograma“, navodi se još i sledeće:

„Međuosovinsko rastojanje od 3.150 do 3.300 milimetara, motor dizel snage minimalno 135 kilovat-sat, motor obavezno ispunjava norme EEC/EC minimalno Euro 6, sigurnosni sistem protiv blokade pri kočenju (ABS), sistem protiv proklizavanja pogonskih točkova (ASR), sistem za elektronsku kontrolu stabilnosti vozila (ESP), sistem za elektronsku kontrolu sile kočenja vozila (EBS), adaptivni tempomat koji uključuje upozorenje za čeoni sudar i sistem za hitno kočenje (AEBS), zvučni signal za upozorenje u slučaju promene vozne trake (LDWS), zvučni signal pri kretanju unazad sa samopodešavajućom jačinom zvuka za urbana područja rada“ – nabrajaju se karakteristike šasije koje kamion mora imati da bi zadovoljio neophodne kriterijume javne nabavke.

Neke od tehničkih karakteristika nadgradnje, koje su navedene u tenderskoj dokumentaciji, su da je „nadgradnja nova i nekorišćena, godina proizvodnje minimalno 2024.“, da je „sa utovarom pozadi po principu potisne ploče, prilagođena radu sa kantama za smeće od 120 do 1.100 litara izrađenih prema standardu EN 840 1,2,3“ i da je „zapremina tovarnog sanduka nadgradnje minimalno 6 kubnih metara“.

Neophodno je i da traženi kamion za odnošenje smeća poseduje „prihvatno korito, nepomično, zapremine minimalno 1,3 kubnih metara“, „podizni kapacitet podizača kanti i kontejnera minimalno 600 kilograma“, „dva LED radna svetla za osvetljenje radnog prostora pozadi“, da je „boja nadgradnje i boja kabine narandžasta“, da ima i „kameru na nadgradnji, pozadi, sa LCD monitorom u boji, u kabini vozača, koja omogućava praćenje stanja nadgradnje i komunikacija sa vozačem u kabini preko LCD monitora“, „katalog rezervnih delova za nadgradnju i osnovno vozilo u PDF formatu“, te „prateću obaveznu opremu vozila: rezervni točak, dizalicu, ključ za točak, prsluk, prvu pomoć, PP aparat, dve klocne, trokut i ostalu prateću oprema“.

Rok za podnošenje ponuda je 20. februar u 12 časova, a rok isporuke „maksimalno 120 dana od zaključenja ugovora“, što znači da bismo autosmećar od 136.000 evra na ulicama Vranja mogli da viđamo već na leto.

JKP „Komrad“ od izabranog ponuđača zahteva da obezbedi obuku za dva vozača iz ovog preduzeća, kao i garanciju na kamion od najmanje 24 meseca.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci