1.1 C
Vranje
nedelja, 28.02.2021

Kad saglasnost Komrada nije dovoljna, ulična biblioteka “smeta” na Dan grada

Odabrani članci

[EKSKLUZIVNO] Urednik “Kod Civrića”: Biti naša tema je politički prestiž

Po prvi put od osnivanja 2012. godine, a nakon višegodišnje pauze u objavljivanju, urednik satiričnog bloga i kreator sadržaja na Facebook stranici Kod Civrića u...

Milion iz gradskog budžeta za izbornu kampanju u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Državna Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon ukazivanja organizacije Transparentnost Srbija na nelogičnosti u bazi podataka o finansiranju izborne kampanje,...

10 godina od lažne najave vlasti da je Vranje prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa

VRANJE - Pre deset godina svi nacionalni mediji, uključujući Radio-televiziju Srbije, preneli su pompezne najave i odluku gradskih vlasti da će od 1. septembra...

Autor knjige “Zablude srpske istorije”: Nema podataka o boravku Gavrila Principa u Vranju

VRANJE - Poznati srpski istoričar Dejan Ristić, autor knjiga Mitovi srpske istorije i nedavno izdate Zablude srpske istorije, u kojima je naučnim dokazima "razbio" neke...

Stojanović: Mladi u Srbiji prepoznaju dobre strane EU, opozicija da iskoristi stav evroparlamentaraca

BEOGRAD – Opozicija mora da iskoristi to što postoje grupe u Evropskom parlamentu koje neće da sklone pogled sa svega što se dešava u Srbiji,...
Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

VRANJE – Jedna od četiri ulične biblioteke koje je 26. oktobra 2020. godine u centru grada postavilo udruženje Borino i evropsko Vranje (BEV), na osnovu saglasnosti koju su putem mejla dobili od JKP Komrad, juče je uklonjena. Prema nezvaničnim informacijama koje su članovi BEV-a dobili od zaposlenih u javnim službama, radnici Komrada su uklonili uličnu biblioteku kod mozaik-karte i Spomenika oslobodiocima Vranja 1878. godine (Čika Mitke), uoči obeležavanja Dana grada 31. januara, na zahtev komunalne inspekcije.

Nakon pisanja portala Slobodna reč o procedurama za postavljanje privremenih objekata poput uličnih biblioteka i apelima nadležnih za poštovanje propisa i zakona, članovi BEV-a su se obratili redakciji i javnosti saopštenjem, kada su naveli da ne bi ikada uradili nešto protiv zakona, kao i da su se pre postavljanja biblioteka obratili Komradu i od njih dobili saglasnost mejlom.

Ovo je u izjavi za naš portal potvrdila i Nela Cvetković iz JKP Komrad. U telefonskom razgovoru je rekla kako je ovo javno-komunalno preduzeće “putem mejla dalo zeleno svetlo” za postavljanje četiri ulične biblioteke na zelenim površinama u gradu. Prema njenim rečima, organizatori akcije su “otprilike mesec dana” pre postavljanja Komradu poslali mejl sa upitom da li im je potrebna saglasnost.

Dobili su našu saglasnost putem mejla, a potom i logističku podršku prilikom postavljanja – rekla je Cvetković za Slobodnu reč i dodala da je ta saglasnost kasnije “zavedena”.

Nadležni se redom ograđuju

Pitali smo danas Cvetković SMS-om da li možemo da dobijemo zvaničnu izjavu o aktuelnom uklanjanju, uz pitanje kome da se za komentar obratimo u slučaju da Komrad nije nadležan. Pošto još uvek nema odgovora, pokušali smo i da pozovemo i proverimo navode, ali je službeni broj mobilnog poznat redakciji trenutno nedostupan.

Zbog navoda u lokalnim medijima da iza uklanjanja “stoje” novi gradski većnik Miodrag Protić i novi direktor JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja Slavoljub Stojmenović, obratili smo se Stojmenoviću. Ubrzo nam je odgovorio da JP Urbanizam nema veze sa ovim slučajem:

“Poštovani, JP Urbanizam i izgradnja grada nije nadležno za takve poslove. Obratite se imovinsko-pravnoj službi” – kaže Stojmenović.

Antić: Nismo nadležni za uklanjanje montažnih objekata

Iz Odseka za komunalno-stambene delatnosti koji funkcioniše u sklopu Odeljenja za urbanizam, imovinsko-pravne poslove i komunalno-stambene delatnosti, prethodno su za portal Slobodna reč saopštili da se manji montažni objekti privremenog karaktera, poput uličnih biblioteka, na javnim površinama postavljaju na osnovu takozvanog Rešenja o odobrenju za postavljanje koje izdaje Odsek. Kako su tada naveli, rešenje o odobrenju se donosi u skladu sa odredbama Odluke o manjim montažnim objektima privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja (Službeni glasnik grada Vranja, broj 11/2019), kao i da do 3. novembra nije registrovan zahtev za postavljanje uličnih biblioteka.

Pitali smo pomenuti Odsek koji izdaje rešenja o odobrenju za postavljanje, da li imaju zvanične informacije o uklanjanju ulične biblioteke, i ubrzo su nam samo kratko, bez dodatnih informacija, odgovorili:

“Uklanjanje objekata nije u našoj nadležnosti” – stoji u zvaničnom odgovoru Danijele Bandović iz Odseka za komunalno-stambene delatnosti.

Na upit da li možda ima zvanične informacije o uklanjanju ulične biblioteke kod mozaik-karte i je li neki odsek Odeljenja za urbanizam, imovinsko pravne poslove i komunalno-stambene delatnosti nadležan za to, šefica Odseka za urbanizam Jovana Antić takođe je kratko odgovorila da uklanjanje montažnih objekata nije u njihovoj nadležnosti.

Inspekcija: Zovite u ponedeljak, gužva je zbog epidemije

Kako nam je u telefonskom razgovoru saopštila službenica Odeljenja za inspekcijske poslove pri Gradskoj upravi, komunalni inspektori su danas na terenu i možemo ih ponovo pozvati u ponedeljak, rano ujutru. Trenutno u Odeljenju nemaju informacije o uklanjanju ulične biblioteke.

Obeležavanje Dana grada razlog za uklanjanje?

Na Dan oslobođenja Vranja od Turaka 1878. godine, 31. januara, obeležava se i Dan grada, što je, prema nezvaničnim informacijama koje su dobili članovi UG BEV, razlog za uklanjanje ulične biblioteke koja je postavljena na prostoru ispred Spomenika oslobodiocima Vranja iz 1878. godine – Čika Mitke. Prema njihovim rečima, saznali su da se ona nalazi u prostorijama Komrada, ali insistiraju da im se neko od nadležnih obrati i zvaničnim saopštenjem objasni zbog čega je uklonjena. Kako kažu, tražili su objašnjenje i od gradonačelnika dr Slobodana Milenkovića zbog nedavnog kontakta sa njim:

“Ukoliko Vam je biblioteka na toj lokaciji iz nekog razloga smetala, zašto nam to nije saopšteno na sastanku u Vašem kabinetu?” – stoji u dopisu.

Milenković je na ovaj upit  takođe kratko odgovorio: “Ispitaću”.

Akciju postavljanja uličnih biblioteka pokrenulo je, od 27. novembra i zvanično u APR-u registrovano UG Borino i evropsko Vranje, a postavljene su 26. oktobra. Akcija je naišla na veliko odobravanje javnosti, zbog lepog i neupadljivog dizajna sandučića u kojima se nalaze knjige, a izazvala je veliko interesovanje lokalnih i nacionalnih medija.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -

Poslednji članci

Klačar: Strah od bolesti građani zamenili strahom za egzistenciju

BEOGRAD - Predstavljajući rezultate istraživanja "Građani i mediji, navike konzumacija", sprovedenog krajem prošle godine, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan...

Još dva smrtna slučaja u Vranju, u Srbiji preminulo 15 ljudi

BEOGRAD / NIŠ / VRANJE - Od posledica zaražavanja virusom COVID-19 preminula su još dva pacijenta vranjske kovid bolnice, saopštila je Uprava Kliničkog centra...

Virus A-H1N1 i Vranje: “Svinja li je, ptica li je…”

Članak originalnog naslova Svinja li je, ptica li je... je izvorno objavljen 19. marta 2015. godine u političko-informativnom nedeljniku Vranjske. Nasuprot ovdašnjoj ustaljenoj mantri – "u...

Preminula još 2 pacijenta vranjske kovid bolnice

VRANJE - Među preminulima od posledica zaražavanja virusom COVID-19 u kovid objektima na jugu Srbije danas su i dva pacijenta vranjske kovid bolnice, saopšteno...

Obeležen “Dan političke i stručne neodgovornosti”, Đerlek ističe kovid bolnice i vakcine

BEOGRAD - Predstavnici Skupštine slobodne Srbije održali su danas ispred Ministarstva zdravlja skup kako bi obeležili "Dan političke i stručne neodgovornosti", a povodom godišnjice...