fbpx
12.1 C
Vranje
subota, 24.02.2024

Jovanović o Tašani: I danas na neki način mlade udovice „žive sahranjuju“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Najnovija ekranizacija dela Bore Stankovića (Nečista krv – Greh predaka) važan je za bolje razumevanje ovih prostora i mentaliteta, poručila je popularna srpska glumica Anđela Jovanović, „nova“ Tašana. Govoreći o filmu u intervjuu za portal dnevnog lista Danas, istakla je da su žene prikazane kao „moćne, one koje trpe i iznose, pokreću akciju“, te da nisu prikazane kroz psiholoiju žrtve kao „krhka, nežna i nemoćna bića“, kao što je to nekada bio manir u književnosti.

Prema navodima Danasa, Jovanović je odlično odigrala lik Tašane, a radeći na ovoj ulozi mlade udovice koja žarko želi da nastavi da živi ali joj patrijarhalna sredina brutalno ukida to pravo, pronašla je „vatru i dert“.

Zakoni prošlosti danas nevidljivi okovi

Tašana je lepa udovica, neobuzdane mladosti, topla i dobrodušna osoba puna radosti, kojoj tvrdo patrijarhalna sredina, kad god poleti, sreže krila, navodi novinarka Danasa, a na pitanje šta se, uz svu emancipaciju, ni dosad nije promenilo kada se radi o položaju žena, odgovara da „zakoni prošlosti i danas žive u nama kao nevidljivi okovi“.

Prema rečima glumice, Tašani okolina ne dozvoljava da nastavi sa svojim životom, odnosno, nameće joj da „bude živa sahranjena sa svojim suprugom“.

„U to vreme to je bilo potpuno normalno, ali i danas možemo videti slične primere“ – kaže ona.

Dodaje da je u tom smislu ovaj film jako dobra prilika da sagledamo dokle smo dogurali i da li smo zapravo dogurali dotle dokle mislimo da jesmo. Istakla je da joj je neshvatljivo odvajanje „čoveka ili žene“, kao što se to činilo u prošlosti.

„Meni su ‘čovek’ i žena i muškarac. To su ljudi. Gledam jednako na njih. Bolna mi je tema to što se nekad od žene očekivalo samo da produkuje dete, a posle može i da umre. Volela bih da tu kao društvo više napredujemo“ – rekla je.

Jesmo na tom putu donekle dogurali, nismo više robovi ranije nametnutih stega ali bismo morali da se još više razvijamo, da kao ljudi budemo širi i da shvatimo da ne postoje razlike ni između rasa, ni između pola i da smo svi jednaki, kaže mlada glumica.

Pet vekova pod Osmanlijama utkani u naše kolektivno nesvesno

Uvidi Bore Stankovića i danas mogu da nam budu od koristi, smatra ona, jer je film „veoma tačan prikaz života i vremenskog perioda koji nas je možda najviše odredio kao ljude i uticao na naš mentalitet. Pet vekova pod osmanskom vlašću smatra najodgovornijim za naše kolektivno nesvesno:

„To moramo da shvatimo kao ozbiljan iako nam se sad čini da nemamo nikakve veze sa tim i da sada živimo potpuno druge živote, nije tako. Sve to se utkalo u naš mentalitet i naše kolektivno nesvesno“ – kaže Jovanović.

Kako dodaje, film ima „fenomenalnu žensku podelu“, one su borbene, snažne i jake.

Savremeni pečat „nečiste krvi“: Generacija koja nosi breme ratova

Novinarka Danasa podseća da Tašana nosi opterećenje porodične tragedije a Stankovićeve priče pečat „nečiste krvi“ i pita se na koji način se mlađa generacija u Srbiji kojoj pripada Jovanović nosi sa bremenom prošlosti i ratovima.

Mlada glumica kaže da „ljudska vrsta ima potrebu da bude deo plemena i brani svoju pripadnost“:

„Ali ono što ne vidimo je šira slika – svi smo mi jedno veliko pleme. Moja generacija nije previše zatrovana ratovima zato što je svim normalnim ljudima jasno da u svemu tome ima mnogo mahinacija i da je sve to deo velike igre. Tašana je, recimo, kolateralna šteta ozbiljne igre. A to smo svi mi bili tih godina. Bili smo žrtve velike igre u kojoj smo bili nemoćni“ – ističe.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

IZVORDanas
- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci