fbpx
8.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.03.2023

Javno priznanje poreskom dužniku i lažnom akademiku za kog niko u Vranju nije čuo

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Jedno od najviših gradskih priznanja otišlo je u ruke čoveku koji je tvrdio da je funkcioner Srpske napredne stranke (SNS), zvanično je vlasnik pekare koja je u blokadi zbog poreskog duga od preko 9 miliona dinara, a prema pisanju istraživačkih novinara, titulu „akademika“ dobio je od udruženja građana. Takođe, školarce kao predsednik „Saveza pronalazača Srbije“ uči biznisu, a maloletne učenice tome da su majke „Božji inkubatori“. Tvrdio je da je „akademik srpske akademije nauka, a usput pilot na MIG-u 29“. SANU je navode o članstvu oštro demantovala.

Ime nepoznato široj vranjskoj javnosti, Hadži Slobodan Bata Simić, na spisku je dobitnika ovogodišnjih Javnih priznanja „31. januar“, za „izuzetne rezultate na planu očuvanja i zaštite kulturnih dobara i razvoja i unapređenja kulture grada“.

Budući da se jednostavnom Google pretragom ne može doći do ikakve veze Vranja i pomenutog Simića, pokušali smo da saznamo više o njegovom liku i delu, kao i o tome čime je zadužio grad, da bi mu se vlast odužila priznanjem koje se dodeljuje u čast oslobođenja Vranja od viševekovnog ropstva pod Osmanlijama, na najznačajniji gradski praznik.

Novinari portala Slobodna reč najpre su odgovor o tome ko je pomenuti potražili od prvog čoveka Skupštine grada Vranja, čiji su odbornici „aminovali“ odluku da on bude nagrađen – od predsednika Skupštine dr Dejana Tričkovića.

„Sve što znam je da je to bio predlog Eparhije vranjske. Detalji su izneti odbornicima na današnjem svečanom zasedanju Skupštine“ – rekao je kratko Tričković i podelio sa nama detalje.

Naime, u obrazloženju za dodeljivanje najvišeg gradskog priznanja Simiću, stoji da je on Predsednik pronalazača Srbije i dugogodišnji saradnik Pravoslavne Eparhije Vranjske i zaštićenog predela izuzetnih odlika „Dolina Pčinje“, od 2002. godine. Navode „angažovanje i ažurnost oko pripreme i obeležavanja 950-godišnjice manastira Prohor Pčinjski i pomaganju oko izgradnje Kosturnice u Kompleksu manastira Sveti Nikola i obeležavanju 690. godina istog manastira“. Dalje navode da je dao „veliki doprinos“ u otvaranju zadruge „Prohorovo“ i u „realizaciji proširenja PIO Dolina Pčinje i proglašenja novog zaštićenog prostora Prosečnik – Vražji Kamen, na prostoru opštine Trgovište“.

U Vranju pre 4 godine delio „zlatnike“ i zahvalnice

Ipak, ime nepoznato široj vranjskoj javnosti, poznato je užem krugu lokalne vlasti. Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, njegova zamenica Zorica Jović, vladika Pahomije, tadašnja direktorka Doma učenika i studenata u Vranju Maja Ristić i šefica kabineta gradonačelnika Sanja Zlatković, kao i predsednici opština Trgovište, Vladičin Han i Medveđa, od Slobodana Bate Simića su 21. marta 2019. godine dobili „povelju zahvalnosti“.

Slobodan Bata Simić u društvu vrha lokalne vlasti, mart 2019. godine; Foto: Grad Vranje

Gradonačelnik je dobio i „Zlatnik Mihajla Pupina“, priznanje poznato Savezu pronalazača Srbije i onima koji su ga od Simića dobili. Povod je bio taj što je rukovodstvo Grada podržalo manifestaciju koju „Savez pronalazača Srbije“ organizuje u još nekoliko lokalnih samouprava u Srbiji, sa, kako navodi VOICE, „nejasnim finansijama“.

„Takmičarski dani mladih inovatora i preduzetnika“ održani su i u Vranju, u sali Doma vojske. Kako se navodi u saopštenju Gradske službe za odnose sa javnošću, 150 učenika osnovnih i srednjih škola iz Pčinjskog okruga je tokom dva dana kreiralo biznis planove.

„Uči osnovce biznisu i da su majke Božji inkubatori“

Pažnju istraživačkih novinara i platformi koje se bave borbom protiv lažnih vesti i dezinformacija, izvesni Hadži Slobodan Bata Simić koji se potpisuje sa „mr“, privukao je na tribini povodom Dana planete u bioskopu u Vrbasu, na koju su učenici po direktivi koju su direktorima škola uputile lokalne samouprave, dovedeni organizovanim prevozom iz nekoliko mesta u Vojvodini.

Zvanični povod je bio da organizacija „Savez pronalazača Srbije“ predstavi naučno-istraživačke rezultate u oblasti zaštite životne sredine, a potom u dva dana osnovce uzrasta od 15 do 17 godina uči preduzetništvu i inovativnosti, izvestio je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), koji se pozabavio likom i delom Simića, zbog propagande koju je širio.

Kako se navodi, o zaštiti životne sredine u prilogu koji je objavljen na portalu „Naše mesto“ govorio je domaćin, predsednik opštine Vrbas Milan Glušac, dok je inicijator „akademik“ Simić temi posvetio nekoliko reči: „Svi znamo o kesama i njima sličnim detaljima“.

Naime, čovek koji se „u zavisnosti od prilike predstavlja kao uspešni privrednik, poljoprivrednik, profesor na vojnoj akademiji, pronalazač, akademik, i konačno, pilot na MIG-u 29“, poručio je maloletnim učenicama da su majke „božji inkubatori“, a da „rađanjem deteta svaka žena može postati Tesla“.

Ono što je VOICE uspeo da potvrdi je da je „Simić član GO SNS i poreski dužnik kome je titulu akademika dodelilo udruženje građana“.

U gostovanju na jagodinskoj TV, akademik mr Bata predstavio se i kao član GO SNS i jedan od osnivača ove stranke koga je ‘mladi i nadahnuti premijer i predsednik’ Aleksandar Vučić ‘magičnim pristupom’ izvukao sa margine“ – navodi VOICE.

Vlasnik pekare u blokadi zbog duga za porez

Jednostavnom pretragom na sajtu Agencije za privredne registre i Narodne banke Srbije, dolazi se do još zvaničnih informacija o Slobodanu Bati Simiću. On je direktor preduzeća „Kod Bate“ doo, koje je registrovano za pekarsko, buregdžijske, poslastičarske i ugostiteljske usluge i trgovinu.

Kako se može videti na sajtu Narodne banke Srbije, njegovo preduzeće je u blokadi 1.826 dana, jer je „dužnik u prinudnoj naplati“, a ukupan iznos blokade je oko 9,3 miliona dinara.

Pročitajte više:

Haški optuženik Slobodan Milošević i dalje jedini Počasni građanin Vranja

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci