fbpx
4.2 C
Vranje
nedelja, 10.12.2023

Javni poziv EU za podršku malim preduzećima

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Ukupno 124 preduzetnika i preduzetnica, mikro i malih preduzeća iz Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije će uz 2.9 miliona evra bespovratnih sredstava Evropske unije nabaviti novu opremu i uvesti dodatne usluge sa ciljem da unaprede proizvodnju i tržišni potencijal i doprinesu povećanju zaposlenosti. Sredstva su opredeljena putem javnog poziva koji je sproveo EU PRO Plus program, prenosi Jugpress.

„Evropska unija podržava razvoj i konkurentnost sektora mikro i malih preduzeća jer upravo oni doprinose održivoj ekonomiji i većoj stopi zaposlenosti. Sa novom opremom ova preduzeća širom Srbije, a posebno u manjim i slabije razvijenim opštinama, unaprediće proizvodnju i zaposliti svoje sugrađane. Dodatno, na ovaj način, zajedno sa Vladom Srbije radimo kako na lokalnom tako i na ravnomernijem regionalnom razvoju“ – rekao je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije navodi da će nakon prve godine korišćenja odobrenih sredstava ova preduzeća zaposliti 270 ljudi i da će izvesti robu i usluge za dva miliona evra više nego do sada.

„Bespovratna sredstva EU namenjena malim preduzećima koja su relativno nova na tržištu i pomoći će im da budu efikasnija i produktivnija, da zaposle nove ljude i što pre doprinesu ukupnom ekonomskom razvoju svojih sredina i države“ – rekla je Miščević.

Podrška Evropske unije biće usmerena na mlada mikro i mala preduzeća do pet godina starosti koja su u drugom investicionom ciklusu. Od toga skoro dva miliona evra je opredeljeno za 77 proizvodnih preduzeća koja se uglavnom bave proizvodnjom hrane, nameštaja, odeće kao i preradom drveta.

Preostala podrška od 936.492 evra biće iskorišćena za nabavku opreme za ukupno 47 preduzeća koja se bave pružanjem usluga kao što su informacione tehnologije, arhitektonske i inženjerske delatnosti, usluge zdravstvene zaštite, održavanje i popravke.

Očekuje se da će ova preduzeća, koja će finansijski učestvovati u nabavci opreme sa 880.228 evra, tokom trajanja projekta sprovesti i društveno odgovorne aktivnosti i tako podržati svoje lokalne zajednice, kroz pomoć ranjivim grupama, deci, sportskim klubovima ili doprineti zaštiti životne sredine.

Tokom trajanja javnog poziva za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća koji je pripremljen i sproveden uz podršku Ministarstva privrede, program EU PRO Plus je organizovao 18 info-sesija koje su okupile preko 800 učesnika i učesnica, a zatim je od pristiglih 610 aplikacija, nakon sprovedene administrativne i tehničke evaluacije i terenskih poseta preduzećima, za finansiranje na osnovu očekivanih rezultata i efekata, održivosti, društvenog uticaja i troškova, odobreno ukupno 124 projekata.

Lista odobrenih projekata dostupna je na internet stranici programa EU PRO Plus: Rezultati Javnog poziva za predloge projekata za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci