fbpx
8.3 C
Vranje
četvrtak, 29.02.2024

Janković: Ove godine povećan broj pritužbi zbog diskriminatornog govora

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, izjavila je da je ove godine zabeležen povećan broj pritužbi zbog diskriminatornog govora u javnom prostoru, na društvenim mrežama i u medijima.

„Pozivamo građane da nam prijavljuju povrede prava na ravnopravnost, odnosno kada smatraju da su diskriminisani nejednakim tretmanom na osnovu bilo kog ličnog svojstva“, poručila je Janković u pisanoj izjavi.

Ona je navela da je postupak pred poverenikom besplatan i da ne zahteva nikakvu drugu vrstu pravne pomoći, već je dovoljno podneti pritužbu.

Prema njenim rečima, građani se obraćaju povereniku zbog diskriminacije po različitim osnovima, ali „najčešće zbog diskriminacije po osnovu starosnog doba, zdravstvenog stanja, invaliditeta, nacionalne pripadnosti ili etničkog porekla, pola, bračnog i porodičnog statusa“.

„Živimo u vremenima izazovnim za čovečanstvo, ali to nas ne sme obeshrabriti, jer u teškim vremenima moramo da uložimo dodatne napore u očuvanju i zaštiti fundamentalnih ljudskih prava, u koje, kao vrlo važno, spada i pravo na ravnopravnost“, navela je Janković.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci