fbpx
4.8 C
Vranje
sreda, 06.12.2023

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji: Male promene u odnosu na 2022, nivo pripremljenosti porastao samo u jednom poglavlju

Odabrani članci

European Western Balkans
European Western Balkans
Regionalni internet portal specijalizovan za praćenje procesa evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

BRISEL – Evropska komisija (EK) objavila je danas godišnje izveštaje o državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo. Srbija je, u odnosu na 2022. godinu, samo u jednom poglavlju povećala nivo pripremljenosti, a to je Poglavlje 17: Ekonomska i monetarna politika.

Kada je reč o ocenama napretka, ove godine nema nijedne ocene „nazadovanje“, koja je prošle godine dodeljena poglavlju vezanom za spoljnu politiku, zbog neusklađivanja Srbije sa sankcijama Rusiji. Ove godine tom poglavlju je dodeljena ocena „bez napretka“.

EK svake godine, za svako pregovaračko poglavlje, dodeljuje dve opisne ocene. Prva se odnosi na ukupan nivo pripremljenosti države kandidata u toj oblasti, a druga na napredak ostvaren u poslednjih godinu dana.

Kada je reč o prvoj oceni, nivou pripremljenosti, postoji pet kategorija: „rana faza“, „određen nivo pripremljenosti“, „umeren nivo“, „dobar nivo“ i „veoma napredna faza“.

Ukoliko se ove ocene pretvore u brojeve od 1 do 5 i izračuna prosečna ocena Srbije za 33 pregovaračka poglavlja, ona ove godine iznosi 3,05. To je tek neznatna promena u odnosu na prošlu godinu, kada je iznosila 3,03.

Samo je u Poglavlju 17: Ekonomska i monetarna politika, nivo pripremljenosti podignut sa „umerenog nivoa“ (ocena 3) na ocenu „između umerenog i dobrog nivoa“ (ocena 3,5). Ovo je postignuto, navodi se u izveštaju, usvajanjem novih sistema fiskalnih pravila kroz izmene Zakona o budžetskom sistemu u decembru 2022. godine.

Kada je reč o drugoj opisnoj oceni koju dodeljuje EK, oceni napretka, ona se deli na šest kategorija: „nazadovanje“, „baz napretka“, „ograničen napredak“, „određen napredak“, „dobar napredak“ i „veoma dobar napredak“.

U prošlogodišnjem izveštaju, Srbija je dobila ocenu „nazadovanje“ za poglavlje o spoljnoj politici, dok ni za jedno poglavlje nije dobila ocenu „dobar napredak“. Ove godine, „dobar napredak“ zabeležen je u jednom od 33 poglavlja, i to u Poglavlju 18: Statistika, i to zbog uspešnog održavanja popisa stanovništva, kako je navedeno, po standardima EU i međunarodnim standardima.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci