fbpx
9.6 C
Vranje
nedelja, 25.02.2024

IZ SATA U SAT: Izlaznost u Vranju 51,2 odsto

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

18.00 – Izlaznost u Vranju 51,2 odsto

Izlaznost u Vranju, do 18 časova, bila je 51,2 odsto, saopštila je Gradska izborna komisija (GIK).

16.00 – Izlaznost u Vranju 43,7 odsto

Izlaznost u Vranju do 16 časova je 43,7 odsto, saopštio je predsednik Gradske izborne komisije (GIK), Novica Stanisavljević.

Policija je obaveštavala Osnovno javno tužilaštvo (OJT) o prijavama građana zbog potencijalnih nedozvoljenih izbornih radnji.

Prijave su se najčešće odnosile na „kupovinu glasova“, ali nadležni kažu da „za njih nije bilo dokaza, te da nema izvršenja krivičnog dela“.

Čitaoci portala Slobodna reč, ali i drugih lokalnih medija, više puta su, u toku dana, obaveštavali redakcije i novinare o navodnoj „kupovini glasova“ u blizini Gradskog parka, JP „Vodovod“ i Bujkovskog mosta.

Kako saznajemo, o slučajevima su obavešteni i strani posmatrači.

14.00 – Izlaznost u Vranju 33 odsto

Prosečna izlaznost glasača do 14 sati iznosi 33 odsto, saopštila je Gradska izborna komisija (GIK). Podaci su prikupljeni sa dva biračka mesta koja je odredila Republička izborna komisija (RIK) – u OŠ „Vuk Karadžić“ i OŠ „Dositej Obradović“.

12.00 – Izlaznost u Vranju 22 odsto

Izlaznost u Vranju do 12 časova je 22,3 odsto, saopštila je Gradska izborna komisija (GIK).

11.40 – Kolona na administrativnom prelazu Končulj

Stanovnici iz Kosovske Kamenice, Vitine, Gornjeg Kusca i okoline, već su se od 4.30 jutros uputili za Vranje, gde mogu glasati na izdvojenim biračkim mestima koja se nalaze u zgradi Medicinske škole „Dr Izabel Emsli Haton“.

Kolone vozila su na svim administrativnim prelazima, a čitaoci su nam poslali stanje na prelazu Končulj.

Najveće gužve na biračkim mestima namenjenim biračima sa Kosova i Metohije (KiM) očekuju se oko 11 časova.

11.00 – Zabeležene prve nepravilnosti

Na biračkim mestima u Vranju zabeležene su prve nepravilnosti, saopštio je predsednik gradske izborne komisije (GIK), Novica Stanisavljević.

On je novinare izvestio da je „u jutarnjim časovima GIK-u upućen jedan prigovor od strane jedne izborne liste.

„Prigovor se odnosio na grešku u Rešenju o imenovanju članova i zamenika članova biračkih odbora u proširenom sastavu, i to u adresi na kojoj se nalazi biračko mesto. Greška je ispravljena i doneto novo rešenje u kome je adresa ispravljena. Rešenje sa ispravkom objavljeno je i na sajtu RIK-a. Drugih primedaba nije bilo“, istakao je Stanisavljević.

10.15 – Izlaznost u Vranju blizu 11 odsto

Predsednik Gradske izborne komisije u Vranju, Novica Stanisavljević, saopštio je da se podaci o izlaznosti sakupljaju sa dva od 106 biračkih mesta, u OŠ „Vuk Karadžić“ (9,42 odsto) i OŠ „Dositej Obradović“ (12,23 odsto). Podaci prikupljeni sa ovih biračkih mesta pokazuju da je izlaznost do 10 časova bila 10,7 odsto.

09.00 – Sva biračka mesta otvorena na vreme

Prema podacima Gradske izborne komisije (GIK), u 7 časova otvoreno je svih 106 biračkih mesta na teritoriji Grada Vranja, od kojih 21 u Gradskoj opštini Vranjska Banja. Glasanje protiče po uobičajenoj proceduri, bez većih problema, saopštila je Služba za odnose sa javnošću.

Ukupan broj birača na teritoriji Vranja je 68.295, a od ovog broja 7.979 birača je sa teritorije Gradske opštine Vranjska Banja.

Osim lokalnih, u Srbiji se danas održavaju parlamentarni i pokrajinski izbori.

Za učešće na vanrednim parlamentarnim izborima prijavljeno je 18 lista sa ukupno 2.817 kandidata, predloženih za 250 mesta u parlamentu. Predsednik Republičke izborne komisije (RIK), Vladimir Dimitrijević, rekao je da će se glasati na ukupno 8.273 mesta, od čega će 29 biti u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a 81 u inostranstvu u 35 država.

RIK je saopštio da u Srbiji pravo glasa ima 6.500.165 glasača.

Glasački listići za parlamentarne izbore su boje kajsije, a za lokalne roze boje. Na glasačkom listiću za lokalne izbore nalazi se sedam izbornih lista, sa 345 kandidata za odbornike u Skupštini grada.

Ukoliko nije dobio poziv, glasač svoje pravo može da ostvari stavljanjem na uvid važeće lične isprave prilikom izlaska na biralište.

Osobe koje nisu u mogućnosti da dođu na biračko mesto mogu da glasaju – ako do 11 časova, na dan izbora, o tome obaveste birački odbor. Tok izbora pratiće domaći i inostrani posmatrači.

Punoletni građani Srbije moći će da glasaju od sedan do 20 časova, kada prestaje izborna tišina.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci