fbpx
16.8 C
Vranje
ponedeljak, 20.03.2023

Ispituje se privatizacija Vranjske Banje, izveštaj o odgovornima poslat Vladi i Tužilaštvu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJSKA BANJA / BEOGRAD – Stručno-savetodavno telo Vlade Srbije, Savet za borbu protiv korupcije, dostavio je Vladi i Tužilaštvu za organizovani kriminal najnoviji Izveštaj u kojem se predlaže procesuiranje počinilaca koji su učestvovali u prodaji nepokretnosti u Vranjskoj Banji zbog postojanja indicija o „organizovanom krivičnom delu“ i „unapred dogovorene kupovine ispod tržišne vrednosti“, ali i zbog kršenja nekoliko zakona tokom samog procesa prodaje.

U detaljnom Izveštaju o raspolaganju objektima speijalnih bolnica za rehabilitaciju u svojini Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO Fond) i državnoj, odnosno javnoj svojini, Savet za borbu protiv korupcije bavio se i prodajom objekata i zemljišta Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Vranjskoj Banji, tzv. Stacionara.

Ova prodaja, koju je prethodna Vlada Srbije ozvaničila tri dana pre održavanja parlamentarnih izbora, 18. juna 2020. godine (Zaključak Vlade RS br. 464-4953/2020), usledila je odmah nakon što je firma Millenium Resorts kupila 8.426 kvadrata zemljišta u Gradskoj opštini Vranjska Banja i sporni objekat, tzv. Skadar na Banjštici od 3.148 kvadrata, za samo 22 evra po metru kvadratnom. Prodaja se odnosila na nepokretnosti, a izvorište geotermalne vode zvanično je ostalo u državnom vlasništvu.

„Društvo za inženjering i usluge Millenium Resorts d.o.o. postalo je vlasnik celokupnog jezgra Vranjske Banje, u čijem središtu se nalazi izvor termalne vode temperature 96C, koja je udaljena od auto-puta Koridora 10 jedan kilometar, za ukupan iznos od 1.855.000 evra“ – navodi se u izveštaju.

Stručnjaci Saveta, koji od 2009. godine prati aktivnosti kada je u pitanju prodaja nepokretnosti PIO fonda i onih u javnoj, odnosno državnoj svojini, bavili su se detaljnom analizom oba slučaja, i zaključili da je u procesu privatizacije ovih nepokretnosti došlo „do svesnog umanjenja tržišne vrednosti u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi trećim licima“, a kao odgovorne navode zaposlene iz Republičke direkcije za imovinuPoreske uprave u Vranju i Gradskog zavoda za veštačenje iz Beograda.

Sumnja na organizovano krivično delo

Kako se navodi, Savet je predložio Tužilaštvu za organizovani kriminal da pokrene postupak jer postoje indicije da se tokom privatizacije Vranjske banje desilo „organizovano krivično delo“ sa ciljem unapred dogovorene kupovine ispod tržišne vrednosti. Kao odgovorna lica se navode „prodavci“ PIO Fond i Republička direkcija za imovinu, kao i kupac Millenium Resorts d.o.o. iz Beograda.

Javnom beležniku iz Vranja preti disciplinski postupak

Vladi Srbije nadležni iz Saveta predlažu pokretanje postupka kojim bi se poništio ugovor o kupoprodaji, ali i da inicira kod Javnobeležničke komore pokretanje disciplinskog postupka protiv Javnog beležnika O.S. iz Vranja:

„Solemnizovala je nezakonit ugovor o kupoprodaji zemljišta“ – stoji u izveštaju.

Državnom pravobranilaštvu je takođe upućen predlog o poništavanju ugovora, ne samo zbog unapred dogovorene prodaje po niskoj tržišnoj vrednosti, već zbog toga što je, kako se navodi, „isti zaključen suprotno odredbama Zakona o kulturnim dobrima, Zakona o privatizacijiZakona o javnoj svojini.

„Nedopustiva“ prodaja Stacionara u jeku epidemije

Pored analiziranja zakonitosti postupka, Savet ukazuje i na, kako se navodi, „nedopustivu činjenicu“ da je prodaja Stacionara izvršena u vreme „najintenzivnijeg trajanja drugog talasa epidemije virusa COVID-19“ tokom jula 2020. godine.

Zdravstvena ustanova Specijalna bolnica za rehabilitaciju (Stacionar) obrisana je krajem juna iz mreže zdravstvenih ustanova Srbije, na osnovu Uredbe Vlade RS br.110-4976/2020 od 18.06.2020. (Sl. glasnik RS br.88/20).

„Bolnica sa 120 ležajeva je zbog prodaje Uredbom Vlade RS brisana iz mreže zdravstvenih ustanova, u vreme kada se u bolnicama u Vranju i Pčinjskom okrugu tražio krevet više za obolele od virusa COVID-19, sa nažalost smrtnim ishodima“ – ističe se u Izveštaju.

Zgrada Stacionara zaštićeno kulturno dobro

Pored „uočenih nezakonitosti, nepravilnosti i pojava sistemske korupcije“ Savet za borbu protiv korupcije smatra da Specijalna bolnica za rehabilitaciju nije mogla da bude predmet prodaje jer je, zbog svojih arhitektonskih aspekata građanske arhitekture sa kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka, kao i istorijskih aspekata vezanih za ličnosti  kralja Petra I Karađorđevića, prepoznata kao „kulturno istorijsko dobro“:

„Na osnovu mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, a u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, bila je stavljena u prethodnu zaštitu i prodajom se, protivno članu 7 Zakona o kulturnim dobrima, gubi njena namena, te je predmetna prodaja i sa tog aspekta nezakonita“ – dodaju stručnjaci Saveta.

Aktuelna vlast se često poziva na izveštaje Saveta

Kako ne bi dolazilo do ovakvih nepravilnosti, u dopisu koji potpisuje potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije prof. dr Miroslav Milićević, Vladi se preporučuje da predloži Narodnoj skupštini Republike Srbije donošenje Zakona o izmeni i dopuni Zakona o javnoj svojini, kojim bi se brisala odredba prema kojoj se nepokretnosti u javnoj svojini mogu prodavati ispod njihove cene, a isto se predlaže i PIO Fondu – da izmeni Pravilnik o raspolaganju nepokretnostima RFPIO kako se nepokretnosti u njihovom vlasništvu ne bi prodavale ispod tržišne vrednosti.

Savet za borbu protiv korupcije je jedno od najrelevantnijih savetodavnih tela Vlade Srbije, na čiji se izveštaj o korupciji u medijima iz 2011. godine, koji je potpisala tadašnja predsednica Verica Barać, često poziva aktuelna vlast kada govori o prethodnoj.

Pročitajte više:

Bulatović: Nekom smeta privatizacija svega što je oteralo mlade ljude iz Vranjske Banje

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci