8 C
Vranje
petak, 22.01.2021

Ispituje se privatizacija Vranjske Banje, izveštaj o odgovornima poslat Vladi i Tužilaštvu

Odabrani članci

[EKSKLUZIVNO] Urednik “Kod Civrića”: Biti naša tema je politički prestiž

Po prvi put od osnivanja 2012. godine, a nakon višegodišnje pauze u objavljivanju, urednik satiričnog bloga i kreator sadržaja na Facebook stranici Kod Civrića u...

Milion iz gradskog budžeta za izbornu kampanju u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Državna Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon ukazivanja organizacije Transparentnost Srbija na nelogičnosti u bazi podataka o finansiranju izborne kampanje,...

10 godina od lažne najave vlasti da je Vranje prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa

VRANJE - Pre deset godina svi nacionalni mediji, uključujući Radio-televiziju Srbije, preneli su pompezne najave i odluku gradskih vlasti da će od 1. septembra...

Autor knjige “Zablude srpske istorije”: Nema podataka o boravku Gavrila Principa u Vranju

VRANJE - Poznati srpski istoričar Dejan Ristić, autor knjiga Mitovi srpske istorije i nedavno izdate Zablude srpske istorije, u kojima je naučnim dokazima "razbio" neke...

Stojanović: Mladi u Srbiji prepoznaju dobre strane EU, opozicija da iskoristi stav evroparlamentaraca

BEOGRAD – Opozicija mora da iskoristi to što postoje grupe u Evropskom parlamentu koje neće da sklone pogled sa svega što se dešava u Srbiji,...
Avatar
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJSKA BANJA / BEOGRAD – Stručno-savetodavno telo Vlade Srbije, Savet za borbu protiv korupcije, dostavio je Vladi i Tužilaštvu za organizovani kriminal najnoviji Izveštaj u kojem se predlaže procesuiranje počinilaca koji su učestvovali u prodaji nepokretnosti u Vranjskoj Banji zbog postojanja indicija o “organizovanom krivičnom delu” i “unapred dogovorene kupovine ispod tržišne vrednosti”, ali i zbog kršenja nekoliko zakona tokom samog procesa prodaje.

U detaljnom Izveštaju o raspolaganju objektima speijalnih bolnica za rehabilitaciju u svojini Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO Fond) i državnoj, odnosno javnoj svojini, Savet za borbu protiv korupcije bavio se i prodajom objekata i zemljišta Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Vranjskoj Banji, tzv. Stacionara.

Ova prodaja, koju je prethodna Vlada Srbije ozvaničila tri dana pre održavanja parlamentarnih izbora, 18. juna 2020. godine (Zaključak Vlade RS br. 464-4953/2020), usledila je odmah nakon što je firma Millenium Resorts kupila 8.426 kvadrata zemljišta u Gradskoj opštini Vranjska Banja i sporni objekat, tzv. Skadar na Banjštici od 3.148 kvadrata, za samo 22 evra po metru kvadratnom. Prodaja se odnosila na nepokretnosti, a izvorište geotermalne vode zvanično je ostalo u državnom vlasništvu.

“Društvo za inženjering i usluge Millenium Resorts d.o.o. postalo je vlasnik celokupnog jezgra Vranjske Banje, u čijem središtu se nalazi izvor termalne vode temperature 96C, koja je udaljena od auto-puta Koridora 10 jedan kilometar, za ukupan iznos od 1.855.000 evra” – navodi se u izveštaju.

Stručnjaci Saveta, koji od 2009. godine prati aktivnosti kada je u pitanju prodaja nepokretnosti PIO fonda i onih u javnoj, odnosno državnoj svojini, bavili su se detaljnom analizom oba slučaja, i zaključili da je u procesu privatizacije ovih nepokretnosti došlo “do svesnog umanjenja tržišne vrednosti u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi trećim licima”, a kao odgovorne navode zaposlene iz Republičke direkcije za imovinuPoreske uprave u Vranju i Gradskog zavoda za veštačenje iz Beograda.

Sumnja na organizovano krivično delo

Kako se navodi, Savet je predložio Tužilaštvu za organizovani kriminal da pokrene postupak jer postoje indicije da se tokom privatizacije Vranjske banje desilo “organizovano krivično delo” sa ciljem unapred dogovorene kupovine ispod tržišne vrednosti. Kao odgovorna lica se navode “prodavci” PIO Fond i Republička direkcija za imovinu, kao i kupac Millenium Resorts d.o.o. iz Beograda.

Javnom beležniku iz Vranja preti disciplinski postupak

Vladi Srbije nadležni iz Saveta predlažu pokretanje postupka kojim bi se poništio ugovor o kupoprodaji, ali i da inicira kod Javnobeležničke komore pokretanje disciplinskog postupka protiv Javnog beležnika O.S. iz Vranja:

“Solemnizovala je nezakonit ugovor o kupoprodaji zemljišta” – stoji u izveštaju.

Državnom pravobranilaštvu je takođe upućen predlog o poništavanju ugovora, ne samo zbog unapred dogovorene prodaje po niskoj tržišnoj vrednosti, već zbog toga što je, kako se navodi, “isti zaključen suprotno odredbama Zakona o kulturnim dobrima, Zakona o privatizacijiZakona o javnoj svojini.

“Nedopustiva” prodaja Stacionara u jeku epidemije

Pored analiziranja zakonitosti postupka, Savet ukazuje i na, kako se navodi, “nedopustivu činjenicu” da je prodaja Stacionara izvršena u vreme “najintenzivnijeg trajanja drugog talasa epidemije virusa COVID-19” tokom jula 2020. godine.

Zdravstvena ustanova Specijalna bolnica za rehabilitaciju (Stacionar) obrisana je krajem juna iz mreže zdravstvenih ustanova Srbije, na osnovu Uredbe Vlade RS br.110-4976/2020 od 18.06.2020. (Sl. glasnik RS br.88/20).

“Bolnica sa 120 ležajeva je zbog prodaje Uredbom Vlade RS brisana iz mreže zdravstvenih ustanova, u vreme kada se u bolnicama u Vranju i Pčinjskom okrugu tražio krevet više za obolele od virusa COVID-19, sa nažalost smrtnim ishodima” – ističe se u Izveštaju.

Zgrada Stacionara zaštićeno kulturno dobro

Pored “uočenih nezakonitosti, nepravilnosti i pojava sistemske korupcije” Savet za borbu protiv korupcije smatra da Specijalna bolnica za rehabilitaciju nije mogla da bude predmet prodaje jer je, zbog svojih arhitektonskih aspekata građanske arhitekture sa kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka, kao i istorijskih aspekata vezanih za ličnosti  kralja Petra I Karađorđevića, prepoznata kao “kulturno istorijsko dobro”:

“Na osnovu mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, a u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, bila je stavljena u prethodnu zaštitu i prodajom se, protivno članu 7 Zakona o kulturnim dobrima, gubi njena namena, te je predmetna prodaja i sa tog aspekta nezakonita” – dodaju stručnjaci Saveta.

Aktuelna vlast se često poziva na izveštaje Saveta

Kako ne bi dolazilo do ovakvih nepravilnosti, u dopisu koji potpisuje potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije prof. dr Miroslav Milićević, Vladi se preporučuje da predloži Narodnoj skupštini Republike Srbije donošenje Zakona o izmeni i dopuni Zakona o javnoj svojini, kojim bi se brisala odredba prema kojoj se nepokretnosti u javnoj svojini mogu prodavati ispod njihove cene, a isto se predlaže i PIO Fondu – da izmeni Pravilnik o raspolaganju nepokretnostima RFPIO kako se nepokretnosti u njihovom vlasništvu ne bi prodavale ispod tržišne vrednosti.

Savet za borbu protiv korupcije je jedno od najrelevantnijih savetodavnih tela Vlade Srbije, na čiji se izveštaj o korupciji u medijima iz 2011. godine, koji je potpisala tadašnja predsednica Verica Barać, često poziva aktuelna vlast kada govori o prethodnoj.

Pročitajte više:

Bulatović: Nekom smeta privatizacija svega što je oteralo mlade ljude iz Vranjske Banje

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Preminulo još 19 osoba, u Vranju stabilno

U Srbiji je u protekla 24 sata od kovid-19 umrlo 19 osoba, dok je registrovano novih 1.709 slučajeva, od 10.638 testiranih osoba, izjavio je...

Vakcinu protiv COVID-19 primilo 1.200 Vranjanaca

VRANJE - Kako je za regionalnu RTV Vranje izjavila v.d. direktorka Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) dr Svetlana Stojanović, od početka vakcinacije u Pčinjskom okrugu je...

Tiodorović: Sve mere ostaju na snazi

VRANJE - Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da sve postojeće restriktivne mere za sprečavanje korona virusa ostaju na snazi. Tiodorović je, na konferenciji...

Srbija bez članstva u EU nakon 7 godina pregovora

BEOGRAD - Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak izjavio je da je Srbija krenula "relativno dobro" i dostigla određeni nivo u pristupnim pregovorima...

Preko 80 odsto otpada u Srbiji se ne tretira i zagađuje sredinu

BEOGRAD - U Srbiji se godišnje proizvede 12 miliona tona otpada od kojeg se 10 miliona ne tretira i zagađuje životnu sredinu, saopštila je...