fbpx
2.8 C
Vranje
četvrtak, 22.02.2024

Invaliditet ima oko 4.000 Vranjanaca, nema potpunih podataka o deci

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je konačne rezultate Popisa stanovništva prema statusu invaliditeta i vrsti problema osoba sa invaliditetom, koji su pokazali da na teritoriji grada Vranja živi 3.764 osoba sa invaliditetom, a status je nepoznat za 998 stanovnika. U poređenju sa ukupnim brojem stanovnika, ova osetljiva društvena grupa čini oko 5,4 odsto populacije u Vranju.

Od ovog broja najviše je onih starijih od 65 godina (2.507 građana), slede osobe koje imaju između 60 i 64 godina (378), invaliditet ima 454 osoba starosti između 50 i 59 godina, slede osobe starosti između 30 i 49 godina (272).

Mlađih od 30 sa invaliditetom ima oko 140, tačnije 67 osoba uzrasta od 20 do 29 godina, 31 osoba uzrasta od 15 do 19 godina i mlađih od 15 sa invaliditetom ima 55.

Takođe, podaci se ne odnose na decu mlađu od dve godine, a za decu starosti od dve do četiri godine postavljena su pitanja samo za vid, sluh i hodanje, dok je za lica starosti pet i više godina, pitanje postavljano u celosti.

Pitanja o invaliditetu nisu postavljana za decu mlađu od dve godine. Za decu starosti od dve do četiri godine postavljena su pitanja samo za vid, sluh i hodanje, dok je za lica starosti pet i više godina pitanje postavljano u celosti.

„Podaci o invaliditetu dobijeni su na osnovu odgovora ispitanika na pitanja o tome da li imaju poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog problema sa vidom (i pored upotrebe naočara), sluhom (i pored upotrebe slušnog aparata), hodom ili penjanjem stepenicama, pamćenjem/koncentracijom, samostalnošću pri odevanju, ishrani i održavanju lične higijene i komunikacijom (govor, međusobno razumevanje lica i okoline)“ – navodi se u saopštenju RZS.

Prilikom prikupljanja podataka o invaliditetu korišćen je sociološki pristup prema kome osoba može smatrati da, i pored postojanja određenog zdravstvenog problema, nema poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kod kuće, u školi ili na poslu, zahvaljujući podršci okoline, korišćenju odgovarajućih pomagala i slično, dodaje se.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci