fbpx
16.7 C
Vranje
četvrtak, 28.09.2023

Infostud: Deficit zanatlija u Srbiji, poslodavci najčešće traže prodavce

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Centar za zapošljavanje Infostud saopštio je danas da je u 2022. godini bilo 13 odsto više raspisanih konkursa nego godinu dana ranije, tako je godina završena sa 76.247 oglasa za posao, dok je broj kandidata koji su bili u potrazi za zaposlenjem bio manji za dva odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio 237.897. U prvi plan prošle godine izbio je deficit zanatskih zanimanja, stoji u saopštenju.

Prosečan broj konkurisanja je u znatnom padu i u 2022. godini iznosi 47 po jednom oglasu, dok je 2021. bio 57.

Najtraženije oblasti u kojima je bilo najviše mogućnosti za zaposlenje u prethodnoj godini bile su trgovina, prodaja, IT, mašinstvo, administracija i ugostiteljstvo. Poslodavci su najviše raspisivali oglase za prodavce, vozače, magacionere, administrativne radnike, kao i radnike u proizvodnji, dok su kandidati za zaposlenje najviše konkurisali na pozicije prodavac, administrativni radnik, komercijalista i telefonski operater.

Prema podacima Infostuda, deficit radnih mesta bio je za pozicije magacioner, konobar, kuvar, mesar, higijeničar, građevinski radnici, vozači i zanatlije poput automehaničara i vodoinstalatera.

Sa manjkom kadrova na tržištu susreli su se i poslodavci koji su bili u potrazi za elektroinženjerima, diplomiranim farmaceutima, ali i advokatskim pripravnicima.

Analiza pokazuje da je više od 6.000 oglasa bilo dostupno osobama sa invaliditetom, a među ponuđenim radnim mestima najviše mogućnosti je bilo u oblastima IT, trgovine/prodaje, pozivnih centara, administracije, marketinga, logistike i mašinstva.

Tokom prošle godine najmanje je bilo kandidata koji su tražili posao bez radnog iskustva, svega 16 odsto.

Kao i prethodnih godina najveći udeo onih koji su bili u potrazi za poslom čine kandidati sa 10 i više godina radnog staža, čak 35 odsto. Trećina kandidata je imala do pet godina iskustva, a svaki peti od pet do 10 godina.

Pored opštepoznatog deficita koji vlada u IT sektoru već godinama unazadi, prethodne godine je u prvi plan izbio deficit zanatskih zanimanja i uvoz radnika iz istočnih zemalja.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci