fbpx
4 C
Vranje
utorak, 28.11.2023

„Ima nas svuda, ima nas dovoljno“: Studenti stigli na proteste u rodnom Vranju

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

VRANJE – Pokažimo da ovo nije samo grad iz kog kreće turneja Srpske napredne stranke, poručila je okupljenima na današnjem protestu „Vranje protiv nasilja“ studentkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Emilija Milenković, koja je pre tri sedmice bila govornica na velikom skupu „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu.

Današnji skup počeo je u 19 časova na šetalištu u glavnoj ulici, ispred Robne kuće. Pred okupljenima su najpre pročitani zvanični zahtevi protesta koji su više od dva meseca nepromenjeni, a potom se obratila govornica koja je poručila da je većina njenih prijatelja, studenata koji izlaze na proteste u Beogradu, zapravo iz unutrašnjosti.

„Svuda u u malim sredinama obruč ovog režima steže mnogo jače i ljudima je mnogo teže. I mi mladi smo toga svesni. Svesni smo da ako hoćemo da se vratimo u naš grad, ako hoćemo da se vratimo našoj porodici, moramo da se izborimo za svoju budućnost na beogradskim ulicama“ – rekla je Milenković.

Građanima je poručila da „nikako ne pognu glavu, ćute i trpe“ kao i da se „nasilje, kriminal i demagogija bahate vlasti“ prenosi na lokal. Istakla je da mladi kao što je ona, kada se vrate u Vranje, od aktuelne vlasti ne mogu da očekuju posao bez partijske knjižice ili bez sakupljanja glasova, odlaska na kontramitinge i botovanja.

„Ljudi mi ovde pričamo o strahu a ne shvatamo da je najveći strah onaj koji ovaj režim oseća jer im je narod na ulicama više od dva meseca“ – rekla je ona.

Uz poruku da Vranjanci „nemaju drugi grad“ poručila je okupljenima da moraju biti „jedinstveni i ići do kraja“. Ili će stati nasilje ili će stati Srbija, zaključila je.

Nakon obraćanja Milenković, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju od pešačke zone u glavnoj ulici, kroz Beogradsku do kružnog toka, Partizansku ulicu sve do Trga Republike i zgrade Gradske uprave, potom natrag kroz šetalište u glavnoj ulici do početne tačke protestne šetnje.

Na ovim protestima primetan je malo veći broj mlađih, a okupilo se stotinak osoba. Šetnja je protekla mirno i bez incidenata.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci