fbpx
9.8 C
Vranje
ponedeljak, 27.03.2023

Ilić-Stošić: Poziv u stanicu klasično zastrašivanje

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE –  U ekspresnom roku od oko samo dva sata, sve građane i predstavnike političkih partija koji su se ove subote odazvali pozivu udruženja „Kreni-Promeni“ na blokadu bitnih saobraćajnica u gradu, policija je identifikovala i na kućnu adresu im donela pozive na informativan razgovor u stanici Policijske uprave Vranje, iako prethodno nisu bili legitimisani, kaže za portal Slobodna reč jedna od njih, predsednica gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Mirjana Ilić-Stošić. 

Zbog građanske pobune protiv usvajanja izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji, Srbija je u subotu „stala“ na jedan sat, jer su protestanti odlučili da blokiraju bitne saobraćajnice širom zemlje i time državnom vrhu još jednom skrenu pažnju na to da se ne slažu sa izmenama koje je veliki deo stručne javnosti označio kao štetnim po građane.

Država je odgovorila represijom prema protestantima, a takav stav nadležnih izgleda nije zaobišao ni Vranje, uprkos činjenici da većih protesta nije ni bilo.

Prema rečima naše sagovornice Mirjane Ilić-Stošić (SSP), nekoliko aktivista ove stranke ali i građani koji nemaju veze sa odborom, već su se odazvali pozivu udruženja „Kreni-promeni“, uputilo se u subotu oko 14 sati ka izlazu iz Vranja, na, kako kaže, mirni protest.

„Blokade tu i nije bilo. Shvatili smo da ništa ne možemo da uradimo, sačekala su nas dva interventna vozila, 7-8 automobila policijskih, inspektori u civilu…Prešli smo u centar i prelazili obeleženi prelaz za pešake. Niko nas nije legitimisao, ni dole ni gore na pešačkom“ – kaže ona.

Zabrinjavajuće je upravo to što nisu legitimisani, a „pronađeni su u ekspresnom roku“, ističe Ilić-Stošić. Kako objašnjava, inspektori su im na vratima uručivali pozive na informativan razgovor.

„Bar kod mene su došli u civilu i tamo su bili ljubazni, ali je neprijatna situacija. Sama sam sa sinom, on se uznemirio. To je bilo samo 2-3 sata od šetnje“ – objašnjava.

Neprijatnosti ispred PU Vranje

U društvu ostalih članova odbora ali i ostalih građana koji su dobijali pozive, otišli su u 18:30 u zgradu Policijske uprave, ali su, kako kaže, ispred PU „doživljavali neprijatnosti“.

„Nisu nam dozvolili da čekamo ispred, na tom trotoaru, već su nam rekli da idemo na drugu stranu ulice. Tad su tražili lične karte, i naše, i onih koji su došli da nas podrže, legitimisali su jednu gospođu i gospodina. Ne znam zbog čega, kad god prođem tu su redovi, a nama je to sada bilo zabranjeno!“ – dodaje ona.

Njen utisak je da su policajci imali „neke blanko obrasce u kojima su samo trebali da ispišu imena i prezimena i njihove izjave da ubace u neki model“, te da je „svima jasno da su oni dobili takvo naređenje“.

„To je klasično zastrašivanje. Da se pokaže sila nad građanima, dok se njima klima vlast“ – ističe, uz pitanje „da li policija tako promtno reaguje i kada se kriminal u samom gradu suzbija“.

Neprijatnosti doživela i novinarka koja je pratila proteste

Inspektori policije u civilu banuli su u kasnim popodnevnim satima na kućnu adresu izveštača-fotoreporterke Vranje News-a Milene Dimić sa nalogom da je privedu na informativni razgovor, ali ona nije mogla da napusti stan jer je bila sama sa malom decom, objavio je tog popodneva ovaj portal. Njoj je potom uručen poziv za informativni razgovor, sa napomenom da se u najkraćem roku javi radi davanja iskaza u PU Vranje.

„Inspektori su navodno bili vidno iznenađeni saznanjem da je Dimićeva obavljala novinarski zadatak na predmetnom događaju, iako je nosila press legitimaciju na vidnom mestu i legitimisala se policajcima i inspektorima kao novinar-fotoreporter redakcije Vranje News“ – saopštila je redakcija.

Na njenom, kao i na pozivu svih koji su ga dobili, stajalo je da je osnov za poziv na razgovor član 288, stav 1 Zakonika o krivičnom postupku, a da se „građanin poziva radi prikupljanja obaveštenja u predistražnom postupku zbog krivičnog dela iz člana 290 Krivičnog zakonika Republike Srbije – ugrožavanje saobraćaja opasnom radnjom i opasnim sredstvom, te da je za to predviđena i kazna zatvora do tri godine.

Dimićeva je nakon davanja izjave puštena kući, i rekla je da su policajci tokom informativnog razgovora bili „korektni“, ali i da su poručili „da nisu bili obavešteni da je reč o izveštaču na novinarskom zadatku, i da su je na razgovor pozvali greškom“, navodi portal Vranje News.

Inspektorima u policiji objasnila da je protest na dve lokacije, na ulazu u Vranje i u centru grada pratila kao novinar-fotoreporter redakcije Vranje News-a, po dobijenom novinarskom zadatku od urednika.

„Sve vreme trajanja protesta imala sam vidno izloženu novinarsku legitimaciju moje redakcije oko vrata, nosila sam fotoaparat i uređaj za snimanje. Prilikom izveštavanja poštovala sam u potpunosti pravila ponašanja novinara na ovakvim skupovima i novinarski kodeks“ – rekla je ona.

Procedura davanja izjave u policiji trajala je četrdesetak minuta, saopšteno je iz redakcije. Međutim, ističu da to nije jedina neprijatnost koju su reporterka i redakcija doživeli u subotu.

„Nakon izlaska iz zgrade PU zastala je na kratko da popriča sa dva poznanika, ali im je prišao dežurni policajac, pitao ih šta traže tu, rekao im da se nalaze u zoni ‘objekta pod obezbeđenjem’, tražio im lična dokumenta i zapisao ih u nekakav protokol, ne rekavši sa kojom namerom to čini“ – ističe redakcija.

Snimak Dimićeve koji je objavljen uživo na portalu Vranje News ima na desetine hiljade pregleda, a naša sagovornica Ilić-Stošić kaže da je i to „mnogo znači bez obzira na to što nisu izašli na ulicu“.

„Ljudi se boje, ucenjeni su, lakše im je da pogledaju kući. Taj pregled je neki tračak nade i neko svetlo“ – dodaje ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci