fbpx
10.4 C
Vranje
nedelja, 25.02.2024

Iguman Hilandara danas u Vranjskoj Banji, nova donacija za biblioteku

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJSKA BANJA / VRANJE – Arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandar, danas će boraviti u Eparhiji vranjskoj, a posetiće i ogranak Javne biblioteke „Bora Stanković“ u Vranjskoj Banji i uručiti vredan poklon u knjigama. Hilandarska zbirka u Vranjskoj Banji se upotpunjuje sa 529 knjiga iz izdavačke produkcije Zadužbine Hilandara. Vredan poklon u knjigama sadrži umetnička, religijska, filozofska i istoriografska dela, kao i najbolja literarna ostvarenja savremenih srpskih autora, saopštila je vranjska biblioteka.

Ovo je drugi put da se knjige iz biblioteke najveće hilandarske svetinje, pozicionirane na Svetoj Gori, doniraju ogranku Javne biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju. Prva donacija sadržala je 206 monografskih publikacija i jedan naslov periodike, časopis za svetootačku praksu i teoriju „Otačnik“.

Podsetimo, u vranjskoj biblioteci je, 2022. godine, svečano otvoren „Hilandarski kutak“, koji čini zbirka od 962 monografske i devet naslova serijskih publikacija.

„Našim korisnicima i svim Vranjancima omogućeno je da čitaju vredne i značajne knjige donirane iz biblioteke najveće srpske svetinje. Svaka knjiga iz ove zbirke je kataloški definisana i uobličena u kapitalnom izdanju koje je Javna biblioteka ‘Bora Stanković’ publikovala 2023. godine, pod naslovom ‘Dar Manastira Hilandar vranjskoj Biblioteci'“, rekao je direktor vranjske biblioteke“, Zoran Najdić.

Novom donacijom hilandarskih knjiga u Vranjskoj Banji nastavlja se plodna saradnja i još jednom, kao i mnogo puta kroz istoriju, potvrđuje duhovna, kulturna i prosvetna uloga hilandarske svetinje u srpskom narodu, zaključuje se u saopštenju biblioteke.

Čitajte više:

Predstavljanje kataloga „Dar Manastira Hilandar vranjskoj Biblioteci“

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci