fbpx
16.7 C
Vranje
četvrtak, 28.09.2023

Grujučić najavila „smenu generacija“ u zdravstvu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Lekari i medicinske sestre koji se nalaze na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje sastali su se sa ministarskom zdravlja Danicom Grujičić. Na sastanku su govorili o problemu nezaposlenosti i razmatrali mogućnosti o pronalasku posla, prenosi Danas.

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje posao čeka više od 1 500 lekara i više od 4 000 medicinskih sestara. Istovremeno, u mnogim zdravstvenim ustanovama uskoro će doći do smene generacija, jer su mnogi lekari pred penzijom.

„U narednih 20-ak dana očekuje se da rešenje o zaposlenju dobiju najbolji svršeni studenti medicine, sa prosekom 10 ili malo ispod deset, ali i najbolji učenici srednjih medicinskih škola. Ali, zdravstveni sistem uskoro očekuje velika smena generacija. Evo recimo Užice, gde će 96 lekara odlazi u penziju, pokriva i Novu Varoš, Sjenicu, Arilje. Trenutno imaju 60 i nešto prekobrojnih, mimo plana, to mislim da su ljudi koji su tokom kovida zaposleni. Imate Bor Zaječar, tu nam fali preko 20 lekara, oni sutra mogu da dobiju posao. Problem je kako ih privoleti da idu u unutrašnjost, lokalna samouprava mora da odigra veliku ulogu“ – smatra Danica Grujičić.

Iako ministarka ne može da obeća da će svi dobiti posao, veruje da može da pomogne.

„Hajde da vidimo šta bi bili uslovi da ta deca ostanu ovde, da odu u male sredine, i možda zasnuju porodice, eto to je cilj“ – ističe Grujičićeva.

Nedavno je odobren i određen broj volonterskih specijalizacija, za deficitarna zanimanja – patologiju, radiologiju, urgentnu i opštu medicinu, za anesteziju sa reanimacijom. Sledeći krug je u oktobru.

Očekuje se i racionalizacija mreže zdravstvenih ustanova. Da najveću zdravstvenu negu, do 80 odsto neohodnih usluga, građani dobijaju u domovima zdravlja, zatim u bolnicama, a da najteži i najkomplikovaniji pacijenti budu lečeni u tercijarnim ustanovama bez mnogo čekanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci