fbpx
10.4 C
Vranje
nedelja, 25.02.2024

Grafit košta oko 700 evra, hitna konferencija u Beogradu zbog ekspanzije govora mržnje

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Zbog značajnog porasta broja grafita sa porukama govora mržnje u javnom prostoru i pratećih sadržaja na društvennim mrežama koji pozivaju i slave nasilje, rat i genocid, pravnici i aktivisti iz organizacija YUCOM, Inicijative mladih za ljudska prava i Krokodil, zakazali su hitnu konferenciju za medije, za četvrtak, 17. avgust sa početkom od 11 sati, u velikoj sali Medija Centra na Terazijama.

Na konferenciji za medije govoriće advokat Miloš Janković iz Udruženja KROKODIL, Milena Berić i Vladimir Arsenijević, Milan Filipović iz YUCOM-a i Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava.

„U periodu od samo nekoliko dana, tokom jula meseca, širom Srbije kreirano je više od pedeset ilegalno izrađenih grafita veličine (u proseku) 40m2 sa ispisom ‘Kad se vojska na Kosovo vrati…’. Svaki grafit iscrtalo je preko pedeset ljudi okupljenih uglavnom oko navijačke grupe Delije Sever a poruke koje pozivaju i slave nasilje, rat i genocide pratile su ove akcije i širile se društvenim mrežama. Materijal za izradu svakog grafita vrednosti je u proseku sedam stotina evra a ni jedna akcija vandalizovanja zidova u javnom prostoru nije sankcionisana od strane nadležnih državnih organa“ – navodi se u saopštenju.

Iz organizacije Krokodil podsećaju da je talas ispisivanja grafita iniciralo legalno uklanjanje ispisa „Kad se vojska na Kosovo vrati…“ i izrada murala u parku u Mitićevoj rupi od strane Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Mural koji je umetnik oslikao na zidu Instituta vandalizovan je u roku od desetak dana još jednom. Danas taj zid, koji je zakonski ponovo vraćen u pređašnje stanje, dvadeset četiri sata dnevno čuvaju policijske patrole.

„Vi nama uništite 1 grafit mi napravimo još 100 istih“ poruka je sa kojom je talas vandalizacije zidova pokrenut, kažu iz Krokodila, a koji prema njihovim rečima aludira na nacistički princip „Sto za jednog“ koji je nacistička komanda koristila prilikom streljanja kragujevačkih civila 1941. godine (“Za svakog ubijenog nemačkog vojnika, biće streljano 100 srpskih civila”).

„Takođe, na javnim Telegram i Tik Tok nalozima objavljivane su fotografije izrađenih grafita, lokacija ali i sadržaj koji se odnosi na tri tačkice nakon ispisa „Kad se vojska na Kosovo vrati…“ („Kad se vojska na Kosovo vrati svaki Šiptar, svaki Šiptar dobro će da plati“).

U isto vreme dok država ne čini ništa da sankcioniše strahotan porast govora mržnje u javnom prostoru ali i bespravno vandalizovanje zidova, aktivisti koji su u februaru mesecu legalno tokom prijavljenje građanske akcije okupljanja i čišćenja parka u Mitićevoj rupi, između ostalog, krečili zid, nalaze se u brojnim prekršajnim postupcima koje je država pokrenula protiv njih, stoji u saopštenju.

„Gore navedene činjenice uznemiravaju veliki broj građana i građanki uključenih u inicijativu Free the Streets/Free the People, a posebno zloupotreba javnog prostora kako bi se slale poruke netrpeljivosti, pa čak i otvorene mržnje. Nakon masakra koji nas je u Srbiji sve onespokojio, i koji nas još uvek drži u stanju nemoći i dubinske tuge, mislimo da je važno da o ovom aspeku skrivenog uticaja na našu decu ukažemo i otvoreno razgovaramo“ – navodi Krokodil.

S tim u vezi formirana je radna grupa koju čine predstavnici nekoliko organizacija iz nevladinog sektora (YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Partneri Srbija, Udruženje KROKODIL i Inicijativa mladih za ljudska prava), koja će do kraja godine pripremiti predloge izmena i dopuna zakona koji regulišu oblast govora mržnje u javnom prostoru i vandalizovanja zidova, a koji će služiti za tekst građanske peticije koja će se ustupiti građanima na saglasnost i potpisivanje krajem ove godine, a nakon toga i zvanično uručena nadležnim institucijama.

Pročitajte više:

U vranjskoj školi veliki preteći grafit „priziva“ vojsku na Kosovo

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci