fbpx
16.7 C
Vranje
četvrtak, 28.09.2023

Grad upozorava pred sezonu: Milion dinara kazna za izazivanje požara

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Fizičko lice za koje se utvrdi da je izazvalo požar, dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije i kazniće se novčano u iznosu od 10.000 dinara, dok je cifra za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara, objavljeno je u saopštenju o merama zaštita od požara, koje prenosi Služba za odnose sa javnošću Grada Vranja.

Uz podsećanje da se u letnjem periodu, usled visokih temperatura, povećava opasnost i od izbijanja požara, iz  lužbe za vanredne situacije upozoravaju šefove Mesnih kancelarija da se strogo pridržavaju propisanih mera zaštite od požara, kao i da se sa poverenicima i zamenicima poverenika civilne zaštite maksimalno angažuju na otklanjanju svih pojava koje mogu dovesti do požara.

„Upozoravaju se svi građani, a posebno poljoprivredni proizvođači da u toku i nakon žetvenih radova ne pale strništa, a da lako zapaljive tečnosti i druge materije pravilno uskladište“ – ističe se u upozorenju.

Podsećaju da je spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara, kao i loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

„Ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje žetvenih ostataka, gazdinstvo gubi pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi, u periodu od tri godine“ – napominju.

U skladu sa tim, neophodno je preduzeti odgovarajuće mere zaštite od požara u domaćinstvima, u poljoprivrednim objektima, polju, šumi i drugim mestima na svojoj teritoriji, navode nadležni.

Ukoliko dođe do početnog požara, svaki građanin je dužan da odmah pristupi gašenju ili da zatraži pomoć od nadležne vatrogasno-spasilačke jedinice na broj 193.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci