fbpx
8.3 C
Vranje
četvrtak, 29.02.2024

Govor Vranjanke u UN: Dužni smo devojčicama

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

ŽENEVA / BEOGRAD / VRANJE – U okviru događaja povodom obeležavanja 75 godina od uspostavljanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima u Ujedinjenim nacijama (UN) u Ženevi, aktivistkinja i edukatorka iz Vranja, Dejana Stošić, govorila je o postupanju države Srbije prema žrtvama nasilja i o potrebi da se mladi uključe u procese donošenja odluka.

Prilikom svog obraćanja u UN-u, Stošić je govorila o tome kako su učenice u jednoj školi, nakon radionice koju je održala, shvatile da ih profesor seksualno uznemirava. Naglasila je „važnost neformalnog obrazovanja i vršnjačke edukacije“ jer, u ovom slučaju, da nije bilo vršnjačke edukacije ili da je neki nastavnik iz škole bio prisutan, učenice verovatno ne bi progovorile o tome.

Stošić je govorila i o kampanji #NisamPrijavila, heštegu koji je u samo tri dana više od 21.000 žena iskoristilo da priča o nasilju koje su doživele, a nikada nikome nisu prijavile“, te o „nezainteresovanosti državnih organa da reaguju i daju podršku žrtvama nasilja i kazne počinioce“.

„Dugujemo žrtvama širom sveta da slobodno prijave nasilje i da nasilnika pozovemo na odgovornost. Dužni smo devojčicama, svuda, da rastu bez straha, bez stida za svoje telo, da hodamo noću bez ključeva među prstima“ – rekla je Stošić.

Prema njenim rečima, mladi ljudi, širom sveta, traže „podršku i promene“, i zahtevaju da se „ljudska prava poštuju“.

„Širom sveta, mladi ljudi traže podršku i promene, da se ljudska prava poštuju. Da nas uključe, da ne donose odluke o nama – bez nas. Vi ste sadašnjost, ali mi smo budućnost. Molim vas, dozvolite nam da vam pomognemo – da ostavimo bolji svet za generacije koje dolaze posle nas od onog koji ste ostavili našoj generaciji“ – rekla je Stošić u UN-u.

Visoki komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) je, 2020. godine, snimio mini-filmove o svim dobitnicima, predstavljajući ono čime se bave. Ovi filmovi su prikazani u UN-u pre govora mladih i premijerno prikazani u bioskopu Auditorium Auditi, nakon čega je usledila panel-diskusija. Na panelu je Stošić govorila i o „nedostatku demokratije i normalizaciji nasilja u Srbiji“.

Zasedanje u UN-a otvorio je visoki komesar za ljudska prava, Vulker Turk.

„Danas moramo da pričamo o vama, i da vas slušamo. Znamo da će vaša generacija nositi baklju slobode od straha i ogroman zadatak odlučivanja o budućnosti čovečanstva i planete“ – rekao je Turk.

Dejana Stošić je, od strane OHCHR-a, Amnesty International i Sokka Gakkai International, proglašena za jednu od sedam najinspirativnijih edukatorki o ljudskim pravima na svetu.

Ostali dobitnici ove nagrade su: Aiki Matsukura iz Japana, Andrés Allán Sánchez Osorio iz Meksika, Aizat Ruslanova iz Kirgistana, Irfaan Mangera iz Južne Afrike, Maselina Iuta sa Samoe i Soufiane Hennani iz Maroka.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci