fbpx
6.1 C
Vranje
četvrtak, 23.03.2023

Godišnjica nasilja nad srpskim stanovništvom na Kosovu

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Na današanji dan pre 19 godina na Kosovu i Metohiji počelo je nasilje Albanaca nad Srbima, a u martovskom pogromu ubijeno je najmanje 19 osoba, dok je povređeno oko 1.000 ljudi. Proterano je oko 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, navodi RTS.

Etnički je očišćeno šest gradova i devet sela. Pogrom su tada osudili Savet bezbednosti i Evropska unija, a 19 godina kasnije nema ni glasa o eventualnim novim detaljima istrage, niti o organizatorima.

Pre 19 godina, u medijima na Kosovu i Metohiji pojavila se informacija da su se u reci Ibar u Severnoj Mitrovici utopila trojica dečaka albanske nacionalnosti koje su, navodno, napali Srbi. Od ranog jutra 17. marta krenuli su napadi na Srbe širom Kosova i Metohije.

Istog dana u večernjim satima iz Unmika su demantovali optužbe da su albanski dečaci stradali bežeći od Srba.

Zvanični broj žrtava iz izveštaja Unmika iz aprila 2004. godine je 19. Van izveštaja ostalo je nekoliko neidentifikovanih tela iz prištinske mrtvačnice. Prema novijim izveštajima, ukupno je stradalo najmanje 27 osoba, više od 900 je povređeno.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci