fbpx
27.7 C
Vranje
petak, 19.08.2022

Gledaju vas kao neprijatelja jer samo radite svoj posao

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo „zakrpi“

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni „strani plaćenici“ i „budale“

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

NIŠ / LESKOVAC / VRANJE – Novinari nisu bezbedni, a solidarnost među kolegama ne postoji, zakljuci su juče održane debate In medias (p)res, na kojoj su učestvovali urednici lokalnih medija sa juga Srbije i predstavnici nevladinog sektora. Srbija ima dobre zakone, saglasni su, ali se oni često ne poštuju, prenosi Media&Reform centar utiske sa debate koju su organizovali Asocijacija medija i Novinska agencija FoNet.

Centralna tema debate bila je odnos politike i medija na jugu Srbije, a svi učesnici su saglasni da novinari danas imaju razloga za brigu o svojoj bezbednosti. Vid zastrašivanja, govor mržnje na društvenim mrežama kao i to da se novinari ne osećaju bezbedno reči su novinarke i glavne i odgovorne urednice portala Južne vesti Gordane Bjeletić.

Foto: Media&Reform Centar Niš

Ona je govorila i o uznemirujućim porukama koje je dobijao novinar Južnih vesti Aleksandar Stankov od strane bivšeg osuđenika Sime Spasića, za kog kaže da ima veću zaštitu u državi od bilo kog novinara.

„Ja nemam taj osećaj ugroženosti, i tu sam dvostruka ličnost. Kad je to na mene, ne registrujem, ali sa druge strane, kao urednica, tu preterujem i vidim opasnost“ – rekla je Bjeletić.

Dodaje da su se u poslednje vreme Južne vesti susrele sa problemom lažnog sajta na kome su objavljani tekstovi o Bjeletićevoj, što je pokušaj diskreditacije njenog rada. Takođe je podsetila da je deo novinarske ekipe prošle godine napadnut na biračkom mestu.

Da se susreo sa pritiscima i od strane dvojice carinika koji su mu u kratkom vremenskom razmaku rekli da „mora da spusti loptu“ prilikom izveštavanja o određenim temama naveo je novinar i urednik portala Bujanovačke Nikola Lazić.

„Ne postoji nikakav osnov za bilo kakvu prijavu, uznemiravanje ili maltretiranje, ali je meni vrlo simptomatično i nije bilo nimalo prijatno“ – kaže Lazić.

Podruška koju nevladine organizacije i građani sada pružaju medijima je nedovoljna, izjavio je Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava. Smatra da je samim tim i položaj novinara u manjim mestima višestruko ugroženiji.

Kao problem u komunikaciji između novinara i nadležnih urednica City smart radija Ivana Petrović navela je selekciju prilikom davanja odgovora na pitanja novinara. Podsetila je da je aktuelna gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski bivša novinarka, koja je počela da deli savete kolegama i koleginicama kako bi trebalo da rade.

Prema njenim rečima, narativ koji ide od samog vrha vlasti i Skupštine preselio se na lokal.

„Narativno nasilje je postala svakodnevnica koje se konstantno širi. Novinari i mediji u Nišu se konstantno susreću sa ignorisanjem odgovora od strane vrha vlasti na pitanja koja su bitna za građane“ – rekla je ona.

Urednica portala Slobodna reč iz Vranja Sanja Petrov je komentarišući narativno nasilje podsetila na skandalozno saopštenje gradskog odbora političke stranke u kojem je gnusno izvređan urednik lokalnog portala, a koje su mediji integralno preneli, kao i na nedavni slučaj kada je direktor javnog preduzeća novinarki Južnih vesti rekao da joj je pitanje „na nivou primitivaca koji sede po kafanama“.

Kada su u pitanju pretnje i pritisci, ona je navela da novinari u Vranju gde se svi znaju nisu izloženi direktnim pretnjama i niko se ne usuđuje da preti transparentno, ali često trpe pritiske i uvrede.

„Ljudi se drznu da vas zbog posla kojim se bavite vređaju, na ulici ili u komentarima na društvenim mrežama. Pritom, u manjim sredinama novinari često nemaju ni vremena ni kapaciteta da se bave nekim temama koje bi nekog zaista ‘oterale u zatvor’ ili se tiču recimo korupcije. To su neke dnevno-političke stvari, zbog kojih se neko prema vama ponaša kao da ste neprijatelj a samo radite svoj posao…“ – rekla je ona.

I regionalna informativna agencija Jugpress našla se na meti napada takozvanih SLAPP tužbi tokom ove godine zbog izveštavanja sa pres-konferencije Narodne stranke, kaže urednica ove agencije Liljana Stojanović.

„To je još jedan vid pokušaja zastrašivanja i ozbiljnih pretnji i pritisak da više ne postojimo“ – navela je Stojanović.

Učesnici debate saglasni su i oko toga da često nema solidarnosti među kolegama. Kako su naveli solidarnost je izuzetno važna pogotovo danas kada je tolerancije sve manje, a govor mržnje u javnom prostoru sve veći.

Razgovor je moderirao urednik novinske agenicije FoNet Zoran Sekulić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Mihajlović: Nasilnicima zabraniti rad u državnoj službi

BEOGRAD / PETROVAC NA MLAVI - Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da će podneti predlog za...

Ministarstvo: Škola počinje 1. septembra

BEOGRAD / VRANJE - Tim za škole razmatrao je danas epidemiološku situaciju u zemlji i zaključio da nema prepreka da školska godina počne 1....

Ima li smisla odvajati otpad u Vranju i dokle ćemo u tome kaskati za modernim svetom

Pišu: Dejana Cvetković, Sanja Petrov VRANJE - Na teritoriji Vranja i Vranjske Banje ima 400 žičanih kontejnera koji su predviđeni isključivo za odlaganje plastike i...

[VIDEO] Uskoro treća sezona Balkanrock Sessions: „Ima da prži!“

BEOGRAD / VRANJE - Treća sezona muzičke web-emisije Balkanrock Sessions počinje 12. septembra na Balkanrock Youtube kanalu, a kako su naveli iz redakcije ovog najuticajnijeg portala...

Pitali smo udruženja, KZM i Savet za mlade ispašta li omladina zbog izdvajanja za sport

VRANJE - Mladi iz lokalnih NGO kažu da je Grad kao jedine aktere omladinske politike godinama podržavao samo Kancelariju za mlade, te da se...