fbpx
3.4 C
Vranje
nedelja, 10.12.2023

Gasovod od Doljevca do granice sa Severnom Makedonijom biće dug 146 kilometara

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / VRANJSKA BANJA / BUJANOVAC – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na rani javni uvid prostorni plan područja posebne namene sa elementima detaljne regulacije za magistralni gasovod mg 14 Grč Orljane – Leskovac – Vranje – granica sa Severnom Makedonijom. Kako se navodi u dokumentu koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, gasovod će biti dug 146 kilometara, piše eKapija.

Osnovni cilj izrade Prostornog plana je izgradnja magistralnog gasovoda za južnu Srbiju, čime će se obezbediti interkonekcija sa gasovodnim sistemom Severne Makedonije i preduslovi za gasifikaciju gradova i opština južnog Pomoravlja.

Položaj koridora planiranog magistralnog gasovoda je, navodi se, takav da je izbegnut prolazak kroz gusto naseljena područja. Od većih naselja, u neposrednoj blizini koridora nalaze se Doljevac, Vranjska Banja, Vranje i Bujanovac.

Linijski deo dvosmernog magistralnog gasovoda MG14 je planiran kao jednocevni sistem koji se u celini postavlja podzemno.

Gasovod se priključuje na postojeći glavni razvodni čvor (GRČ) „Orljane“ koji se nalazi jugozapadno od naselja Orljane u opštini Doljevac (KO Orljane), a završetak gasovoda je interkonekcija gasovoda na granici Srbije i Severne Makedonije.

Planirani gasovod je maksimalnog radnog pritiska do MOP=55bar i planiran je od čeličnih cevi prečnika DN500.

Sastavni deo budućeg gasovoda činiće dve glavne mernoregulacione stanice – GMRS „Vladičin Han“ i GMRS „Vranje“, kao i 6 blok stanica i ostali neophodni objekti i instalacije.

Gasna interkonekcija sa Severnom Makedonijom dogovorena je 2021. godine. U aprilu ove godine resorna ministarka najavila je da je Srbija počela izradu prostorne i tehničke dokumentacije za izgradnju ove gasne interkonekcije.

Krajem maja, Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene sa elementima detaljne regulacije za magistralni gasovod MG 14 GRČ Orljane – Leskovac – Vranje – granica sa Severnom Makedonijom.

„Na ovaj način se otvara mogućnost dopremanja na tržište prirodnog gasa i iz drugih pravaca snabdevanja i u praksi realizovala ideja o tržištu prirodnog gasa iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice“, pisalo je u odluci.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci