3.9 C
Vranje
četvrtak, 15.04.2021

Finalisti o “Civrić pulu”: Zabava za porodicu, humor, botovi i neodgovarajući nadimci

Odabrani članci

[EKSKLUZIVNO] Urednik “Kod Civrića”: Biti naša tema je politički prestiž

Po prvi put od osnivanja 2012. godine, a nakon višegodišnje pauze u objavljivanju, urednik satiričnog bloga i kreator sadržaja na Facebook stranici Kod Civrića u...

Milion iz gradskog budžeta za izbornu kampanju u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Državna Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon ukazivanja organizacije Transparentnost Srbija na nelogičnosti u bazi podataka o finansiranju izborne kampanje,...

10 godina od lažne najave vlasti da je Vranje prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa

VRANJE - Pre deset godina svi nacionalni mediji, uključujući Radio-televiziju Srbije, preneli su pompezne najave i odluku gradskih vlasti da će od 1. septembra...

Autor knjige “Zablude srpske istorije”: Nema podataka o boravku Gavrila Principa u Vranju

VRANJE - Poznati srpski istoričar Dejan Ristić, autor knjiga Mitovi srpske istorije i nedavno izdate Zablude srpske istorije, u kojima je naučnim dokazima "razbio" neke...

Stojanović: Mladi u Srbiji prepoznaju dobre strane EU, opozicija da iskoristi stav evroparlamentaraca

BEOGRAD – Opozicija mora da iskoristi to što postoje grupe u Evropskom parlamentu koje neće da sklone pogled sa svega što se dešava u Srbiji,...
Avatar
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Satirična anketa na stranici Kod Civrića čiji su pratioci birali najomiljeniju ličnost vranjske političke “mejnstrim” scene prethodnih nedelja “odjeknula je” među korisnicima društvenih mreža u Vranju, ali i Surdulici. U toku je glasanje za pobednika po sistemu “Final 4”, a pobednik će se znati u subotu ujutru.

Glasači, i po rečima autora poneki “bot”, su do finala doveli troje članova SNS-a: gradonačelnika Slobodana Milenkovića, njegovu zamenicu i članincu Gradskog veća Zoricu Jović, odbornika i koordinatora takozvane Kancelarije za mlade Stefana Filipovića ali i jednog socijalistu – generalnog sekretara Gradskog odbora SPS-a u Vranju i aktuelnog direktora JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja Branimira Stojančića.

Autori Civrić pula su u nedavnom intervjuu za Slobodnu reč izjavili da su 32 kandidata za dueliste sam “crème de la crème lokalne političke scene” i da nisu izabrani nasumično, već u skladu sa prostorom koji su dobijali što na našoj stranici, što u lokalnim medijima. Glasanje na njihovom Facebook profilu trajalo je nekoliko nedelja. Kako su autori od samog početka primetili pojavu takozvanog “botovanja” i glasova ljudi koji nisu iz Vranja i ne prate stranicu, rešili su da u ime novoizmišljenog Odbora za hitna pitanja i regularnost takmičenja nekoliko puta upozoravaju glasače na nepravilnosti i uvode nova pravila. Bilo je, po njihovim rečima, nekoliko desetina lažnih profila.

Glasanje se završava u subotu, 19. septembra u 10:00 časova, a u međuvremenu je redakcija kontaktirala finaliste i upitali smo ih za utiske koje imaju o ovoj satiričnoj anketi. Zbog obaveza nije stigao da na upit odgovori jedino gradonačelnik Slobodan Milenković.

Jović: Glasali smo za jednog, nadimci diskutabilni

Stil pisanja autora Kod Civrića podrazumeva kritiku kroz humor i satiru ali i “izmišljanje” nadimaka na osnovu nekih od osobina ili hobija njihovih aktera, ili pak korišćenje nadimaka iz “gradskih priča”. Jedina žena u finalu, zamenica gradonačelnika i gradska većnica Zorica Jović, najpre nije želela da komentariše objave na stranici:

Smatram da nije u redu korišćenje improvizovanih imena i nadimaka – započinje.

Kako dodaje, Civrić pul je “ništa spektakularno” u smislu da su ljudi, pa i ona, glasali shvativši sve kao šalu. Njen glas je “otišao” za gradonačelnika Milenkovića.

Shvatili smo sve kao šalu i izjasnili se o tome ko treba da bude na prvom mestu – kaže Jović.

Filipović: Ne mogu da kažem da nije duhovito

Njen stranački kolega, odbornik, predsednik omladine SNS-a u Vranju i aktuelni koordinator KZM Stefan Filipović na osnovu reakcija na društvenim mrežama, ima pozitivan odnos prema Civrić pulu, a njegovi pratioci su takođe jedni od najaktivnijih glasača. U kratkom komentaru koji je dostavio na zvaničan mejl redakcije napisao je da “svako ima pravo na slobodu izražavanja” te da to podrazumeva slobodu mišljenja i slobodu primanja i saopštavanja informacija i ideja. Dodao je da “sloboda govora predstavlja temelj demokratije”.

Ne mogu da kažem da nije duhovito. Lično podržavam svaku kreativnost i inovativnost – kratko je prokomentarisao Filipović.

“Niko kao Bane”: Uveseljavaju mi porodicu, neki preozbiljno shvatili

U poslednjem trenutku stiže i zvanična, detaljna analiza i reakcija “genseka SPS-a” i aktuelnog direktora Urbanizma Branimira Stojančića koji Civrić pul ali i samu stranicu posmatra kao jedan vid zabave koja, kako kaže, “mnogo toga otkrije, ali ništa ne pokaže”. Dodaje da ova Civrići “uveseljavaju” i njegovu porodicu:

Napominjem, porodicu, jer sam u više navrata bio “meta” njihovih montaža i komentara, ali za razliku od drugih grupa i portala, uvek su znali meru i ukus – započinje Stojančić.

Pojedinci organizovali “botove” da glasaju za njih

Prema rečima Stojančića, ova satirična anketa jezabava koja je trebala da uveseli korisnike društvenih mreža” ali da je bilo i onih koji su ga smatrali ozbiljnim nadmetanjem i dokazivanjem.

Evidentna je želja pojedinaca da se istaknu kao bitne figure u vranjskom političkom životu, pa su organizovali botove koji glasaju za njih – kaže Stojančić.

Smatra da je ova anketa otkrila manjkavost i društvenih mreža i shvatanja politike i političkog života u Vranju, jer “svi na društvenim mrežama daju sebi za pravo da sude o pojedincima, projektima, o urbanističkim, građevinskim, socijalnim, društvenim, kulturološkim, etičkim, verskim, moralnim pitanjima i problemima”:

A kada iste te stavite da od 6 simbola odaberu jedan i glasaju, to ne umeju da urade – nastavlja.

Podeljenost društva i kad je zabava u pitanju

Kada se našao u duelu sa Vladimirom Zaharijevim, Stojančić je primetio karakteristično glasanje pripadnika bugarske nacionalne manjine koji su mu prijatelji na Facebook-u jer niko od njegovih prijatelja koji pripada toj nacionalnoj manjini nije glasao za njega i pored toga što im je, kako kaže, “u privatnom životu puno puta pomogao”.

Ne zameram im. Svakako smatram da bi neki sociolog ili psiholog ozbiljno trebalo da se pozabavi podeljenošću društva kod nas – ističe.

Kako kaže, ponosan je što niko iz Srpske Desnice nije glasao za njega, ko god da je bio na drugoj strani, jer se i u stvarnom političkom životu “ograđuje od svih vrsta ektremizma, a posebno desnice”.

Poštovani prijatelji redakcije, dobrodošli na "Civrić Arenu", dom lokalnih društveno-političkih radnika, gde upravo…

Gepostet von Kod Civrića am Donnerstag, 17. September 2020

Civrići: Humor i satira pokreću ljude na pozitivno delovanje

Prema rečima administratora stranice Kod Civrića, zadovoljstvo im pričinjava činjenica da je kreacija pobrala simpatije među “širokim auditorijumom, kao i da njihove aktivnost nisu ostale neprimećene onima od koji “crpu inspiraciju”.

Čini nam se da je osnovni cilj ostvaren – to je za nijansu inteligentnija zabava od one koja nam se svakodnevno plasira putem većine medija – kaže urednik.

Autori se nadaju da će njihov rad “naterati” ljude sa političke scene Vranja da shvate da bez obzira na poteškoće, “humor i satira pokreću ljude na pozitivno delovanje” kao i da će akteri biti ubuduće spremniji da trpe i pohvale, ali i svaku vrstu kritike na svoj račun. Dodaju da su svih 32 takmičara “njihovi pobednici”.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -

Poslednji članci

Priznanje “Cvet jednakosti” još jednoj novinarki iz Vranja

UŽICE / VRANJE - Priča Poezija terapija, novinarke Jelene Stojković iz Vranja, objavljena u listu Večernje novosti pobedila je u kategoriji štampanih medija, na konkursu...

U Srbiji dokazan samo “britanski soj” virusa COVID-19

BEOGRAD - Virusološkinja i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović izjavila je danas da, osim britanskog soja korona virusa, u Srbiji nisu dokazane druge preteće...

Pola tone kokaina među bananama iz Južne Amerike

DUBROVNIK - U Luci Ploče zaplenjeno je oko 500 kilograma kokaina koji je dopremljen u kontejneru banana iz Južne Amerike, saznaje Jutarnji list, navodeći...

Lončar: Plata lekara u kovid bolnici danas 1.500 evra, neće biti obavezne vakcinacije

BEOGRAD - U Srbiji nema potrebe za uvođenjem obavezne vakcinacije, jer zemlja ima dovoljno vakcina i dovoljno zainteresovanih za taj proces, rekao je sinoć...

Vakcinisani iz Srbije moći će da dobiju digitalni EU “kovid pasoš”

BRISEL – Digitalni zeleni sertifikati, koji bi trebalo da postanu operativni u Evrposkoj uniji do početka leta, biće izdavani za sve vakcine protiv koronavirusa,...

Budite odgovori prema sebi i drugima!

ВАКЦИНИШИТЕ СЕ! 💉

Društvena odgovornost će nas izvući iz pandemije. Ne širite neproverene informacije!