fbpx
4.2 C
Vranje
nedelja, 10.12.2023

Filmska industrija: Srpski kandidat za Oskara nelegitiman

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Udruženje filmskih producenata Srbije, Asocijacija filmskih reditelja Srbije i Udruženje DokSrbija saopštili su danas da su proceduru izbora nacionalnog kandidata za nagradu Oskar obeležili su brojni propusti i neregularnosti, i kršenje Uputstva o izboru Filmskog centra Srbije (FCS).

Kao prvi propust istaknuto je da odluka o formiranju Komisije za izbor nije javno objavljena, zbog čega nije postojala prilika da se na vreme ukaže na potencijalne sukobe interesa pojedinih članova Komisije. Navedeno je i da su dva člana napustili Komisiju, od kojih je , suprotno Uputstvu FCS, „ipak prisustvovao projekcijama“ od 20. do 22. novembra.

Zbog neregularnosti u radu Komisiju je, podseća se, napustila i članica američke Akademije za filmsku umetnost i nauku Mila Turajlić.

Uz navode da prema Uputstvu sastav Komisije treba da čine četiri člana izabrana na predlog Grupacije za kinematografiju, Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN) i Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS), ističe se i da je FCS je prekršio Uputstvo time što je glumica Dara Džokić izabrana u Komisiju na predlog Udruženja filmskih glumaca, a da to udruženje nije na spisku predlagača.

Bez obrazloženja, istaknuto je, FCS je u Komisiju uvrstio samo jednu od predložene četiri osobe, Milu Turajlić, a njenim istupanjem, Komisije je ostala „bez ijednog člana iz redova strukovnih udruženja čiji članovi čine vitalni deo srpske kinematografije“.

Imajući u vidu sve navedene propuste i prekršaje, zaključeno je, izbor domaćeg kandidata za nagradu Oskar „izgubio je legitimitet“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci