fbpx
20.2 C
Vranje
nedelja, 28.05.2023

Festival „Mirdita, dobar dan!“ početkom maja u Prištini

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

PRIŠTINA – Festival „Mirdita, dobar dan!“ biće održan od 4. do 6. maja u Prištini, predstavljanjem moderne umetničke, kulturne i društvene scene Srbije i pokretanjem važnih pitanja prošlosti i budućnosti u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za kosovsko i srpsko društvo, saopštili su danas organizatori.

Građani Prištine imaće priliku da detaljnije upoznaju kulturnu scenu Srbije, muzičare, filmske i književne autore i autorke.

„Uprkos aktuelnim izazovima i odnosima Kosova i Srbije, festival ‘Mirdita, dobar dan!’ i dalje ostaje jedna od retkih platformi koja nudi prostor za kulturnu razmenu, kao i dijalog o pitanjima i temama o kojima se inače ne raspravlja“, rekao je Kuštrim Kolići iz organizacije Integra sa Kosova.

Kako je istakao, postoje duboko ukorenjena politička i istorijska pitanja koja nastavljaju da stvaraju podele između dva društva.

On je, međutim, uveren da kulturna razmena i saradnja mogu biti moćno oruđe za promovisanje pomirenja i izgradnju mirne budućnosti.

„Kroz ‘Mirdita, dobar dan!’ festival, cilj nam je da stvorimo održivu tradiciju saradnje između kosovskog i srpskog društva i pozivamo sve da nam se pridruže u ovom kontinuiranom naporu“, naglasio je Kolići.

Ovogodišnje izdanje festivala biće otvoreno projekcijom višestruko nagrađivanog filma Radivoja Andrića „Leto kada sam naučila da letim“, koji donosi priču o odrastanju i opraštanju.

Prištinska publika će imati priliku da se upozna sa radom i muzikom ženskog romskog benda „Pretty Loud“, koji pesmana na romskom, srpskom i engleskom jeziku govori o stereotipima, socijalnoj pravdi, rasi, ali i izazovima i nadanjima.

Pesnikinja Mirjana Narandžić i pesnik Đorđe Simić će u formi poetske večeri imati priliku da pričaju o svom pesničkom radu, svojim zbirkama i da svoje pesme predstave publici u Prištini.

Kao i ranijih godina, tokom festivala govoriće se o važnim temama za Kosovo i Srbiju kroz promociju knjige „Druga Srbija: Srđa Popović“, Škeljzena Gašija i debatu „Drugo nasleđe“, debatu „Sloboda kretanja u regionu: Vreme je“, promociju knjige „Trenutak kada je meni počeo rat“ i razgovor sa autorima knjige.

Poslednji festivalski dan zatvoriće predstava Ivora Martinića „Bilo bi šteta da biljke krepaju“ i muzika koju će puštati beogradski di-džej Flip.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci