fbpx
9.6 C
Vranje
ponedeljak, 26.02.2024

EXPO 2027 u godišnjem izveštaju o korupciji u Srbiji

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

VAŠINGTON / BEOGRAD – Srbija se suočava sa propadanjem demokratije, a njena autokratska vlada koristi posebne zakone da ograniči transparentnost u velikim projektima, navodi se u godišnjem izveštaju međunarodne organizacije Transparensi internešnal o Indeksu percepcije korupcije (CPI).

Srbija je dobila ocenu CPI 36 na skali od nula – izuzetno korumpirana zemlja, do 100 – zemlja bez korupcije, prenosi Glas Amerike.

Zbog ranjivosti na politički pritisak, pravosudni sistemi u Bosni i Hercegovini i Srbiji u velikoj meri nisu u mogućnosti da krivično gone i sankcionišu javne funkcionere koji zloupotrebljavaju svoj položaj.

Slabi zakoni, institucije za nadzor i kanali za izveštavanje takođe su doprineli stalnom padu CPI u ove dve zemlje, navodi Transparensi u odeljku posvećenom situaciji u Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji u kom se Srbija po CPI nalazi na sredini liste.

Nedavno donetim zakonom predviđeno je najmanje milijardu evra javnih sredstava, namenjenih za Ekpo 2027, što stvara rizik od naduvanih ugovornih cena i nekvalitetnih građevinskih radova, piše u izveštaju.

Transparensi dalje podseća da tužilaštvo u Srbiji takođe nije reagovalo na javno predstavljene dokaze o tome da je „izborna prevara išla u korist aktuelnoj (vladajućoj) Srpskoj naprednoj stranci i njenim saveznicima u decembru 2023. godini“, dodaje VOA.

Ova politički zarobljena pravosudna institucija ne uspeva da zaštiti javni interes u ključnom trenutku, smanjujući sposobnost zemlje da zaustavi korupciju, zaključuje Transparensi.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci