fbpx
3 C
Vranje
nedelja, 10.12.2023

EU sprema zakon da „C“ punjač bude obavezan na svim mobilnim uređajima

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BRISEL – Evropska komisija predložila je zakon kojim bi upotreba USB porta „C“ tipa za punjenje mobilnih uređaja postala obavezna, što je tehnologija koji su mnogi proizvođači već usvojili, prenele su danas agencije. Zakon je predložen sa planom da se uvede jedinstven metod za punjenje svih mobilnih uređaja.

Kako prenosi N1, jedini protivnik je kompanija Apple, koja se suprotstavlja naporima EU za uvođenje jedinstvenog standarda, jer Apple-ov Iphone ide sa portom za punjenje Lightning, mada su najnoviji modeli sa kablovima koji mogu da se uključe u „C“ otvor.

Zakon tek treba da se razmatra u Evropskom parlamentu, a prema njemu bi telefoni, tableti, digitalne kamere, konzole za video igre, slušalice itd. koji se prodaju u EU, morati da se prodaju sa USB-C portom za punjenje.

Kako se navodi, ovu inicijativu će sigurno pozdraviti milioni ljudi koji su „kroz fioku punu kablova tragali za odgovarajućim punjačem“, ali EU takođe želi time da smanji 11.000 tona elektronskog otpada kog Evropljani bace svake godine.

Tipična osoba koja živi u EU ima najmanje tri punjača, a dva koristi redovno. Skoro 40 odsto stanovnika prijavilo je da nisu mogli da napune telefon bar jednom, jer nisu mogli da nađu odgovarajući punjač. U EU je prošle godine prodato oko 420 miliona mobilnih telefona ili portabl elektronskih uređaja.

„Punjači snabdevaju naše najneophodnije elektronske uređaje. Sa više i više uređaja prodaje se više i više punjača koji nisu uzajamno kompatibilni ili nisu potrebni. Mi ćemo stati tome na kraj“ – rekao je Tieri Breton, komesar EU za unutrašnje tržište, prenosi N1.

Ovim predlogom će evropski potrošači moći da koriste jedan punjač za svu prenosnu elektroniku, rekao je on, što je važan korak ka zgodnijoj upotrebi i smanjenju otpada.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci