fbpx
13.9 C
Vranje
ponedeljak, 20.09.2021

EP: Za fer izbore neophodna kontrola Javnog servisa i biračkih spiskova

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo “zakrpi”

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni “strani plaćenici” i “budale”

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Nacrt radnog dokumenta za međupartijski dijalog uz posredovanje evroparlamentaraca, u koji je FoNet imao uvid, navodi da bi trebalo razmotriti formiranje privremenog nadzornog tela kada je reč o medijskoj zastupljenosti, ali i privremeno promeniti sastav Republičke izborne komisije, a sve promene treba sprovesti šest meseci pre prvih izbora.

Datume bitnih izbora najavljenih za 2022. godinu trebalo bi utvrditi što pre, kako bi se svim političkim strankama i platformama omogućilo da se pripreme za političko nadmetanje i shodno tome organizuju izborne kampanje, navodi se u dokumentu koji je je poslednje izmene pretrpeo 7. septembra.

Vođeni preporukama iznetim u izveštajima ODIHR o posmatranju izbora, izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji i razgovorima tokom julske runde Međustranačkog dijaloga, u Nacrtu dokumenta se navodi da bi ravnopravnost u medijima pred predstojeće izbore bila veća ukoliko sve političke stranke imaju priliku da predstave svoje političke programe, a mediji u Srbiji treba da informišu građane o izbornim programima političkih partija na adekvatan način.

“Svi mediji moraju da objave svoje tarife za političko oglašavanje pre početka izborne kampanje, piše u nacrtu dokumenta. Javni medijski servis dužan je da za vreme izborne kampanje svim proglašenim kandidatima i proglašenim izbornim listama pod jednakim uslovima obezbedi odgovarajuće vremenske intervale za njihovo političko oglašavanje” – navodi se u dokumentu.

Svi emiteri moraju da se striktno pridržavaju postojećeg Zakona o elektronskim medijima koji ih obavezuje da slobodno, istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno obaveštavaju javnost.

Neophodno je da svi informativni programi, kako terestrijalni tako i kablovski, osiguraju uravnoteženo predstavljanje stavova, saopštenja i mišljenja vlade, vladajućih partija, opozicionih stranaka i platformi, kao i profesionalaca/stručnjaka za teme od značaja za javnost.

Ovo je posebno značajno tokom predizbornog perioda, kako bi biračima bio dostupan širok spektar informacija i kako bi se osigurala raznolikost stavova, što takođe treba da važi u periodima između izbornih ciklusa.

Kako bi se sve to postiglo, Međustranački dijalog bi mogao da predloži razmatranje usvajanje novih propisa, u obliku obavezujućeg pravilnika za Javni medijski servis (RTS i RTV) radi boljeg regulisanja pokrivanja izborne kampanje.

Pravilnik bi mogao odražavati i nuditi rešenja u skladu sa nalazima izveštaja ODIHR-a i biti usvojen nakon javnih konsultacija.

U tom cilju može se razmatrati formiranje privremenog nadzornog tela, koje se može sastojati od jednakog broja članova REM i predstavnika koje predlože ko-posrednici Međustranačkog dijaloga.

Njegov sastav treba da osigura politički pluralizam i profesionalnu stručnost. To telo može biti zaduženo za izradu nacrta pravilnika. Pravilnik se usvaja u skladu sa važećim zakonom. Štaviše, privremeno nadzorno telo bi moglo da kontroliše sprovođenje pravilnika i izveštava o njegovoj primeni.

Između ostalog, pravilnik će predvideti koje aktivnosti javnih funkcinera za vreme izborne kampanje se mogu smatrati zloupotrebom njihovog položaja.

Pravilnik će biti pripremljen u roku od 30 dana posle dogovora učesnika Međustranačkog dijaloga.

Može se razmotriti priprema odvojenih preporuka za privatne emitere, kako terestrijalne, tako i kablovske, koje se odnose na predstavljanje programa kandidata i izbornih lista za vreme izborne kampanje.

Metodologija praćenja medija tokom izborne kampanje zasnivaće se na kvantitativnim i kvalitativnim parametrima, uključujući i ton izveštavanja, uzimajući u obzir prirodu emitera. Nadležno telo će putem transparentnog procesa odrediti metodologiju, a moguće i uz prethodne konsultacije predstavnika koje imenuje Međustranački dijalog.

Što se tiče političkog oglašavanja na Javnom medijskom servisu, RTS i RTV, potrebno je da se odredi odgovarajući distributivni ključ, sledeći najbolju evropsku praksu. Ovaj distributivni ključ bi trebalo da omogući svim političkim strankama i platformama koje učestvuju u narednoj izbornoj kampanji odgovarajući prostor za političko oglašavanje.

Pomenuti distributivni ključ bi mogao da se ustanovi za predstojeće izbore.

Javni medijski servis će putem održivih mehanizama osigurati da se pluralizam mišljenja na odgovarajući način odražava u njegovim programima. U tom kontekstu, predstavnicima opozicije treba dati dovoljno vremena da iznesu svoje stavove i mišljenje o informativnim emisijama, a posebno u vezi sa stavovima vlade.

U ovom slučaju može da se razmotri i uvođenje posebnog distributivnog ključa tokom izborne kampanje.

Treba razmotriti mogućnost da se nezavisnim medijima i organizacijama omogući redovno emitovanje programa na nacionalnoj javnoj frekfenciji.

Sprečavanje pritisaka na birače

Integritet izbornog procesa je kamen temeljac demokratskih sistema u preporukama posle julske runde Međustranačkog dijaloga se navodi da se pojedinačna odluka svakog birača mora propisno poštovati, a tajnost glasanja mora biti zagarantovana.

Treba preduzeti mere kako bi se povećala transparentnost registracije birača i poverenje u biračke spiskove. Treba preduzeti mere za poboljšanje rada biračkih odbora.

Transparentnost finansiranja kampanje treba da se unapredi, kako bi se u predstojećim izbornim kampanjama osigurale jednake mogućnosti za konkurentske stranke i platforme.

Pravila o izborima moraju biti precizna, predvidljiva i održiva za one koji žele da učestvuju u političkom nadmetanju (političke stranke i politički blokovi čiji kandidati učestvuju na izborima), kao i za birače i posmatrače izbora.

Republička izborna komisija (RIK) treba da nastavi da unapređuje svoj rad tokom izbornog perioda, odnosno u vezi sa radom lokalnih izbornih komisija, da pojača kontrolu evidencija i odluka po žalbama na rad biračkih mesta.

Uoči predstojećih izbora mogla bi se razmotri promena sastava RIK, kako bi se omogućilo da u stalni sastav tog organa uđe određen broj osoba koje nisu predstavnici poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini.

S obzirom na neuobičajenu situaciju stvorenu bojkotom izbora određenih stranaka i platformi na poslednjim parlamentarnim izborima 2020. godine, za naredne izbore bi trebalo razmotriti nalaženje odgovarajućeg rešenja da se privremeno promeni sastav RIK, kako bi se povećalo poverenje u izborni proces.

Zbog toga bi za vreme naredne izborne kampanje mogli da se imenuju dodatni privremeni članovi RIK koji nisu predstavnici poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, a koje bi odredio Međustranački dijalog.

Treba osigurati da odgovorni organi imaju efikasne procedure i mere za sprečavanje i, ukoliko je potrebno, temeljnu istragu neprimerenog pritiska na birače, uključujući zaposlene u državnim institucijama ili institucijama i preduzećima povezanim sa državom.

U tom kontekstu, nadležni organi bi trebalo da obezbede potpunu zaštitu potencijalnim uzbunjivačima, kako je predviđeno relevantnim zakonom.

Podaci o upisu birača treba da se objavljuju periodično. Zabrinutost oko tačnosti biračkih spiskova mogla bi se otkloniti i blagovremenom revizijom. Birački spiskovi bi trebalo da budu dostupni javnosti.

Jasna uputstva i prethodna jednobrazna obuka treba da se pruži stalnom i proširenom sastavu biračkih odbora, kako bi se procedure na dan izbora sprovele ispravno i efikasno, uključujući prebrojavanje glasova, kontrolu rezultata, popunjavanje zapisnika i izbornih rezultata na biračkim mestima, kao i njihovo brzo objavljivanje.

Trebalo bi unaprediti mogućnosti da zainteresovane strane mogu da podnose žalbe na biračkim mestima zbog eventualnih nepravilnosti na dan izbora.

Trebalo bi da se smanji limit za donacije. Trebalo bi razmotriti i uspostavljanje ograničenja za troškove kampanje. Treba preduzeti odgovarajuće mere kako bi se podaci o prihodima i rashodima kampanje podneli pre izbornog dana.

Gore navedeni predlozi imaju za cilj da unaprede izbore, koji su trenutno najavljeni za april 2022. godine.

Dalje mere u vezi sa poboljšanjem medijskog okruženja, kao i integriteta izbornog procesa, uključujući i one koje su više strukturne prirode, mogle bi se razmotriti u narednoj fazi.

Gore navedene mere bi trebalo da se sprovedu šest meseci pre održavanja prvih od tri vida najavljenih izbora. Evroposrednici očekuju izjašnjavanje učenika dijaloga u pisanoj formi do 12. septembra, a naredna runda međupartijskog dijaloga predviđena je za 17. i 18. septembar.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -

Poslednji članci

Trajković: Nastavnici nisu dovoljno edukovani za rad sa LGBT+ đacima

Vršnjačko nasilje, kvirfobija i način na koje iskustvo mladih LGBT+ ljudi u školama može da bude poboljšano, bile su neke od tema panela "Razgovori...

Novi zakon o policiji ugrožava prava građana, upozorava civilni sektor

BEOGRAD- Ukoliko novi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima bude usvojen u trenutnoj formi dostignuti nivo ljudskih prava, između ostalog i pravo na slobodu govora...

Kombinovana nastava na teritoriji 45 opština i gradova

BEOGRAD/VRANJE - Od ponedeljka, 20. septembra kombinovana nastava primenjivaće se u sedmom i osmom razredu osnovnih škola u devet loklanih samouprava i u srednjim...

Noizz: LGBT+ osobe slobodno žive samo u Novom Sadu i Beogradu

BEOGRAD - Pre 20 godina prvi put je organizovana Parada ponosa, a mržnja i netrpeljivost je i dalje tema broj jedan protiv koje se...

U Vranju preminule još tri osobe, na kiseoniku 62 obolela

VRANJE - U poslednja 24 sata su od posledica zaražavanja virusom COVID-19 preminula još 3 pacijenta vranjskih Kovid bolnica, saopšteno je jutros iz ZC...

Budite odgovori prema sebi i drugima!

ВАКЦИНИШИТЕ СЕ! 💉

Društvena odgovornost će nas izvući iz pandemije. Ne širite neproverene informacije!