fbpx
4.2 C
Vranje
nedelja, 10.12.2023

EP: Preispitati fondove EU koji koriste srpskim vlastima

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

STRAZBUR – Evropski parlament usvojio je danas, na plenarnoj sednici, Rezoluciju o novoj strategiji Evropske unije (EU) za proširenje, koju je podneo poslanik Tonino Picula iz Grupe socijalista i demokrata (S&D), sa 502 glasa „za“ i 75 glasova „protiv“, dok je 61 poslanik bio uzdržan.

Poslanici su usvojili i amandman na deo rezolucije koji se odnosi na Srbiju, u kome se predlaže „preispitivanje svih bilateralnih i EU fondova koji koriste srpskim vlastima“, prenosi portal Juropijan vestern Balkans (EWB).

Posebno su istaknuti fondovi u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, „kako bi se osiguralo da svi rashodi u EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima Evropske unije“, dodaje se u tekstu rezolucije.

Rezolucija poziva Komisiju i Savet EU da pitanje usklađivanja sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU posmatraju kao prioritet u procesu pristupanja, te se poručuje da bi pregovori sa Srbijom trebalo da napreduju „samo ukoliko se Srbija uskladi sa sankcijama EU prema Rusiji i učini značajan napredak u reformama vezanim za EU“.

Poslanici su jasno poručili da spoljna politika nije jedini problem koji Srbija ima na putu ka EU, pozivajući Srbiju da pokaže napredak u demokratiji i vladavini prava, kao i da pokaže da deli vrednosti i prioritete EU, navodi EWB.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci